Quantcast

Lazdynų gyventojai išgujo naujai išrinktą namo administratorių

Vilniaus valdžios surengti parodomieji daugiabučių administratorių rinkimai vieno Lazdynų mikrorajono daugiaaukščio gyventojus įvarė į neviltį. Dvigubos sąskaitos, teismai, išlupinėjamos spynos, reikalavimas antrą kartą mokėti už laiptinės renovacijos užbaigimą ir savivaldybės abejingumas galų gale perpildė žmonių kantrybės taurę.

Įklimpo teismuose

Demokratijos viršūne sostinės valdžios išdidžiai įvardijama galimybė daugiabučių gyventojams patiems išsirinkti savo namo prižiūrėtoją virto tikromis šias paslaugas teikiančių verslo subjektų pjautynėmis. Internete dygo įmonių reitingavimo puslapiai su neaiškiais užsakovais, konkurentai vieni kitus pilstė purvais, rašydami skundus ir atsiliepimus visur, kur tik rasdavo galimybę. Atkakliausieji siuntinėjo savo žygūnus per gyventojų būstus, žmonės buvo įtikinėjami, primygtinai prašomi ir net apgaule raginami atiduoti balsą už „patikimiausią, skaidriausią, sąžiningiausią, pigiausią“ būsto administratorių.

Panašus procesas vyko ir Architektų g. 32 name. Jo gyventojai nebuvo itin aktyvūs balsavime, bet po antrojo turo sužinojo, kad išsirinko naują savo namo bendrųjų patalpų administratorių UAB „Orenus“. Gyventojams patiko, kad šios įmonės imamas administravimo mokestis – 1 centas už kvadratinį metrą – kelis kartus mažesnis, negu daugumos didžiųjų paslaugų teikėjų.

Tačiau tikras šaršalas prasidėjo, kai gyventojai už liepos mėnesį gavo sąskaitas ir iš UAB „Orenus“, ir iš ankstesnio administratoriaus UAB „Lazdynų butų ūkis“.

Pasirodo, senasis administratorius neperduoda naujajam nei pastato valdymo, nei kaupiamųjų lėšų, yra apskundęs „Orenus“ paskyrimą teismui, įtarus, kad rinkimų antrasis turas galėjo būti suklastotas. Dalis namo gyventojų irgi dalyvauja byloje kaip trečioji šalis.

Įtaria klastą

Namo gyventoja Rūta pasipiktinusi pasakojo „Vilniaus dienai“ , kaip savivaldybė žmones pavertė neva demokratinių rinkimų įkaitais.

„Savivaldybė nesprendžia problemos, aiškina, kad rinkimai įvyko ir UAB „Orenus“ namo administratoriumi paskirta teisėtai. Mes prašome parodyti balsavimo biuletenius, ar pasirašė butų savininkai, ar nuomininkai, kurių parašų niekas netikrino, bet savivaldybė mojuoja duomenų apsaugos įstatymu – tai būtų asmens teisių pažeidimas, – sakė moteris. – O ar ne pažeidimas, kai nepažįstamas žmogus vaikšto po butus ir reikalauja pasirašyti už kažkokią įmonę? „Orenus“ dabar neigia, kad jų žmogus vaikščiojo, bet ne aš viena tą vyrą mačiau. Kaimynai sakė, kad net jų asmeniniais telefonais skambino iš „Orenus“. Įdomu, kaip gavo numerius – kur čia ta asmens duomenų apsauga?“

Mes prašome parodyti balsavimo biuletenius, ar pasirašė butų savininkai, ar nuomininkai, kurių parašų niekas netikrino, bet savivaldybė mojuoja duomenų apsaugos įstatymu.

Kitas dalykas, kritęs į akis, kai žmonės pradėjo domėtis naujuoju administratoriumi – įmonės patikimumas. Remiantis oficialia informacija, UAB „Orenus“ tada dirbo 6 apdrausti darbuotojai, jų vidutinis atlyginimas liepą nesiekė nė 52 eurų, o įmonės pajamos – nuo 10 iki 20 tūkst. eurų.

„Ar tai tikrai yra patikima įmonė, kaip skelbiasi? Abejoju. Net interneto puslapio nerasta – tik reklaminis paveikslėlis, – ironizavo Rūta. – Nesuprantu, kaip tokia įmonė galėjo patekti į administratorių sąrašą ir dalyvauti konkurse. Savivaldybė, manau, privalėtų tų įmonių patikimumą kažkokiu būdu tikrinti, o ne nusiplauti rankas – patys tvarkykitės“, – piktinosi vilnietė.

Galų gale gyventojų kantrybė trūko, kai praėjusį pirmadienį UAB „Orenus“ sukvietė juos į susirinkimą ir pareiškė, kad sudarė jų namo defektinį aktą, o po poros savaičių pateiks priemonių planą, kaip likviduoti defektus, ir darbų sąmatą. Jeigu gyventojai nenorės mokėti, privalės patvirtinti raštu, kad nereikš administratoriui jokių pretenzijų, jeigu, pavyzdžiui, dėl netvarkingos elektros instaliacijos laiptinėje atsitiks nelaimė.

„Čia ir pamatėme tikrąjį „Orenus“ veidą – jie rodė nuotraukas iš mūsų laiptinės, kur matyti kabantys laidai, neizoliuoti šildymo vamzdžiai ir pan. Mes tai matome kasdien ir žinome, kad viskas turėjo būti sutvarkyta dar balandį, nes mūsų namas buvo renovuojamas. Tai darė „Lazdynų butų ūkis“, bet samdytas rangovas pasirodė sukčius, neatliko paskutinių darbų, ir dabar per teismą bandoma išieškoti sumokėtą avansą. Gyventojai jau dalimis grąžina bankui paskolą, paimtą renovacijai, o „Orenus“ reikalauja dar kartą mokėti už renovacijos užbaigimą. Dabar jau jiems. Taigi, supratome atsidūrę, atvirai sakant, tikrame mėšle“, – piktinosi Rūta.

Valdyti ėmėsi patys

Savivaldybė ir šį kartą liko kurčia vilniečių problemai: gyventojai ir bendrovė „Orenus“ kvietė aklavietėje atsidūrusio namo susirinkime dalyvauti ir savivaldybės atstovą, bet niekas iš valdininkų nepanoro lipti į pačių pridarytą krūvą.

Neviltis privertė žmones atsakomybę imti į savo rankas. Anksčiau tik svarstę galimybę sudaryti butų savininkų jungtinės veiklos sutartį, gyventojai per dvi dienas ir apsisprendė, ir parašus susirinko.

„Išsirinkome įgaliotą asmenį, įregistravome sutartį Nekilnojamojo turto registre.

Registrų centro įrašą mato ir savivaldybė, kuri privalo išbraukti mūsų namą iš administruojamų namų sąrašo, – gera žinia ketvirtadienį pasidalijo Rūta iš Architektų g. 32 namo. – Gerai, kad vienas iš kaimynų, labai protingas ir gerbiamas žmogus, ėmėsi šito darbo. Net jeigu mūsų namo pinigai jo spintoje gulėtų, labiau pasitikėčiau juo, negu kažkokia neaiškia įmone.“

Pasak moters, jungtinę veiklą įforminę gyventojai sudarė sutartį su „Lazdynų butų ūkiu“, kad šis pagaliau užbaigtų renovaciją. O kaip bus toliau, vėl spręs patys žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Uzsakytas stripsnis

Uzsakytas stripsnis portretas
UAB "Lazdynų butų ūkio" (priklauso Rubikono grupei) uzsakytas straipsnis. Uz jo paruosima ir publikavima diena.lt buvo sumoketa 1500 eur. Galvokite zmones savo galva.

Uzsakytas stripsnis

Uzsakytas stripsnis portretas
UAB "Lazdynų butų ūkio" (priklauso Rubikono grupei) uzsakytas straipsnis. Uz jo paruosima ir publikavima kauno.diena.lt buvo sumoketa 1500 eur. Galvokite zmones savo galva.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių