Quantcast

Kultūros ministrė pritaria Vilniaus miesto muziejaus idėjai

  • Teksto dydis:

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson teigia palaikanti idėją Vilniuje sukurti miesto muziejų.

„Pritariu šiai idėjai, nes Vilniui, kaip Lietuvos sostinei, tikrai reikia miesto muziejaus, kuris pristatytų vilniečiams ir sostinės svečiams daugiatautį, daugiakultūrinį miesto paveldą, pasakotų bendrą miesto istoriją ir taptų kultūriniu centru“, – teigė L.Ruokytė-Jonsson, Vilniaus miesto muziejaus poreikį aptarusi su „Gegužės 3-iosios grupės“ Seime įkūrėju konservatoriumi Andriumi Kubiliumi.

Pasak ministrės, Vilniaus miesto muziejaus steigimu turėtų rūpintis sostinės savivaldybė, o Kultūros ministerija yra pasirengusi padėti suteikiant ekspertinę pagalbą, konsultuojant, pranešė Kultūros ministerija.

Ministrė taip pat pabrėžė kultūrinio bendradarbiavimo su Lenkija ir tautinių mažumų visavertės integracijos į visuomeninį bei kultūrinį šalies gyvenimą svarbą.

Pritariu šiai idėjai, nes Vilniui, kaip Lietuvos sostinei, tikrai reikia miesto muziejaus, kuris pristatytų vilniečiams ir sostinės svečiams daugiatautį, daugiakultūrinį miesto paveldą, pasakotų bendrą miesto istoriją ir taptų kultūriniu centru.

Seimo „Gegužės 3-iosios“ grupės nariai praėjusią savaitę pareiškė Vilniuje pasigendantys muziejaus, kuriame būtų sudaryta galimybė pažinti daugiatautį, daugiakultūrinį miesto paveldą, siekiant ne tik geriau suvokti miesto istoriją, jo raidą, bet ir tai, kokį svarbų vaidmenį šio miesto kūrime vaidino stiprios žydų, lenkų, gudų ir rusėnų bendruomenės.

Dėl tokio muziejaus steigimo grupės nariai kreipėsi į sostinės merą Remigijų Šimašių, kultūros ministrę.

R.Šimašius praėjusią savaitę BNS sakė pats matantis tokio muziejaus poreikį ir žadėjo dėti pastangas, kad tokia įstaiga mieste būtų įkurta.

„Aišku, Vilniuje yra daug muziejų, kurie atspindi dalį miesto istorijos, bet tokio, kur būtų pasakojama apie miesto įkūrimą, istorinį gyvenimą ir dabartį su jo miestietiška kultūra, to dalyko nėra, o akivaizdu, kad reikėtų“, – teigė meras.

Anot jo, kalbant apie miesto muziejų nebūtina iškart kalbėti apie naujo pastato statybą ar naujos įstaigos įkūrimą. R.Šimašius svarstė, kad galima pasinaudoti jau dabar veikiančiomis struktūromis, suteikiant joms kitas funkcijas.

Meras teigė, kad vienas iš galimų variantų – tam panaudoti rotušę.

„Man atrodo, kad vienas iš bazinių variantų ne muziejiniu pagrindu, bet rotušės pagrindu galima daryti. Sutikime, ji ilgą laiką jau buvo tapusi ne tokia institucija, kuri labai gerai reprezentuoja miestą, ir parodų kokybė, ir pateikimas tikrai nebuvo tas, kuris būtų geriausias mieste. (...) Rotušė turi tapti kultūriniu centru, o taip pat ir miesto pristatymo centru. Ar parodos, ar renginiai, ar kokių nors dalykų sukaupimas apie miestą ir miestiečius irgi labai natūraliai dera rotušėje kaip svarbiausiame miestiečių pastate“, – BNS kalbėjo R.Šimašius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
seniai reikėjo steigti tokį muziejų ir integruoti lenkišką, žydišką, rusišką ir visas kitas Vilniaus savasties dalis į Lietuvos istoriją.

Komentatorius

Komentatorius portretas
Ir akcentuoti, kad Vilnius buvo ne vien tik lenkų kultūros miestas, kaip dabar teigia kai kurie lenkų funkcionieriai, bet ir žydų, kurių įvairiu metu, išskyrus sovietmetį, čia gyveno daugiau negu lenkiškai ar gudiškai kalbančių. Beje, Vilnius buvo vadinamas Šiaurės Jeruzale, o ne kokia nors Šiaurės Varšuva...

hm hm

hm hm portretas
Ar ne per daug prabangos vien Vilniaus muziejų statyti? Gal geriau Lietuvos muziejų?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių