Quantcast

Kultūros ministerija suskaičiavo: dvikalbiai užrašai kainuotų per 5,2 mln. litų

  • Teksto dydis:

Kultūros ministerija suskaičiavo, kad tautinių mažumų gyvenamose vietovėse leidus dvikalbius užrašus, biudžetui lentelių pakeitimai galėtų kainuoti per 5,2 mln. litų.

Tautinių mažumų įstatymo projektas siūlo leisti dvikalbius užrašus leistų vietovėse, kur tautinės mažumos atstovai sudaro ne mažiau nei 25 proc. gyventojų.

Ministerijos duomenimis, tokių vietovių šiuo metu esama Vilniaus, Trakų, Šalčininkų, Švenčionių, Varėnos, Zarasų rajonų bei Elektrėnų ir Visagino miesto savivaldybėse.

Pagal projektą, šiose vietovėse valstybine ir tautinės mažumos kalba galėtų būti rašomi vietovių, gatvių, įstaigų pavadinimai.

Pažymą projektui pateikusios Kultūros ministerijos duomenimis, pakeitimai šiose vietovėse galėtų kainuoti per 5,2 mln. litų, iš jų bangiausiai - Vilniaus rajono savivaldybėje.

Pažymoje nurodoma, kad Vilniaus rajone yra pusšimtis tautinių mažumų gyvenamų vietovių, čia pavadinimų keitimas kainuotų 1 mln. 600 tūkst. litų, o taip pat 2,3 tūkst. gatvių pavadinimų lentelių keitimas kainuotų dar 1 mln. 405 tūkst. litų.

Šalčininkų rajono savivaldybėje pavadinimų keitimai 254 vietovėse kainuotų 812 tūkst. 800 litų, dar 613 gatvių pavadinimų lentelių kaitimas - 367 tūkst. 800 litų. Trakų rajone pakeitimai atitinkamai atsieitų 297 tūkst. 600 ir 265 tūkst. 800 litų, Švenčionių rajone - 147 tūkst. 200 ir 98 tūkst. 400 litų.

Pakeitimai kituose rajonuose atsieitų dešimtimis tūkstančių litų.

Tautinių mažumų įstatymo projektą parengė kultūros viceministro, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovo Edvardo Trusevičiaus vadovaujama darbo grupė. Projektas kol kas neapsvarstytas Vyriausybėje, tik pateiktas derinimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

!!!!!!!!!!!!

!!!!!!!!!!!! portretas
Reikia teisingai apibrėžti, kas yra tautinė mažuma. Sovietmečiu į Lietuvą atkelti rusakalbiai kolonistai, įskaitant ir rusakalbius Baltarusijos lenkus, niekaip negali būti tautinė mažuma mūsų šalyje, nes jokių etninių rusų arba baltarusių (ir lenkų taip pat) žemių mes neturim. Kodėl tokiu atvirkštiniu būdu yra leidžiama interpretuoti tą konvenciją??? Ką veikia mūsų teisininkai? Ar jie apskritai supranta teisę? Tiesiog trūksta žodžių. Trūksta žodžių vien jau dėl to, kad mes netrukus apsikarstysim okupantų pavadinimais ir dar už viską sumokėsim milijonais. Lygtai mes neturėtume, kur dėti pinigų. Toms "tautinėms mažumoms" jau ir taip daroma milžiniška paslauga su švietimu jų kalba, nes mes išlaikom jų mokyklas net jei klasėse yra po kelis mokinius. Galėtų bent užtai padėkoti. Bet nuo kada okupantai buvo už ką nors dėkingi? Visada tik ir žiūrėjo kaip kuo daugiau iš mūsų atimti ir vis dar tebežiūri.

Topas

Topas portretas
Dar ilgai rytu Lietuvoje kabes nesuprantama kalba uzrasytos lenteles? Cia Lietuva ar slavija?

jo

jo  portretas
Šlėchtos prikalė lenteles taip tyliai ir nesmirdina kiek kainuoja.O kada valstybėje Batka machno tai kas kaip nori tas taip ir daro.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių