Quantcast

Kūdikio gyvybę padėjo išgelbėti azoto oksido dujos

  • Teksto dydis:

Naujagimis, kuriam pirmą kartą Vaikų ligoninės Neonatologijos centre buvo panaudotos azoto oksido dujos plautinei hipertenzijai gydyti, jau namuose, auga sveikas, tuo itin džiugindamas tėvus ir medikus.

Vaikų ligoninės Neonatologijos centro vadovas dr. Arūnas Liubšys pasakoja, kad šį vieną iš pažangesnių pasaulyje metodų plautinei hipertenzijai gydyti centras ruošėsi taikyti jau seniai, bet vis trūko reikalingos medicinos aparatūros ir šiai procedūrai naudojamų azoto oksido dujų registracijos Lietuvoje.

Pasak neonatologo dr. A. Liubšio, sėkmingai atlikta procedūra garantuoja, kad vaikutis gyvens, nejusdamas jį  iškart po gimimo ištikusios patologinės būsenos pasekmių.

Plautinės hipertenzijos priežastys ne visada yra žinomos, tačiau dažniausiai pasitaiko dėl naujagimio asfiksijos (pridusimo) gimdymo laikotarpiu, sunkių įgimtų širdies ydų ar diafragminės išvaržos. Tai grėsmingas gyvybei sindromas, kurio išeitis gali būti naujagimio mirtis.  Svarbiausias gydymo uždavinys yra išplėsti plaučių kraujagysles, tokiu būdu sumažinant plautinę hipertenziją. Pasak gydytojo, daugelis vaistų, naudojamų šiam tikslui, turi sisteminį poveikį, t.y. sumažina ne tik plaučių, bet ir viso organizmo kraujagyslių tonusą, todėl plautinei hipertenzijai gydyti nelabai tinka.  Azoto oksido dujos veikia tik plaučių kraujagysles, sugrąžindamos joms normalią funkciją.

„Tokia patologija pasitaiko labai retai, – teigia dr. A. Liubšys, – bet ji yra kone sudėtingiausia naujagimio būklė, kurią normalizuoti reikia itin greitai. Dėl to svarbu, kad naujagimis, kuriam gimus buvo diagnozuota plautinė hipertenzija, kuo greičiau patektų į trečio lygio universiteto ligoninių naujagimių intensyviosios terapijos skyrius.“

Sunkios būklės naujagimių, kuriems gydyti reikėtų skirti azoto oksido dujas, Vaikų ligoninės Naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje pasitaiko 4-6 per metus.

Vaikų ligoninės Neonatologijos centre naujagimiams taikomos pažangiausios pasaulyje žinomos medicinos technologijos kūdikių gyvybei išsaugoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

skaitytojas

skaitytojas portretas
reikejo i kauna atvaziuoti, nes naudojama jau seniai naujagimiu reanimacijoje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių