Quantcast

Krizė sostinės savivaldybės valdomose įmonėse baigėsi

Nors Vilniaus savivaldybę slegia daugiau nei milijardo litų skola, kai kurių savivaldybės valdomų įmonių vadovų atlyginimai per metus gerokai išaugo. Patys vadovai tikina, kad jų algos didėja natūraliai gerėjant bendrai situacijai Lietuvoje, ketvirtadienį rašo savaitraštis "Vilniaus diena".

12 tūkst. litų – ne riba

Didžiausi atlyginimai trečią šių metų ketvirtį, kaip ir buvo galima numanyti, liko Miesto ūkio ir transporto departamento kuruojamos srities įmonėse. Jose, beje, palyginti su pernai metais, vadovų atlyginimai augo labiausiai, kai kur – ir po 20 proc.

Pavyzdžiui, liūdėti tikrai neturėtų bendrovės "Grinda" direktorius Algimantas Vilūnas – jo ir taip neblogas atlyginimas nuo liepos pakilo net 2220 litų – nuo 9780 iki 12 000 litų. Panašiomis proporcijomis kilo ir technikos direktoriaus bei dviejų A.Vilūno pavaduotojų algos – atitinkamai nuo 9000 iki 11 000 litų ir nuo maždaug 8000 iki 11 000 litų.

"Nieko keisto – augo minimalus atlyginimas, augo ir mano, kaip vadovo, nes yra su juo susijęs, – tvirtino pats A.Vilūnas. – O kad atlyginimai didžiausi iš savivaldybės valdomų įmonių, tai irgi normalu – gal "Grinda" tik atrodo nematoma, bet pas mus iš viso dirba per 500 darbuotojų, tad esame tikrai dideli."

Dar prieš kelerius metus "Grindos" kiemsargiai protestavo prie savivaldybės, nes dėl miesto skolų įmonei jiems atlyginimai nemokami kelis mėnesius. Bet A.Vilūnas tvirtino, kad šįkart net ir didelius atlyginimus išsimokėti pavyks laiku.

"Nieko panašaus – galiu pasidžiaugti, kad dabar situacija stabili, atlyginimai mokami laiku, turime ir druskos nusipirkę, tad žiemą irgi problemų nekils", – ramino.

Auga skola – auga algos

Skolose skendinčios savivaldybės valdomos įmonės "Susisiekimo paslaugos" direktoriaus Ginto Bliuvo, taip pat dar septynių įmonės departamentų, skyrių vadovų algoms įmonės situacija, rodos, įtakos neturi – jų atlyginimai, savivaldybės pateiktos ataskaitos duomenimis, liepos–rugsėjo mėnesiais buvo lygiai tūkstančiu litų didesni – kilo nuo 7328 iki 8328 litų neatskaičius mokesčių.

Nors įmonės "Vilniaus viešasis transportas" trečio ketvirčio atlyginimų duomenys nepateikti, jei niekas per kelis mėnesius nepasikeitė, įmonės vadovas Gintaras Nakutis turėtų uždirbti 12 240 litų, likusi įmonės vadovybė, t. y. dar devyni asmenys, – 9434 litus.

Laikinai direktoriaus pareigas bendrovėje Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinkluose einančio Petro Čaikausko alga taip pat kilo daugiau nei 1700 litų – nuo 4330 iki 6077 litų, kaip ir dar septynių vadovų. Įdomu tai, jog P.Čaikausko alga šioje įmonėje nėra didžiausia. Pavyzdžiui, jis galėtų pavydėti vyriausiajam inžinieriui, vyriausiajai buhalterei, jos pavaduotojai ir net personalo vadovei-juristei – šie keturi asmenys vietoj 2013-ųjų pavasarį gautų 4300 litų popieriuje trečią ketvirtį ėmė gauti po 6776 litus siekiančias algas.

Gauna mažiau už pavaldinius

Pats direktorius tvirtino, jog darbo tikrai netrūksta, o jo alga augo dėl to, kad didėjo bendras šios įmonės darbuotojų darbo užmokestis, o nuo to, esą, priklauso ir direktoriaus atlyginimas.
"Čia nieko keisto – yra patvirtinta tvarka: didėjo bendras atlyginimas įmonės darbuotojams, dėl to didėjo ir mano alga. Ji apskaičiuojama pagal užmokesčio vidurkį įmonėje, padauginus jį iš tam tikro koeficiento. Kas sprendžia atlyginimų dydį? Yra įmonės valdyba, sudaryta iš savivaldybės darbuotojų, ji ir sprendžia viską", – paaiškino direktorius.

Direktoriui taip pat nepasirodė keista, kad kai kurie pavaldiniai gauna kone tūkstančiu litų daugiau už jį patį, nes jis esą tik neseniai eina direktoriaus pareigas, tad atlyginimas dar nespėjo "išsilyginti".

"Esu laikinai einantis direktoriaus pareigas, iki tol buvau pavaduotojas, tad atlyginimas ir buvo mažesnis už vyr. buhalterės, bet kitą ketvirtį jau turėtų viskas išsilyginti", – sakė jis.
Pinigai – už gražias akis?

Naujai įsikūrusios arba likviduojamos įmonės atlyginimais taip pat nesiskundžia. Pavyzdžiui, bene vienintelė įmonės "Start Vilnius" veikla – valdyti skrydžių bendrovę "Air Lituanica". Jos vadovas Simas Ramutis Petrikis, kaip ir praėjusį ketvirtį, už tai gauna 7500 litų iki mokesčių.

Nors bendrovė "Vilniaus parkai" likviduojama, o vietoj jos įsteigta viešoji įstaiga "Vilniaus miesto parkai", buvusios bendrovės direktorė trečią šių metų ketvirtį vis dar gavo 2000 litų atlyginimą.

Bendrovės "Vilniaus vandenys" direktoriui ir dar šešiems vadovaujančio personalo asmenims atlyginimas trečią metų ketvirtį padidėjo nuo 8046 iki 9784 litų, o bendrovės "Naujininkų ūkis" administracijos atlyginimas beveik nepakito – du vadovai uždirba po 7,7 tūkst. litų iki mokesčių. Atliekų tvarkymo įmonės VAATC didžiausi penkių asmenų atlyginimai siekia po 7,1 tūkst. litų.

Savivaldybei priklausančių gydymo įstaigų vadovai taip pat nėra labiausiai skurstantys – jų atlyginimai svyruoja nuo 4,6 iki 10 tūkst. litų neatskaičius mokesčių. Tiesa, vadovų atlyginimai neaugo – jie, palyginti su praėjusių metų, arba sumažėjo, arba nepakito.

Skursta kultūrininkai

Iš savivaldybei priklausančių kultūros įstaigų daugiausia uždirba Vilniaus rotušės valdytojas – jo keliais šimtais litų padidėjęs atlyginimas siekia 5248 litus iki mokesčių. Nedaug nuo jo atsilieka ir Vilniaus mokytojų namų direktorė Zenobija Žepnickienė, gaunanti 4654 litų atlyginimą, 4568 litus uždirbantis VšĮ Jono Meko vizualiųjų menų centro vadovas Kristijonas Algirdas Kučinskas.

Beje, pačiam Kultūros, sporto ir švietimo departamentui priklausančiose kultūros įstaigose dirba ir mažiausius atlyginimus gaunantys vadovai. Pavyzdžiui, Vilniaus centrinio knygyno direktorės atlyginimas neatskaičius mokesčių nuo 3131 lito pernai metais sumažėjo iki 2571 lito trečią šių metų ketvirtį, Vilniaus miesto savivaldybės centrinės bibliotekos vadovo alga nepakito ir siekė 2555 litus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

profsąjunga

profsąjunga portretas
O eiliniams darbuotojams atlyginimai sumokami kaip išeina - rytoj (spalio 18 d.) prie savivaldybės piketą rengia Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklų darbuotojai, kuriems atlyginimai nuolat vėluoja po kelis mėnesius.

.

. portretas
galų gale iškėlė kažkas šį klausimą. Ačiū.

Vyc

Vyc portretas
Pamirso detaliau: VAATc direktoriaus Ziliaus atlyginimas 4 vidutiniai, kas sudaro apie 14000 per men. O kompetencija tik grama daryt su meru ir bo aplinka, O vaac 4 pavaduotojai yra mistika, nes jokiu projektu nevykdo, nieko neveikia isskyrus savartyna tvarko. Grinda pavaduotojas Milenas i darba uzsuka tik algos, o kur vystymo kompanija, kur veza, kur vsi kur aplamai nedirba o algos eina.. Aplamai idomiau kiek yra partiniu kurie tik algas gauna ir pavaduotojais vadinas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių