Quantcast

„Kritinė Masė“ išvažiavo į gatves

Penktadienio vakarą sostinės Katedros aikštėje į tradicinę akciją „Kritinė Masė“ rinkosi dviratininkai. Negausus jų būrys išvažiavo į Vilniaus gatves priminti miestiečiams apie nemotorinių transporto priemonių galimybes. Tuo pačiu metu ši akcija vyko ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose.

Visame pasaulyje kiekvieno mėnesio paskutinį penktadienį žmonės su dviračiais ir savaeigiu transportu masiškai išvažiuoja į gatves. Taip dviratininkai primena kitiems miestiečiams apie šią transporto priemonę, džiaugiasi proga susitikti ir pabendrauti, be to, primenamos su šia transporto priemone susijusios problemos: nesutvarkyti dviračių takeliai, stovų dviračiams trūkumas, eismo kultūra ir panašios problemos.

„Kritikai, daugiausia automobilininkai, teigia, jog tokios akcijos yra sąmoningas trukdymas, neleidžiantis eismui normaliai funkcionuoti. Tačiau mes netrukdome eismui - mes esame eismas!“, - rašoma kvietime prisijungti prie akcijos.

Kvietime pabrėžta, kad dalyviai neturėtų veltis į konfliktus su policija, važiuoti šaligatviais, lenktyniauti, vartoti svaigalus, rūkyti, keikti motorinio transporto vairuotojus ar kitaip iškraipyti akcijos esmės. Trumpai tariant, dviratininkų prašyta būti supratingais ir geranoriškais.

Penktadienio akcijos dalyviai nenusižengė šiems prašymams ir išvažiavo į gatves nekeldami jokių problemų. Tačiau apie pavyzdį, kaip važiuoti dviračiu gatvėmis saugiau, jie nepagalvjo: vos keletas iš akcijos dalyvių turėjo apsauginius šalmus, atšvaitus ar šviečiančias liemenes.

Pirmoji „Kritinės Masės“ akcija Lietuvoje buvo surengta 2005 m. gegužės mėnesio paskutinį penktadienį. Tuomet į renginį susirinko apie 230 dalyvių.

Akcijos rekordas – beveik pusė tūkstančio dviratininkų. Tačiau tokių įspūdingų skaičių pasiekti pavyksta tik vasarą. Šaltuoju metų laiku akcijose dalyvauja patys ištikimiausi dviračių gerbėjai. Šį kartą jų susirinko apie 30-40.

Pernai spalį tokios akcijos metu buvo pagerbti žuvę dviratininkai – jiems atminti mieste buvo prirakinti baltai nudažyti dviračiai.

„Kritinės Masės“ akcija penktadienio vakarą tuo pačiu metu, 18 val., prasidėjo Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje, Visagine, Palangoje, Klaipėdoje, Kėdainiuose, Alytuje, Mažeikiuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių