Quantcast

Kova lygioje vietoje: nesutariama dėl paminklo Lukiškių aikštėje

Tarptautinės dailės kritikų asociacijos Lietuvos sekcija, Lietuvos dailės istorikų draugijos nariai bei Lietuvos kultūros tyrimų instituto darbuotojai kreipiasi į prezidentę, valdžios atstovus kviesdami palikti Lukiškių aikštę be paminklų, kaip žmonių susitikimų ir bendravimo erdvę.

Vyčio paramos fondo teigimu, Vyčio skulptūra jau gaminama ir jos pastatymas – principo reikalas.

Lietuvai nereikia stabų, esame prieš skubotą ir isterišką paminklizmą, peticijoje aukščiausiems šalies vadovams ir Vilniaus merui teigė pusšimtis ją pasirašiusių.

„Demokratiją tarsi deklaruojame, o ilgimės diktatūros. Geriau palikime tą aikštė laisvą diskusijai. <...> Mes visi už savo heraldinius ženklus, bet turi būti ir pagarba jiems, tiek meniniu turiniu, tiek pilietine idėja“, – sakė dailėtyrininkė Giedrė Mickūnaitė.

Vyčio paramos fondo, kurio iniciatyva ir rengtas Vyčio paminklo konkursas, atstovas Vilius Kavaliauskas sako, kad paminklas yra gaminamas. Ir tai esą principo klausimas, nes kalbama, anot jo, ne apie pačią skulptūrą, o apie teisę ką nors daryti savo valstybėje.

„Sveikinu tą grupę žmonių, juos jungia vienas tikslas – noras bėgioti po tą aikštę, aš irgi mėgstu bėgiot, sportuot, labai gražu, bet tą darau miške. Aš pirmą kartą matau tiek daug žmonių, kuriems nepatinka Lietuvos simbolis, mes nestatom herbo, mes statom, Lietuvos simbolį. Aš atidžiai perskaičiau peticiją pasirašiusiųjų sąrašą, man nė viena pavardė neįsiminė. Jų nuomonė tokia, sveikinu. Paminklas gaminamas, čia principo klausimas, kalba eina ne apie skulptūra, o apie teisę ką nors daryt savo valstybei“, – teigė Vyčio paramos fondo atstovas V. Kavaliauskas.

Tuo metu Vilniaus meras Remigijus Šimašius teigė, kad jei kažkas turi skulptūrą, tai nereiškia, jog ją reikia būtinai pastatyti: „Esminis dalykas yra tai, kad svarbiausioje Lietuvos aikštėje turėtų atsirasti toks paminklas, kuris mus įkvėptų ateinančiam šimtmečiui, nebūtinai tik praėjusiam. Ar tas paminklas yra būtent toks, tai atviras klausimas.“

Pasak Vilniaus mero, dabar svarbiausia, kad pati aikštė būtų sutvarkyta iki rudens, o tik paskui bus sprendžiama dėl Vyčio paminklo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

muzikas Linas

muzikas Linas portretas
Fontanas gerai, bet dar geriau būtų obeliskas su raudona žvaigžde. Arba Puškinas, skaitantis eiles. O iš visų keturių pusių fontanai. Kokia graži Lietuvos kolonisto svajonė. O dėl miesto mero balsų padėkime tokį obeliskinį-fontaninį projektą įgyvendinti.

Visi čia pasisakantys

Visi čia pasisakantys portretas
yra Lietuvos valstybės išdavikai, nes jiems atgrasus Lietuvos valstybės simbolis Vytis. Manau, šimas norėtų vietos Vyčio nebent menorą pastatyti, kuri jam valdant neranda sau vietos ir užstoja V.Kudirkos paminklą.

cha cha cha

cha cha cha  portretas
Greitai menininkai ir kiti sovietinės kultūros puoselėtojai pristatys peticiją su šimtais tūkstančių parašų, reikalaujančią Lukiškių aikštėje pastatyti nuo žaliojo tilto nuimtus balvonus, tapusius sovietinio paveldo istoriniais kultūros simboliais.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių