Quantcast

Konstituciniame Teisme – klausimas dėl LNOBT laikinojo vadovo

Konstitucinis Teismas (KT) nagrinės Seimo opozicijos prašymą nustatyti, ar Vyriausybės patvirtinta konkursų į teatrų bei koncertinių įstaigų vadovus tvarka neprieaštarauja Konstitucijai.

Remdamasi šia balandžio pabaigoje Vyriausybės patvirtinta tvarka, kultūros ministrė Liana Ruokytė – Jonsson laikinuoju Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovu skyrė finansų vadybininką Sigitą Žutautą.

30 parlamentarų, daugiausia konservatorių, prašo KT išaiškinti, ar įstatymams bei Konstitucijai neprieštarauja Vyriausybės aprašo nuostata, numatanti, jog įstaigos savininko teises įgyvendinanti institucija gali įstaigos vadovu ne ilgiau nei metams paskirti asmenį be konkurso, jei dėl nenumatytų aplinkybių teatro ar  koncertinės įstaigos vadovo pareigybė tampa laisva.

KT pranešė, jog nagrinės tik dalį parlamentarų prašymo.

Pareiškime KT opozicijos atstovai teigia, jog Vyriausybės teisės aktas prieštarauja Profesionaliojo scenos meno įstatymo nuostatoms, kuriame Vyriausybei pavedama tik nustatyti konkurso į šias pareigas tvarką, o ne įtvirtinti kitus būdus, kuriais asmuo galėtų būti į jas priimtas. Parlamentarų nuomone, taip Vyriausybė galėjo viršyti įgaliojimus, o tai prieštarauja Konstitucijos nuostatoms, jog Vyriausybė vykdo įstatymus, o valdžios galias riboja Konstitucija.

KT gražino pareiškėjams prašymo dalį, kurioje teigiama, jog skiriant asmenį į teatro ar koncertinės įstaigos vadovo pareigas laikinai be konkurso, nėra vertinama, ar jie atitinka nepriekaištingos reputacijos kriterijus ir kvalifikacinius reikalavimus, priešingai nei skelbiant įstaigos vadovo konkursą. KT teigimu, pareiškėjai nepateikė pakankamai teiginius pagrindžiančių teisinių argumentų.

S. Žutautas LNOBT vadovauja nuo birželio – jis pakeitė iš pareigų už pažeidimus atleistą 15 metų teatrui vadovavusį Gintautą Kėvišą. Ministerija spalį skelbė konkursą į nuolatines vadovo pareigas, tačiau jis neįvyko nė vienam iš aštuonių konkurso dalyvių neatitikus minimalių reikalavimų. Konkurse patvirtino dalyvavęs ir pats S. Žutautas.

Tarp kreipimąsi į KT iniciatorių yra konservatorius Vytautas Juozapaitis – jį ministerija kaltino kišimusi į konkursą ir buvo jį trumpam sustabdžiusi, kai V. Juozapaitis užsiminė, jog turi konfidencialios informacijos apie pretendentus. Pats V. Juozapaitis kaltinimus neigia ir pats meta įtarimus, kad ministerijos vadovybė suinteresuota S. Žutautui palankiais sprendimais.

Šiuo metu konkursas į LNOBT vadovus vėl vykdomas, dokumentai priimami iki gruodžio 21 dienos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių