Quantcast

Koncertas skaldo studentų vienybę

Pirmadienį Vilniaus Europos aikštėje organizuojamas garsių Lietuvos scenos žvaigždžių koncertas, kuriame bus pasisakoma už permainas šalies aukštajame moksle, pačių studentų vertinamas prieštaringai. Vieni šiai idėjai pritaria, o kiti leidžia suprasti, kad minėtas renginys naudojamas propagandiniais tikslais.

Vilioja garsiomis grupėmis

17 val. prasidėsiančiame koncerte už permainas aukštajame moksle pasisakys Premjeras Andrius Kubilius, užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas, filosofas Leonidas Donskis, Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos vadovė Nijolė Kikutienė.

Koncerte dalyvaus žinomi atlikėjai bei grupės - Deivis, Živilė Ba, „InCulto“, „Happyendless“, „Pieno lazeriai“, „Saulės kliošas“, „Weekends“ ir kiti.

Nemokamas renginys, organizuojamas studentų ir moksleivių, jau sulaukė nemažo visuomenės susidomėjimo.

„Tai, jog žmonės domisi, reaguoja į situaciją, įpareigoja valdžią elgtis išmintingai, neatidėlioti būtinų sprendimų priėmimo. Dėmesys koncertui patvirtina, jog nebėra kur trauktis - permainos yra reikalingos, jų norima, ir atsakingi įstatymų leidėjai privalo padėti tašką“, - sakė vienas koncerto organizatorių, Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis.

Studentų organizacijų nuomonės išsiskyrė

Šis renginys jau dabar skaldo studentų ir moksleivių organizacijų vienybę. Koncerto „Dabar arba niekada - už žinių Lietuvą!” iniciatyvinei grupei priklauso Lietuvos studentų sąjunga (LSS), Lietuvos moksleivių sąjunga (LMS), Lietuvos mokinių parlamentas (LMP), Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga (LJMS). Tačiau Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) koncerto idėjai nepritaria.

LSAS prezidentės Indrės Vareikytės teigimu, masinių renginių su deklaratyviais lozungais ir nerūpestingų pramogų prieskoniu organizatoriai turėtų nevengti atsakomybės ir deramai paaiškinti dalyviams, kokios grėsmės ar pasekmės jų laukia po aukštojo mokslo pertvarkos. Pasak jos, priešingu atveju, renginiu bus pasakoma tik dalis informacijos, o dėl nutylėtosios dalies skambaus renginio dalyviai bus savotiškai apgauti.

„Galbūt vertėtų rengti tokio pat masiškumo diskusijas ar mokslo ir studijų įstatymo pataisų klausymus? Po tokių veiksmų reformos pradžia būtų iš tikrųjų skaidri, atvira bei efektyvi ir visi pritartų, kad atėjo laikas palaikymo akcijoms“, - siūlo I.Vareikytė.

Muzikantai su reforma nesupažindinti?

Koncerto idėją kritiškai vertina ir Lietuvos persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubas. Šio klubo atstovai tikina, kad nors renginio organizatoriai skelbia, kad koncerto tikslas - paskatinti įstatymų leidėjus neatidėlioti švietimo ir mokslo ministerijos siūlomo aukštojo mokslo įstatymo priėmimo, koncerte dalyvausiančių populiarių grupių muzikantai prisipažįsta, kad su mokslo reforma, po kurios vėliava turėtų groti, jų niekas nesupažindino. Sąjūdžio iniciatyvinės grupės teigimu, dvasininkijos atstovai masinio renginio organizavimą prieš pat Šv. Velykas vadina nepagarba katalikų tradicijoms.

Kaip rašoma minėtos grupės išplatintame pranešime, Gavėnios susikaupimo pamynimas katalikiškoje valstybėje puikiai simbolizuoja skubėjimą ir priemones, kuriomis švietimo ir mokslo ministerija stengiasi „prastumti“ norimą įstatymą.

Argumentacijai pasitelkia ir Bažnyčią

Pranešime cituojamas vyskupas Juozas Tunatis, kuris teigia, kad paskutinės gavėnios dienos - netinkamas metas masinių pasilinksminimų organizavimui. „Tikintieji į tokį koncertą neis, tačiau netikintiems negalime uždrausti. Tokius renginius ruošia tie, kurie bažnyčion kojos nekelia“, - įsitikinęs dvasininkas.

Anot Sąjūdžio inciatyvinės grupės, vyskupo nebestebina, kad gavėnios rimtį paminančius renginius laimina ministras Gintaras Steponavičius. „Valdžios tikėjimo neklausiame. Nors daugelis krikštyti, tačiau jau nebe katalikai“, - diplomatiškai teigia J.Tunaitis.

Sąjūdžio iniciatyvinės grupės teigimu, apie savo požiūrį į G.Steponavičiaus skubinamą aukštojo mokslo reformą paklausti muzikantai tiesiog gūžčioja pečiais ir pripažįsta, kad informacijos iš organizatorių negavo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių