Quantcast

K.Masiulis siūlo Lukiškių aikštėje pastatyti raitelį ant žirgo

Seimo narys Kęstutis Masiulis ketvirtadienį pasiūlė baigti ginčus dėl Vilniaus Lukiškių aikštės ateities ir joje įkurdinti patį svarbiausią mūsų Tautos ir Valstybės simbolį – raitelį ant žirgo - Vytį.

„Artėjant Valstybės šventei, Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienai, prisimename ilgametę mūsų valstybės istoriją. Tačiau man iki šiol keista, kaip dar niekas nesusiprato tinkamai įamžinti mūsų pagrindinio simbolio – Vyčio. Paminklų, tame tarpe modernistinių, su stovinčiais ir sėdinčiais kunigaikščiais, Lietuvoje pristatyta nemažai, tik pačio įprasčiausio, kiekvienos save gerbiančios, ilgą istoriją turinčios Europos valstybės sostinės aikštėse priprasto raitelio ant žirgo mūsų sostinėje – kaip nėra, taip nėra“, – stebėjosi Seimo narys.

Pasak K. Masiulio, Vytis ir įprasmintų nenumaldomą lietuvių tautos laisvės troškimą, ir primintų tremtinių bei šalia aikštės esančiame KGB kalėjime nukankintų tautos didvyrių patirtas kančias. Vytis simbolizuoja kovingą tautos dvasią, sutelktumą, veržlumą, nepalaužiamą ryžtą.

„Jau įvyko ne vienas Vilniaus Lukiškių aikštės sutvarkymo konkursas, tačiau sprendimo nėra. Kviečiu miesto valdžią, o taip pat architektų, meno žmonių bendruomenę susiprasti, jog vienintelis dalykas, kurio laukia miestiečių bendruomenė ir net, pasakyčiau, kiekvienas lietuvis – tai didingas paminklas, įkūnijantis tikrąją tautos esmę, turintis tautai gilią egzistencinę prasmę. Tokį didingą, neabejotiną mus visus vienijantį laisvės simbolį mes jau turime kelis šimtus metų. Paminklas turi išreikšti nepaliaujamą lietuvių laisvės siekį, be to, jis turi mus jungti, būti vienprasmiškai suprantamas kiekvienam tautiečiui, ko gero, ir užsieniečiui. Abejoju, ar kam nors pavyks surasti kokią nors abstrakčią ar konkrečią meninę formą, kuri galėtų konkuruoti pagal šias savybes su Vyčiu“, – teigė Kęstutis Masiulis.

Šių metų kovo mėnesį eilinis Lukiškių aikštės planavimo ir simbolio architektūrinio meninio projekto konkursas liko be laimėtojo, mat teigta, jog nebuvo nė vieno darbo, kuris atitiktų pirmai vietai keliamus kriterijus. Naują viešą konkursą žadama skelbti jau netrukus.


Šiame straipsnyje: masiulis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių