Quantcast

„Kino pavasaris 2009“ populiarins Naujosios Europos režisierius

Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“, prasidėsiantis kovo 19 d., pirmą kartą savo istorijoje žiūrovams pristatys konkursinę filmų programą „Nauja Europa – Nauji vardai“. Joje – 8 debiutiniai filmai, sukurti režisierių iš Rytų ir Centrinės Europos, Balkanų šalių.

Konkursinėje programoje „Nauja Europa – Nauji vardai“ varžysis filmai, sukurti Latvijos, Estijos, Bulgarijos, Vengrijos, Kroatijos, Slovakijos bei Bosnijos ir Hercegovinos režisierių. Į šią programą pateko tik debiutiniai – pirmieji arba antrieji režisierių filmai. Visi konkursinei programai atrinkti filmai žiūrovams sukurti 2007-2008 metais. Dauguma programos dalyvių savo šalyse jau yra gerai įvertinti kritikų ir gavę įvairių apdovanojimų.

Konkursinės programos dalyvių geografija pasirinkta siekiant prisidėti prie jaunųjų kino kūrėjų iš besivystančių šalių populiarinimo Europoje. Tikimasi, kad jaunų režisierių populiarinimas padės jiems ateityje gauti finansavimą naujiems filmams, kurie bus verti dar didesnių apdovanojimų. 

„Nauja Europa – Nauji vardai“ repertuare yra vengro Attilos Gigoro debiutinis filmas „Tyrėjas“ (gavęs 4 prizus Vengrijos kino savaitėje bei kino kritikų asociacijos premiją Varšuvoje), bulgaro Jarovo Gardevo filmas „Žgutas“ (pernai Maskvoje apdovanotas kaip geriausią debiutinį filmą pristatęs režisierius), slovako Jurajo Nvotos kūrinys „Muzika“ (laimėjęs 9 iš 14 nacionalinės premijos nominacijų), geriausiu Kroatijoje filmu pripažinta ir „Oskarui“ pristatyta Arseno A. Ostojiciaus kriminalinė drama „Niekieno sūnus“ ir kiti.

Į programą kol kas neįtrauktas nė vienas lietuviškas filmas. Dėl ekonominės krizės savo filmų vis dar nespėjo pabaigti Šarūnas Bartas ir Saulius Drunga.

Geriausiu pripažintam konkursinės programos „Nauja Europa – Nauji vardai“ filmui bus skirta piniginė premija. Antrosios ir trečiosios vietos laimėtojams skirti specialūs žiuri prizai. Filmus vertinsiančios žiuri narių pavardės, kol kas dar neatskleidžiamos.

Šiais metais „Kino pavasaris“ taip pat tapo CICAE – tarptautinės nekomercinių kino teatrų ir festivalių asociacijos – nariu.


Šiame straipsnyje: Kino pavasaris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių