Quantcast

Vilniuje po rekonstrukcijos atidaryta Lukiškių aikštė

  • Teksto dydis:

Vilniuje po rekonstrukcijos ketvirtadienį atidaryta Lukiškių aikštė.

Aikštėje per pusantrų metų buvo atlikti svarbiausi tvarkybos darbai, pagal realius pėsčiųjų srautus iš naujo suplanuoti ir naujai išvedžioti takeliai, pranešė sostinės savivaldybė.

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius sako, kad Lukiškių aikštėje planuojama pasodinti apie 200 naujų medžių. 

„Šiandien mes pirmą kartą vaikštome jau po europietišką, o ne sovietmetį menančią aikštę. Šio atsinaujinimo Vilniui reikėjo jau labai seniai, todėl nusprendėme sutvarkyti ne vien pačią aikštę, bet ir jos prieigas“, – teigė meras.

Pasak jo, Lukiškių gatvės atkarpoje tarp Vasario 16-osios gatvių ir J. Tumo Vaižganto gatvių klojama nauja asfalto danga, rekonstruojamas pėsčiųjų takas prie Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios, čia nusidrieks ir naujas dviračių takas.

Po rekonstrukcijos ši gatvės atkarpa turės tris eismo juostas, bus dvikrypčio eismo, su atskira viešojo transporto juosta.

Pavasarį Lukiškių aikštėje pradės veikti interaktyvus fontanas, bus įrengtos vaikų žaidimų aikštelės ir pastatytas paminklas, kurį rinkti nuo šiandien kviečiami ir miesto gyventojai. Paminklų projektus pristatantys stendai aikštėje stovės beveik visą lapkričio mėnesį, jo pabaigoje ir paaiškės, kuris paminklas laimės.

Rekonstruojant aikštę dirbo ir archeologai, todėl šiaurinė jos dalis kol kas lieka užtverta. joje vykdomi archeologiniai žvalgymai takų, elektros kabelių ir apšvietimo stulpų vietose. Tyrimų metu rasta daug XVII-XX a. monetų, miesto kultūriniams sluoksniams būdingos buitinės keramikos. Taip pat rasti pavieniai žmonių kaulai, fragmentiškai išlikę palaidojimai, o šiaurės rytinėje dalyje aptiktos XVII a. pabaigos – XVIII a. pradžios pastato liekanos.

Pagrindinės sostinės aikštės tvarkymo darbai kainavo beveik 3,8 mln. eurų.

Dar šią vasarą informaciniai stendai skelbė, jog darbai bus baigti iki rugsėjo pirmosios, tačiau vėliau ši informacija dingo. Miesto architektas Mindaugas Pakalnis anksčiau sakė, jog viskas užtruko dėl archeologinių tyrimų ir diskusijų su visuomene dėl medžių išsaugojimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Dėdulė kaltas kad vis spardos... ne a'Damkus kad gyvam esant mauzoliejų statytų... vieta tai palikta.

Anonimas

Anonimas portretas
Abejojantis: si aikste galetu tureti ir Hyde Park budinga vieta...

kaunietis

kaunietis portretas
kas leido medžius taip išprievartauti?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių