Quantcast

Ketvirtadienį Vilniuje - Lietuvos ir „Gazprom“ konsultacijos

Ketvirtadienį Vilniuje planuojamos energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus vadovaujamų derybininkų ir Rusijos dujų koncerno “Gazprom” ekspertų konsultacijos - bus aptarti numatomų derybų organizaciniai klausimai.

Tai bus pirmas parengiamasis susitikimas po premjero Algirdo Butkevičiaus sudarytos derybų su „Gazprom“ grupės dėl gamtinių dujų tiekimo Lietuvai sąlygų, pranešė Energetikos ministerija.

Ketvirtadienį Vilniuje vyks „Lietuvos dujų“ akcininkų susirinkimas - į jį paprastai atvyksta „Gazprom“ teisininkai, kurie įgalioti balsuoti, BNS sakė įmonės atstovė spaudai Sigita Petrikonytė Jurkūnienė.

„Lietuvos dujų“ valdyboje dirba „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas Valerijus Golubevas ir koncerno valdybos narys, Marketingo, dujų perdirbimo ir skystųjų angliavandenilių departamento viršininkas Kirilas Selezniovas.

Premjeras Algirdas Butkevičius tikino, kad tai dar nebus derybos dėl dujų tiekimo sąlygų. Jis teigė, kad su „Gazprom“ nebus deramasi ir dėl trečiojo energetikos paketo įgyvendinimo bei ilgalaikių dujų tiekimo sutarčių. Lietuva su „Gazprom“ neketina pasirašyti ir naujos ilgalaikės dujų tiekimo sutarties - dabartinė sutartis baigiasi 2015 metais.

Trečiasis energetikos paketas Lietuvoje bus įgyvendintas iki 2014 metų pabaigos, kai bus baigta suskystintųjų dujų terminalo Klaipėdoje statyba.

Lietuva praėjusią savaitę išsiuntė kvietimą ekspertų lygiu pradėti derybas su „ Gazprom“ dėl dujų tiekimo sąlygų. Energetikos ministerijos atstovai tuomet teigė, jog derybos su „ Gazprom“ ir konsultacijos su Rusija dėl ES trečiojo paketo yra du skirtingi dalykai.

Energetikos ministro Jaroslavo Neverovičius vadovaujama derybų su „ Gazprom“ grupė iki balandžio 25 dienos turi nustatyti derybų tikslus, o vėliau - derėtis dėl dujų tiekimo sąlygų, tranzito ir kainos.

Įgyvendinant ES energetikos paketą, Lietuva iki 2014 metų pabaigos atskirs „Lietuvos dujų“ tiekimo, perdavimo ir skirstymo veiklas bei jų nuosavybę. Pirmasis atskyrimo etapas numatytas jau šių metų liepos pabaigoje, kai nuo dujų įmonės bus atskirti magistraliniai dujotiekiai, perduodant juos naujai įkurtai „Lietuvos dujų“ įmonei „Amber Grid“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių