Quantcast

Kelininkai ramūs: žiemai sostinėje pasiruošta

Kelininkai žiemos pradžiai jau pasiruošę: druskos atsargų iki Naujųjų metų turi užtektinai ir teigia, kad jos bus nuolat pildomos, o laukdami pirmojo sniego ar plikledžio mieste naktimis budės ekipažai.

Padaugėjo maršrutų

Praėjusių metų žiemą sostinės kelininkams teko rūpintis 46 maršrutais. Šiemet jų bus daugiau – 47–66. Bendrovės "Grinda" vadovas Algimantas Vilūnas, kalbėdamas apie padėtį, ruošimąsi šaltajam sezonui, sakė, kad medžiagos keliams barstyti ruošiamos, taip pat rengiami automobiliai, kurie netrukus pradės naktimis budėti mieste.

"Nemanau, kad galėtų būti kokių nors netikėtumų, nes procesas yra nuolatinis. Dabar laukiame neigiamos temperatūros, dalį ekipažų paliksime naktį mieste budėti, kad, jei ką, būtų galima barstyti kelius. Galbūt sniego dar ir nebus, bet galima lijundra, plikšala ir panašiai. Tada būna labai slidu ant tiltų, ypač tų, kurių metalinės konstrukcijos, viadukų", – sakė "Grindos" direktorius.

Pasak jo, yra apie 50 mašinų, skirtų gatvėms barstyti. Automobilinių greiderių mieste bus palikta apie 10–12, keletas buldozerių. Tačiau jie, kaip sakė pašnekovas, bus naudojami tik esant daugiau sniego.

Pernai pasiektas rekordas

A.Vilūno teigimu, žiemą gatvėms pabarstyti standartiškai reikia 15–17 tūkst. tonų grynosios druskos. Praėjusiais metais jos buvo sunaudota rekordiškai daug – išbarstyta per 20 tūkst. tonų, nes, kaip sakė direktorius, buvo išties rimta žiema.

Smėlio ir druskos mišinio reikia 15–16 tūkst. kub. metrų. Praėjusiais metais jo taip pat buvo sunaudota daugiau. "Bet tai ne problema, esant poreikiui galima to mišinio pasigaminti", – teigė A.Vilūnas.

Jis aiškino, kad barstytuvų dydis ir tai, kiek druskos reikia išbarstyti, priklauso nuo kelio dangos, sniego, ledo storio. Vienas išvažiavimas į miestą, t. y. pabarstymas visų gatvių, kurios priklauso pagal sąrašą, "Grindai" atsieina apie 300–360 tonų druskos.

Mašinos yra skirtingos, jų dydis priklauso nuo gatvės, maršruto ilgio. Senamiesčiui skirtos mažos, į kurias telpa apie 1,5 tonos druskos, antraeilėms gatvėms – galinčios vežti 6–8 tonas druskos. Yra dar ir galingų triašių automobilių, į juos telpa 12–14 tonų druskos ir daugiau.

Vėluojanti alga – ne naujiena

A.Vilūnas, kalbėdamas apie bendrovės darbą, aiškino, kad dirba pagal sutartį su savivaldybe ir atlygį gauna už faktiškai atliktus darbus.

"Jei žiema bus sunki, vadinasi, pasisekė mums, nepasisekė savivaldybei, nes reikės daugiau lėšų, jei žiema bus lengva, vadinasi, mums pasisekė mažiau, savivaldybei daugiau. Pinigai yra susiję su konkrečiomis klimato sąlygomis", – apie reikiamas lėšas žiemai kalbėjo "Grindos" direktorius.

Spalio 1 d. duomenimis, savivaldybė "Grindai" yra skolinga apie 28 mln. litų. Taigi kelininkai savo darbą dirbo ir veikiausiai dirbs, tik neaišku, ar bus laiku su jais atsiskaityta. Bet, kaip sakoma, šuo ir kariamas pripranta, tad prie vėlavimo, atrodo, priprato ir kelininkai.

"Na, kaip laiku,.. – į klausimą, ar savivaldybė su bendrove atsiskaito laiku, reagavo A.Vilūnas. – Prie vėlavimo mes jau pripratę, didelės dramos iš to nedarome. Ką darysi, visiems sunku. Skaičiuojame savo išlaidas, mokesčius, nieko čia nepadarysi, toks gyvenimas. Normalu, kad turėdamas pinigų alui šampano gerti negali."

Darbą atlieka gerai

Vilniaus kelininkų vadas patikino, kad iki Naujųjų metų jie yra pasiruošę ir apsirūpinę, o medžiagos nuolat tiekiamos, sandėliai pildomi.

"Esame visiškai ramūs. Niekas rudens pradžioje nekaupia kalno medžiagų, nuolat tas medžiagas naudodami iš sandėlio, jie taip pat nuolat pildomi. Medžiagos užsakomos ir atvežamos. Nieko čia baisaus", – kad padėtis kontroliuojama, sakė A.Vilūnas.

Kad ir kaip puikiai būtų pasiruošę žiemai, iškritus pirmajam sniegui kelininkai kasmet sulaukia akmenų į savo daržą, kad esą ir vėl nespėjo visko laiku sutvarkyti.

"Visi tikisi, kad kiekviena iš dangaus krintanti snaigė bus pagauta ore. Taip nėra. Yra tam tikri normatyvai, moksliškai pagrįsti, per kiek valandų turime kelius pabarstyti, išvalyti. Mūsų įmonė šia veikla užsiima jau apie aštuonerius metus, nė karto nesame pažeidę tų sutarties sąlygų", – teigė "Grindos" vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių