Quantcast

Keleivių pervežimo įmonė nubausta už sukčiavimą

  • Teksto dydis:

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija teigia išaiškinusi sukčiavimo ir mokesčių slėpimo schemą, kuria naudojosi keleivių pervežimu autobusais mieste ir užmiestyje užsiimanti įmonė, pasitelkdama suklastotus degalų įsigijimo kvitus.

Dėl valstybės biudžetui padarytos žalos atlyginimo, inspekcija pareiškė civilinį ieškinį įmonei ir jos akcininkui. Teismas patenkino Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos civilinį ieškinį ir solidariai iš atsakovų priteisė sumokėti daugiau nei 230 tūkst. eurų, penktadienį pranešė inspekcija.

Nustatyta, kad ketverius metus keleivių pervežimo įmonė nelegaliai įsigydavo kontrabandinį kurą, kurį laikydavo nuomojamuose garažuose ir pildavo į transporto priemones. Ikiteisminio tyrimo metu įmonės nuomojamuose garažuose buvo aptikta 6040 litrų dyzelino ir 1400 litrų žibalo.

Įmonės buhalterė, nežinodama apie vykdomą neleistiną veiklą ir remdamasi suklastotais elektroninių kasos aparatų kvitais, į apskaitos registrus įrašė tikrovės neatitinkančius duomenis apie dyzelinio kuro įsigijimus.

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija mokestinio patikrinimo metu nustatė, kad įmonė iš nenustatytų asmenų įsigijo daugiau nei 7 tūkst. suklastotų elektroninių kasos aparatų kvitų, įformintų vieno populiariausių degalinių tinklo Lietuvoje vardu.

Įmonė pagal suklastotus kvitus buhalterinėje apskaitoje įformino dyzelinio kuro įsigijimus už daugiau nei 900 tūkst. eurų ir mokesčių administratoriui pateiktose PVM deklaracijose nepagrįstai atskaičiavo 153 tūkst. eurų pirkimo PVM bei šia suma sumažino mokėtiną į biudžetą PVM.

Taip pat buvo nustatyta, kad įmonė pagal suklastotus kasos aparatų kvitus mokesčių administratoriui pateiktose metinėse pelno mokesčio deklaracijose į sąnaudas ir leidžiamus atskaitymus nepagrįstai įtraukė 725 tūkst. eurų sumą, dėl to neapskaičiavo, nedeklaravo ir į biudžetą nesumokėjo apie 94 tūkst. eurų pelno mokesčio.

Kaip teigia mokesčių inspekcija, keleivių pervežimo įmonės akcininkas žinojo, kad elektroninių kasos aparatų kvituose nurodytos išlaidos bus įtrauktos į bendrovės sąnaudas, taip sumažinant įmonės pelną, o išskirtas PVM bus įtrauktas į PVM deklaracijas, mažinant mokėtiną į biudžetą PVM sumą, nors įmonė pirkimo metu PVM nesumokėjo.

Teisme buvo išnagrinėta baudžiamoji byla ir priimtas nuosprendis, kuriuo įmonė ir jos akcininkas pripažinti kaltais dėl sukčiavimo, taip pat tenkintas Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos civilinis ieškinys ir solidariai iš įmonės ir jos akcininko valstybės naudai priteista 136 tūkst. eurų PVM ir 94 tūkst. eurų pelno mokesčio.

„Bendrovei už ketverius metus slėptus ir nesumokėtus mokesčius reikės papildyti valstybės biudžetą daugiau nei 450 tūkst. eurų, tarp jų už nelegaliai laikomus degalus daugiau nei 2 tūkst. eurų akcizų jau sumokėta“, - teigia Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktorius Marius Žemgulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių