Quantcast

Kas yra „Fluxus"? Atsakymas – spektaklyje-provokacijoje

Trečiadienio vakarą, vasario 29 d., miestiečiai kviečiami į spektaklio-provokacijos „MR.FLUXUS“, arba „ŠARLATANAI?“ premjerą.

Antradienio popietę netradicinėje teatrui erdvėje – „LION skater“ riedlenčių parke („Kablys“) – neseniai Menų spaustuvės rezidentais tapęs teatro judėjimo „No theatre“ kolektyvas surengė spaudos konferenciją. Joje pristatė naujausią savo darbą – spektaklį-provokaciją „MR.FLUXUS“, arba „ŠARLATANAI?“. Ne tik pakalbėjo, bet ir suvaidino keletą scenų. O lauke surengė net gatvės žiūrovų žvilgsnius patraukusį pasirodymą – legendinį Jurgio Mačiūno „Taikinį“.

Spektaklio kūrybinis procesas prasidėjo 2011 m. vasarą, bendradarbiaujant su Druskininkų teatro festivaliu, kurio uždarymo akcentu tapo „MR.FLUXUS“, arba „ŠARLATANAI?“ išankstinė premjera. „Tada repetavome su respiratoriais, dusome nuo dulkių. O atėjus žiemai pasvarstėme, kad logiška pradėti šalti“, - apie gana šaltose „Kablio“ patalpose visą vasarį vykstantį pasiruošimą kalbėjo spektaklio režisierius Vidas Bareikis.

Spektaklis kuriamas remiantis Amerikos lietuvio, „Fluxus“ judėjimo pradininko Jurgio Mačiūno biografiniais faktais. „Fluxus“ judėjimą J.Mačiūnas pradėjo septintajame XX a. dešimtmetyje JAV. Jono Meko ir kitų „Fluxus“ artistų nuomone, J.Mačiūnas buvo debesies ir Hitlerio hibridas, o jis pats menininkus vadino tiesiog šarlatanais. Savo trumpą gyvenimą paaukojęs absurdiškiausiems projektams kurti („Fortepijono veiksmai“, „Pasaulinė mėšlo kolekcija“, „Berlyno labirintas“) jo pabaigoje J.Mačiūnas sau uždavė klausimą: „O gal mes patys ir buvom tik šarlatanai?“ Šis klausimas ir paskatino teatro judėjimo „No theatre“ kolektyvą pasinerti į J.Mačiūno sukurtą „Fluxus“ pasaulį.

„Besigilindami į tai, kas iš tiesų yra tas „Fluxus“, nerdami į jo įkūrėjo J.Mačiūno pasaulį, atsakėme sau į klausimus. Pirmiausia, tai yra gyvenimo būdas, kurį sau susikūrė J.Mačiūnas. Antra, tai yra didelis žaidimas. Žaisti gyvenimą, arba tiesiog žaisti, kai labai sunku, kai beveik miršti“, - sakė V.Bareikis.

Pagrindinis vaidmuo – J.Mačiūno – patikėtas Ainiui Storpirščiui. Aktorius teigė, kad jaučiasi puikiai. „Čia pirmas toks mano vaidmuo. Pirmą kartą vaidinsiu J.Mačiūną. Įdomu ir nedrąsu. Pritariu režisieriui: „Fluxus“ tikrai yra puikiausias būdas žaisti, nepaisant, kad jau užaugome. Žaisti yra sveika tiek fiziškai, tiek psichologiškai, tiek dvasiškai“, - per spaudos konferenciją sakė A.Storpirštis.

Patalpos spektakliui pasirinktos neatsitiktinai. Kaip teigė V.Bareikis, ilgai buvo ieškoma žaisti tinkančių patalpų. „Ilgai ieškojome, kur tas žaidimas galėtų vykti Vilniuje, ir radę šią erdvę nusprendėme, kad geresnės žaidimų aikštelės po stogu nerasime“, - kalbėjo režisierius.

Visą renginį organizatoriai vadina didžiuoju „Fluxus“ festivaliu. Nes visi atėję turės galimybę ne tik pamatyti spektaklį, bet ir apsilankyti legendiniame „Fluxus“ labirinte, pasigrožėti „Fluxus“ objektų ekspozocija, įvertinti momentinės „Fluxus“ tapybos darbus. Taip pat - pasigardžiuoti J.Mačiūno mėgtais blynais ir padažu, kuris taip patiko Johnui Lennonui.

Tiesa, spektaklį-provokaciją bus galima išvysti tik tris vakarus. Kodėl tokia idėja? „Man repetuojant Maskvoje viena aktorė davė tokią mintį, kad spektakliai turėtų būti vaidinami tris kartus: premjera, pagrindinis ir paskutinis. Tada nebūtų nei chaltūros, nei aktorių užsiciklinimo ir pan. Su šiuo projektu esame pasiryžę šiam eksperimentui“, - teigė V.Bareikis.

Taigi neabejingi teatro judėjimo „No theatre“ idėjoms ir veiklai, norintys daugiau sužinoti apie Lietuvos vardą pasaulyje garsinusį J.Mačiūną ir jo sukurtą „Fluxus“ judėjimą, ir, be abejo, pamatyti greičiausiai tik tris kartus rodomą spektaklį vasario 29 d. 21 val., kovo 1 d. 19 val. ir kovo 2 d. 19 val. kviečiami į „LION skater“ riedlenčių parką (Kauno g. 5, „Kablys“).


Šiame straipsnyje: fluxus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių