Quantcast

Kalvarijų turguje – sezoninių prekiautojų antplūdis

  • Teksto dydis:

Sostinės Kalvarijų turguje šią vasarą pastebimas sezoninių prekiautojų antplūdis.

Turgavietės administratorė UAB „KTVG“ sezono metu trumpalaikių sutarčių (trijų mėnesių laikotarpiui) su prekybininkais sudaro kone ketvirtadaliu daugiau negu įprasta. Prekybininkų skaičius turgavietėje vasarą pakyla nuo 800 iki 1200, o sezoninė prekyba apima apie 17 procentų turgavietės prekybos ploto.

„Kasmet, sušilus orams, suaktyvėja turgaus lauko prekybos zona maisto prekėmis, sodinukais, tad į turgų suplaukia tie, kuriems patogu prekiauti po atviru dangumi. Atvyksta ir aplinkinių rajonų gyventojai, mėgstantys prie algos ar pensijos prisidurti parduodami savo daržuose bei soduose užaugintų vaisių, daržovių, skintų gėlių“, – sako įmonės direktoriaus pavaduotoja Ingrida Talžūnienė.

Anot jos, tokių prekiautojų turguje kasdien atvyksta apie šimtą. Jie čia prekiauja nesudarę ilgalaikių prekybos vietos nuomos sutarčių, už teisę prekiauti turi sumokėti nustatytą dienos mokestį. Tačiau jie ne visuomet gali rasti vietos prekybai. Tie, kurie rytais atsikelia anksčiausiai, laimi – kasdien vyksta savotiška prekybos vietų „medžioklė“.

Sezoninė prekyba pakoreguoja turgaus prekybos plotų paskirstymą. 40 procentų turgavietės šiuo metu užima prekyba maistu uždaruose paviljonuose, penktadalį – drabužiais, dešimtadalį sudaro prekyba baldais, 7 procentai tenka prekybai pramoninėmis prekėmis, 6 procentus turgaus prekybos ploto užima prekiaujantys sodo-daržo reikmenimis, gėlėmis, sendaikčiais.

Visi norintys – nebetelpa

Prekiautojai vasaros gėrybėmis jau „išlipo“ už turgaus ribų, būriuojasi prie vartų. Dabar čia prekiaujama miško gėrybėmis: baravykais, kurių kilogramas kainuoja 10 eurų, šilauogėmis – 4 eurai už kilogramą, soduose užaugintomis slyvomis – 1 euras už kilogramą, juodaisiais serbentais (nuo 0,8 iki 1,7 euro), lietuviškomis avietėmis (2 eurai už pusę kilogramo), vyšniomis – 2,5 euro už kilogramą.

Ūkininkai ištisus metus prekiauja mėsa ir jos produktais, pieno produktais, o šiuo metu – šviežiomis bulvėmis, morkomis, burokėliais. Jau prasidėjo aviečių sezonas, yra naujo derliaus lietuviškų obuolių. Medumi taip pat prekiaujama ištisus metus, tačiau vasarą atsiranda naujo kopinėjimo medaus: grikių, liepų, miško, pievų gėlių, su koriais.

Sezono prekės nuolat keičiasi: tie, kas pavasarį prekiauja obelaitėmis, vasarą jau turi obuolių. Rudenį ūkininkai atveža statines raugintų kopūstų, raugintų agurkų, konservuotų daržovių (burokėlių, morkų), naminių krienų. Atvažiuoja daugybė vaisių bei daržovių iš kaimyninės Lenkijos ūkių. I. Talžūnienės teigimu, visos daržovės ar uogos yra šviežios, net tos, kurios atvažiuoja iš toli: dar vakar jos buvo darže, o jau šiandien, keliavę visą naktį – ant prekystalio.

„Reikia nepamiršti, kad šiuo metu turgus vis dar yra renovuojamas. Atnaujinimas vyksta zonomis, kad prekyba nenutrūktų. Žinoma, tiek prekybininkams, tiek pirkėjams tai sudaro nepatogumų, nes prekybininkus laikinai kilnojame iš vienos vietos į kitą, ir pirkėjams sunkiau surasti savo pamėgtų prekių, tačiau esame dėkingi už kantrybę ir supratimą“, – sako UAB „KTVG“ direktoriaus pavaduotoja I. Talžūnienė.

Kalafioras pakėlė liepos žemiausių kainų krepšelio vertę

Įmonės direktoriaus pavaduotoja žada kas mėnesį Kalvarijų turguje ieškoti būtiniausių produktų žemiausiomis kainomis. Jau yra atlikta birželį bei liepą turgavietėje prekiautais produktais kainų analizė, tad galima palyginti, ar kainos turguje smarkiai keičiasi. Liepos mėnesio būtiniausių produktų žemiausių kainų krepšelis 2,02 euro didesnis už birželio. Kainą „pakėlė“ turguje rastas šviežias kalafioras. Ūkininkas savo rankomis užaugintos daržovės nesutiko parduoti mažiau kaip trys eurai už kilogramą. Užtat buvo rasta pigesnio kaimiško pieno bei kiaulienos faršo.

„Praėjusį mėnesį radome labai pigių kalafiorų, tačiau ir jų išvaizda atitiko kainą. Dabar turguje visos daržovės yra naujo derliaus, tad ūkininkai išmano gero produkto vertę ir nenori per pigiai parduoti. Jie žino, kad kiekvienai prekei yra savas pirkėjas“, – teigia I. Talžūnienė.

Jos nuomone, turguje kiekvienas ras prekę, atitinkančią pirkėjo perkamąją galią. Tačiau būtent turguje, skirtingai nei parduotuvėse, galima rasti pigesnių kokybiškų prekių, nes čia veikia visai kiti dėsniai. Turguje labai svarbus asmeninis pirkėjo ir pardavėjo santykis – kartais kaina čia gali būti nuleidžiama net dvigubai.

Apie Kalvarijų turgavietę

Istorinė Kalvarijų turgavietė oficialiai savo veiklos istoriją kildina nuo 1903 m.

Ištisus metus joje prekiaujama sezoninėmis daržovėmis, vaisiais, buities ir santechnikos, automobilių prekėmis, vyksta prekyba drabužiais, gėlėmis, prekėmis gyvūnams, žvejybos reikmenimis, sodo ir statybos prekėmis, šviežia mėsa, žuvimi, rūkytais mėsos gaminiais. Teritorijoje veikia sendaikčių turgus.

Iki turgavietės rekonstrukcijos Kalvarijų turguje kasdien apsipirkdavo nuo 8 iki 15 tūkstančių lankytojų, priklausomai nuo sezono joje prekiavo nuo 800 iki 1200 prekybininkų. Planuojama, kad po rekonstrukcijos prekybos vietų padaugės ir sezono metu čia galės prekiauti iki 2000 prekybininkų. Tikimasi, kad po rekonstrukcijos pirkėjų srautas pakils trečdaliu.

Kalvarijų turgavietės atnaujinimo darbų metu jos veikla nėra sustabdyta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių