Quantcast

Kaip nesušalti bendrabučiuose? Studentų receptai

Vilniaus miesto savivaldybė įjungti šildymo neskuba. Kaip nesušalti? Atsakymą gali pateikti studentai, kurių gyvenamuose bendrabučiuose ir rudenį, ir žiemą tenka ieškoti atsakymo į šį klausimą.

Pirma patirtis šokiravo

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto trečio kurso studentas Adomas bendrabutyje Saulėtekyje praleido ne vienus metus, todėl turi nemažai patirties pratinantis prie gyvenimo sąlygų, kurios, paties studento teigimu, kartais būna "šiek tiek" sudėtingos. Ypač rudenį ir žiemą, kai oro temperatūra bendrabutyje gerokai nukrinta.

"Bendrabutyje jau gyvenu trečius metus. Tačiau pamenu, jog čia atsikrausčius užteko pagyventi kelis mėnesius, kad suprasčiau, kaip čia žiauriai šalta. Iš pradžių, kol oras buvo geras, viskas buvo pakenčiama. Bet dabar dėl šalčių esu kartais priverstas praleisti net pirmąsias paskaitas. Tiesiog vos prabudęs pirmiausia įsijungiu šildytuvą ir laukiu, kol kambario temperatūra bus pakankamai aukšta, kad galėčiau išlipti iš lovos. Dėstytojai pyksta, o man dėl to šilčiau tikrai nepasidaro (juokiasi). Aišku, šildymas jau įjungtas, tačiau radiatoriai vis tiek ne tokie karšti, kaip vietos studentės", – šmaikštavo Adomas.

Kambariuose – su striukėmis

Ir iš tiesų – apsilankius keliuose iš Saulėtekyje esančių šešiolikos aukštų monolitų, bendrose erdvėse ir kambariuose esantys radiatoriai nepasirodė karšti. Nors šildymo intensyvumas dar nedidžiausias, pašnekovas tikino, kad radiatoriams net ir pasiekus aukščiausią temperatūrą skirtumas nėra ryškus. Dėl šios priežasties studentams patiems tenka ieškoti būdų sušilti.

"Pamenu pats būdamas pirmakursis klausiau vyresnių kambariokų, kaip jiems pavyko išgyventi šalčius. Tai pasakojo, kad arba nebūdavo bendrabutyje, arba kambaryje sėdėdavo su striukėmis, arba tiesiog gerdavo. Nuo tada visada žiemos laukiu ir aš", – juokavo Adomas.

Jam pritarė tiek pat laiko bendrabutyje gyvenantis Vytautas. Studentas tikino, kad pirmasis susidūrimas su studentiška žiema barakuose buvo įsimintiniausias.

"Pirmąją žiemą bendrabutyje pamenu labai gerai. Buvau nepratęs prie tokių ekstremalių sąlygų. Neįsivaizdavau, kaip čia galima ištverti naktį be keturių antklodžių. Kambario draugas tiek jų neturėjo, tai miegodavo su kepure, kojinėmis ir drabužiais. Didžiausias iššūkis rytais būdavo išdrįsti nusimesti kalną antklodžių, nubėgti į dušą ir tikėtis, kad jis nebus užimtas. Paskui šaltis nebebūdavo toks jau baisus. Antrą žiemą buvo jau geriau – po pirmų metų įgijau imunitetą", – tvirtino Vytautas.

Taisyklių nepaiso

Studentams, šaltuoju metų laikotarpiu ieškantiems būdų sušilti, išradingumo tikrai netrūksta.

"Bendra virtuvė žiemą būna labai populiarus kambarys. Vien dėl to, kad galima susijungti visas dujines virykles ir pakelti temperatūrą iki bent pakenčiamos", – pridūrė Vytautas.

Bendrabučių vidaus taisyklės elektrinius šildytuvus leidžia naudoti tik kampiniuose kambariuose gyvenantiems studentams, nes juose oro temperatūra būna mažiausia.

Tiesa, pačių studentų teigimu, realiai šildytuvus naudoja visų kambarių gyventojai – priešingu atveju žiema būtų dar sunkesnė.

Užsieniečiai nerimauja

Saulėtekio bendrabučiuose taip pat įsikūrę pagal mainų programą Vilniuje studijuojantys užsienio studentai. Kai kurie jau pradėjo nerimauti dėl artėjančios žiemos.

"Kol kas pas mus šilta. Kokių nors specialių priemonių dar neteko imtis. Tiesa, visi čia aplinkui tik ir gąsdina, kad mūsų laukia "egzotiška" pažintis su Lietuva, todėl dėl visa ko nusipirkome šildytuvą. Bet, kaip minėjau, temperatūra kol kas visiškai normali. Čia įsikėlusi dėmesį labiau atkreipiau netvarką", – pasakojo iš Turkijos atvykusi Rana.

Kiek kitaip kalbėjo Vilniuje studijuojanti baltarusė Liza. Mergina tikino, kad dieną temperatūra atrodo visiškai normali, tačiau vakare bei naktį jau tenka įsijungti šildytuvą ir slėptis po dideliu sluoksniu drabužių.

"Naktį pasidaro tikrai šaltoka, todėl tenka naudoti elektrinius šildytuvus. Bet šiaip nėra taip jau baisu", – šypsojosi mergina. Tiesa, studentė labai nustebo sužinojusi, kad šildymas bendrabučiuose jau įjungtas, – ji tikino jokio skirtumo nepajutusi.

Skundžiasi tik pirmakursiai

Saulėtekyje stovinčių šešiolikaaukščių bendrabučių administratorius Linas Betingis pasakojo, kad šildymo visu pajėgumu studentams dar teks palaukti.

"Kiek žinau, šildymas jau veikia nuo spalio pradžios. Reikėtų pridurti, kad šiuo metu šildymas suderintas su lauko sąlygomis, todėl ryškus temperatūrų pokytis gali ir nebūti juntamas", – tvirtino L.Betingis.

"Kartais daug žmonių įjungia savo šildytuvus ar kitus elektros prietaisus ir dėl to išmuša saugiklius, sutrinka elektros tiekimas visam aukštui. Tokiu atveju siunčiamas elektrikas, jis patikrina, ar saugikliai nėra labai nusidėvėję, o jeigu taip – juos pakeičia. Tai problema, tačiau nepasakyčiau, kad labai didelė. Daug daugiau tokių atvejų nutinka žiemą", – sakė jis.

Bendrabučių administratorius tikino, kad dauguma studentų atvėsus orams išlieka kantrūs ir į administraciją kreipiasi tik išskirtiniais atvejais. Tiesa, šiek tiek mažiau ištvermingi pirmo kurso studentai. L.Betingis teigė, kad nuo mokslo metų pradžios į jį kreipėsi vos keli susirūpinę pirmakursiai, tad atrodo, kad studentai atrado receptus, kaip sugyventi su šalčiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių