Quantcast

Vilniaus liberalų pasirinkimas gali nulemti partijos ateitį

Ketvirtadienį visuotiniame Lietuvos liberalų sąjūdžio (LLS) Vilniaus skyriaus susirinkime sostinės liberalai turės nuspręsti - remti galimai be partijos pagalbos į merus kandidatuosiantį dabartinį Vilniaus vadovą Remigijų Šimašių ar siūlyti savo kandidatą.

Apie tai, kad R. Šimašius antros mero kadencijos gali siekti ne partijos, o komiteto padedamas, rugsėjį leptelėjo LLS vadovas, Seimo narys Eugenijus Gentvilas. „Vilniaus skyriaus sprendimo nėra, tačiau reikia pripažinti, kad R. Šimašius nori eiti su komitetu. Man atrodo, kad Remigijus tiki, kad jam tai būtų naudingiau dalyvaujant su komitetu nei su partija. Gali būti toks tikėjimas“, - sakė liberalų vadovas.

Vilniaus meras tuomet atsisakė paaiškinti, kokią platformą - partinę ar mažiau formalius komitetus - pasitelks siekdamas sostinės mero kėdės. Tiesa, išvadas apie partijos viduje vyraujančią nuotaiką susidaryti leido vienoda skirtingoms žiniasklaidos priemonėms išsiųsta R. Šimašiaus žinutė: „Eugenijus Gentvilas geriau galėtų komentuoti, kodėl partija vis dar stagnuoja“.

Praėjus kelioms dienoms nuo E. Gentvilo pareiškimo, Panevėžio skyriaus liberalė Daiva Juodelienė socialiniame tinkle „Facebook“ teigė po partijos valdybos posėdžio susidariusi įspūdį, kad „Vilnius eis komitetu“.

Politikė užsiminė ir apie pagrindinį sostinės mero motyvą kelti kandidatūrą atskirai nuo partijos. „Ar tiesą valdyboje sakė Remigijus (Šimašius - ELTA) ir Aušrinė (Armonaitė -ELTA), kad, daugumos skyriaus narių nuomone, kitas kelias (kandidatuoti su partija - ELTA) - žudymasis, o komitetas turės palaikymą ne tik iš skyriaus narių, bet ir vilniečių, nes yra padarytas tyrimas, kuris tai pagrindžia“, - svarstė politikė.

Kokios būtų tokio Vilniaus liberalų elgesio pasekmės, galima vertinti nevienareikšmiškai. E. Gentvilas žurnalistams aiškino tikįs, kad LLS išgyventų ir be R. Šimašiaus - svarbiausia, kad Vilnius būtų liberalų miestas.

Tuo tarpu Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) docentas Mažvydas Jastramskis nebuvo toks optimistiškas. Paklaustas, ar liberalai galėtų išlikti be Vilniaus mero, politologas sakė, kad tai nebūtų lengva.

„Būtų labai sunku, nes kaip bevertintum tai (R. Šimašius - ELTA) - populiariausia jų figūra. Liberalus dabar patempti gali nebent asmenybės, nes, skirtingai nei kitos partijos, jie neturi pakankamai ištikimo elektorato“, - Eltai sakė politologas.

ELTA primena, kad liberalai keblumų patiria ir Klaipėdoje, kurios liberalų skyrius rinkimuose nusprendė kelti ne dabartinio mero Vytauto Grubliausko, o Simono Gentvilo kandidatūrą. Tuo nepatenkintas Klaipėdos meras prakalbo apie galimybę rinkimuose dalyvauti be partijos palaikymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių