Quantcast

J. Lennono skulptūros romantizmas

Jau kitais metais miestiečiai galės išvysti legendiniam britų atlikėjui Johnui Lennonui skirtą paminklą. Šį kartą iš metalo sukurta skulptūra bus atidengta viename Vilniaus skverų. Jau žinoma ir kaip ji atrodys.

Sąsajų ieškoti nereikia

Dar prieš metus Vilniaus Lukiškių aikštėje buvo išdygusi garsiojo J.Lennono skulptūra iš smėlio, kurią sukūrė garsi latvių menininkų grupė "Frostiart Baltic". Tačiau ilgai smėlio skulptūra sostinėje neužsibuvo. Žinomas fotomeninkas Saulius Paukštys jau pristatė savo inicijuotą naujo legendiniam atlikėjui skirto paminklo projektą, kuris turėtų būti įgyvendintas per metus.

"Mes sugalvojome pastatyti paminklą J.Lennonui kaip tokiam menininkui, kurio idėjos ir kūryba padarė įtaką viso pasaulio žmonėms, jų meno ir muzikos sampratai, sudėjo pagrindus jau turbūt kelioms žmonių kartoms", – aiškino idėjos iniciatorius S.Paukštys.

Pasak jo, ieškoti J.Lennono sąsajų su Vilniumi būtų galima, tačiau tai būtų spekuliacijos. Tokį sumanymą galima paaiškinti tuo, kad Vilnius, kaip ir paties J.Lennono kūryba, yra harmoningas, besivystantis, pozityvus bei taikus miestas. "Turbūt pati Vilniaus dvasia apima ir jo kūrybos dvasią. Toks artimumas ir buvo akstinas pradėti paminklo statymo darbus", – pasakojo S.Paukštys.

Moderni koncepcija

Šiuo metu jau yra parengtas koncepcinis projektas ir paminklas architektūriniu požiūriu suderintas su vieta, kur jis stovės. Erdvinei skulptūrinei kompozicijai parinktas skverelis, esantis priešais "Comfort" viešbutį, Mindaugo g. 27. Žadama, kad nedidelėje aikštėje bus įrengta ir suoliukų, atsiras gėlynų.

"Manau, kad medžiaga, iš kurios bus pagaminta skulptūrinė kompozicija, bus metalas. Ji bus iš kelių ar keliolikos modulių, kiekviename jų bus pavaizduota po kokį nors veido fragmentą. Ir tie moduliai erdvėje, žiūrint iš kurio nors taško, susidėlios į visumą. Toje visumoje ir galėsime atpažinti herojų", – apie idėją pasakojo iniciatorius.

Planuojama, kad pastatyti skulptūrą kainuos keliasdešimt tūkstančių litų, tačiau tiksli vertė dar neaiški. Šiuo metu projektui renkami pinigai, juos aukoja įmonės ar privatūs asmenys. Būtent dėl ilgo pinigų rinkimo proceso legendinės žvaigždės paminklo reikės laukti bent metus.

Per daug dėmesio

Pats paminklo koncepcijos autorius skulptorius Jonas Gencevičius apie idėjos įgyvendinimą taip drąsiai dar nekalba. Pasak jo, dar nėra iki galo suplanuotas paties fizinio daikto dydis, vieta, kitos detalės.

"Nesakau, kad jau imsime ir statysime skulptūrą, bet taip, tokių minčių yra. Vertinimas toks – nuo pragmatizmo iki ironijos. Mano galva, gali būti, kad ta skulptūra sureikšminama šiek tiek labiau nei derėtų. Manau, kad tų skulptūrų visame pasaulyje gali būti galybės, kaip ir Vilniaus mieste. Nors dabar ir vyksta tų skulptūrų karštinė, manau, jų gali būti ir gerokai daugiau", – aiškino J.Gencevičius.

Svajotojams

"Kadangi J.Lennonas man visur asocijuojasi su viena daina – "Imagine", tai jos priedainyje yra toks tekstas: "You can say i am a dreamer, but i am not the only one" ("Gali sakyti, kad esu svajotojas, tačiau nesu toks vienintelis" – angl.). Tie, kam patinka J.Lennonas, galėtų patys pasijausti svajotojais", – pasakojo menininkas.

Skulptūrai numatyta vieta, pasak J.Gencevičiaus, irgi romantizuota: "Kadangi toje vietoje, kur stoties prieigos, kažkada buvo sandėliai, pusiau depų rajonas, o dabar ten pastatė gražių šių dienų gyvenamųjų pastatų, tokiame rajone irgi, atrodo, yra svajotojų. Kas gali tokioje vietoje imti kurti tokią romanizuotą erdvę? Taigi, man ta vieta su tais dainos žodžiais susijusi."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių