Quantcast

Į Vilnių atvykęs JAV diplomatijos vadovas su ES ministrais tarsis dėl Sirijos

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) šeštadienį su Vilniuje susirinkusiais Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrais ketina aptarti galimus karinius smūgius Sirijai.

Penktadienį posėdžiauti pradėję ES ministrai siekia suderinti pozicijas šiuo klausimu, nes iki šiol nuomonės išsiskyrė. Valstybės skirtingai vertina, ar JAV siūloma karinė intervencija būtų tinkamas būdas nubausti režimą, kurį Vakarai kaltina dėl cheminių ginklų atakos.

"Esu tikras, kad po diskusijų mes galėsime pasiekti labiau koordinuotą poziciją, bendresnį požiūrį", - penktadienį žurnalistams sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Susitikimas Vilniuje rengiamas dėl to, kad šių metų antrąjį pusmetį Lietuva pirmininkauja ES Tarybai.

Pareigūnų teigimu, Prancūzija ir Danija remia karinę intervenciją, bet Italija ir Ispanija laikosi atsargesnės nuomonės.

JAV planams atakuoti Siriją labiausiai priešinasi Rusija, kuri Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje turi veto teisę. Maskva sako reikalaujanti įtikinamesnių įrodymų, kad už ataką tikrai atsakingas Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimas.

J.Kerry šeštadienį priims ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Prezidentūros teigimu, per susitikimą numatoma aptarti dvišalius Lietuvos ir JAV santykius, regioninį bendradarbiavimą, karinio ir energetinio saugumo klausimus bei santykius su Rytų partnerystės šalimis ir Rusija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių