Quantcast

J. Basanavičiaus atminimui Vilniuje – 16 skulptorių ir architektų idėjų

  • Teksto dydis:

Įamžinti tautos patriarcho Jono Basanavičiaus atminimą Vilniuje siekia 16 architektų ir skulptorių grupių, geriausius darbus tikimasi atrinkti po kelių savaičių.

Kaip pranešė savivaldybė, paminklo J.Basanavičiui idėjų kartu su sprendimais, kaip būtų galima sutvarkyti aikštę prie Lietuvos nacionalinės filharmonijos, buvo laukiama iki sausio 10-osios. Darbus vertino ekspertų komisija, sudaryta iš skulptorių, architektų, istorikų, paveldosaugininkų.

Siekiant atrinkti geriausią projektą, komisijai buvo skirta užduotis įvertinti architektūrinius, meninius, technologinius, paminklų apsaugos bei kitus specifinius sprendinius. Buvo vertinama skulptūros idėjinių–plastinių sprendimų meninė kokybė, idėjos originalumas, kontekstualumas, t.y. skulptūros ir architektūros sprendinių ansambliškumas ir dermė su istorine aplinka, taip pat projekto ekonominis pagrįstumas.

Tarp 16 darbų nebuvo Nacionaliniame dailės muziejuje saugomo tarpukario skulptoriaus Rapolo Jakimavičiaus maketo, pagal kurį anksčiau svarstyta kurti paminklą ir kurį ketino paremti koncernas „MG Baltic“.

Kaip BNS sakė Vilniaus mero atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas, tikimasi, jog geriausi darbai bus paskelbti dar sausio mėnesį. Pirmosios vietos laimėtojui ketinama skirti 5 tūkst. eurų, antrosios – 4 tūkst. eurų, trečiosios – 3 tūkst. eurų. Dvi paskatinamosios premijos - po 2,5 tūkst. eurų atiteks užėmusiems ketvirtą ir penktą vietas. Paminklo atlikimo ir sutvarkymo projekto rengėjai bus atrinkti iki pavasario neskelbiamų derybų metu.

Komisijos pirmininkas, skulptorius profesorius Gediminas Karalius BNS sakė, kad savo sprendimą, kurie kūriniai geriausi, ekspertai savivaldybei jau pateikė. Pasak jo, skirtas mėnuo buvo per trumpas laikas, kad būtų galima visiškai objektyviai atrinkti geriausius darbus.

„Mes lyginome su tuo (R.Jakimavičiaus darbu - BNS), ar geriau, ar ne. Labai vargu ar ką nors geriau galėjo pateikti. Abejotina (...). Man net žinoti nesinori, nes neypatingi rezultatai“, - teigė menininkas, paklaustas, kurių menininkų darbai komisijai pasirodė geriausi.

Anot skulptoriaus, tarp keliolikos pateiktų projektų buvo ir „visai nevertintinų“.

Jo nuomone, pakoregavus kai kuriuos darbus jų pagrindu skulptūra ir kiti aikštės sprendimai galėtų atsirasti. Jis taip pat pridūrė, jog grįžus prie idėjos statyti skulptūrą pagal R.Jakimavičiaus darbą be kita ko kiltų dilema ir dėl autorystės, kadangi tarpukario menininko darbą interpretuotų jau šiuolaikinis skulptorius.

Sutvarkyti aikštę ir atidengti skulptūrą planuojama iki 2018 m. spalio 23-iosios, kuomet bus minimos 167-ųjų gimimo metinės. Savivaldybė po diskusijų ir ginčų J.Basanavičiaus įamžinimui pasirinko aikštę priešais filharmoniją, nors Kultūros ministerija ir kai kurie ekspertai kaip tinkamiausią vietą tokiam memorialui Vilniuje įvardijo Konstantino Sirvydo skverą.

Savivaldybė motyvuoja, jog aikštė pasirinkta dėl vieno svarbiausių įvykių Lietuvos nepriklausomybės istorijai - čia 1905-aisiais vykusio lietuvių atstovų suvažiavimo, t.y. Didžiojo Vilniaus Seimo.

Dėl J.Basanavičiaus atminimo įamžinimo Vilniuje aktyviai diskutuojama nuo 2014-ųjų pabaigos. Peripetijos dėl J.Basanavičias paminklo vietos, kaip skelbta žiniasklaidoje, gali sietis ir su teisėsaugos atliekamu politinės korupcijos tyrimu. Jame įtarimai dėl kyšininkavimo pateikti koncerno „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui ir buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui. Tačiau teisėsauga išsamesnės informacijos apie minėto tyrimo detales kol kas nėra pateikusi.

J.Basanavičius yra vienas iš ryškiausių XIX amžiaus pabaigos tautinio atgimimo pradininkų. Jo vadovaujama Lietuvos Taryba 1918 metų vasario 16 dieną paskelbė Lietuvos nepriklausomybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių