Quantcast

Izraelio prezidentas: Vilniuje apima dvejopi jausmai (papildyta)

  • Teksto dydis:

Izraelio prezidentas Shimonas Peresas (Šimonas Peresas) sako su dvejopais jausmais atvykęs į Vilnių, kuriame kadaise turtingą žydų kultūrą Antrojo pasaulinio karo metais nutraukė holokaustas, išnaikinęs beveik visą Lietuvos žydų bendruomenę.

Po susitikimo su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite Izraelio vadovas paragino ateitį kurtį neužmirštant praeities.

"Atvykau į Vilnių su dvejopais jausmais", - spaudos konferencijoje sakė prezidentas.

"Vilnius daugeliui kartų buvo žydų kultūros centras. Jūs tikrai leidote didelei, energingai žydų bendruomenei gyventi taikoje, melstis mūsų Dievui, kalbėti mūsų kalba. Kita vertus, žydų bendruomenę čia išžudė naciai ir kai kurie vietiniai žmonės", - sakė Sh.Peresas.

"Negalime pakeisti praeities ir neturime jos pamiršti. Bet galime pakeisti ateitį, ir privalome tai visuomet atsiminti", - sakė Izraelio prezidentas.
D.Grybauskaitė pabrėžė, kad Lietuva deda pastangas tinkamai įvertinti nacių nusikaltimus.

"Lietuva tęsia holokausto tyrimus ir nacių nusikaltimų įvertinimą. Ką tik atnaujinome tarptautinės komisijos nacių ir sovietinės okupacijos režimų nusikaltimams įvertinti veiklą, patvirtinta nacionalinė holokausto švietimo programa, o ją sėkmingai įgyvendina net 90 mokyklų Lietuvoje ir vietos bendruomenių, kur įsteigti tolerancijos centrai. Priimtas įstatymas dėl žydų religinių bendruomenių turto kompensavimo", - kalbėjo prezidentė.

D.Grybauskaitė teigė, kad su Sh.Peresu ketvirtadienį aplankys žydų muziejų Vilniuje ir pagerbs holokausto aukų atminimą Paneriuose.

Pirmieji žydai Vilniuje įsikūrė dar XVI amžiuje, vėliau miestas tapo garsiu žydų dvasiniu ir kultūros centru, vadinamu "Šiaurės Jeruzale". Prieš Antrąjį pasaulinį karą žydai sudarė apie trečdalį Vilniaus gyventojų.

Tačiau per nacistinės Vokietijos okupaciją 1941-1944 metais išžudyta apie 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvoje gyvenusių žydų. Šiandien Lietuvoje gyvena apie 5 tūkst. žydų.

Sh.Peresas sakė padėkojęs Lietuvos valdžiai už priemones antisemitizmui įveikti, ir sakė vertinantis Lietuvos išsivadavimo kovą.

"Lietuva parodė savo didybę tiek kultūroje, tiek istorijoje, drąsiai kovodama už nepriklausomybę ir tapdama Europos Sąjungos (ES) nare. Tai istorinis įvykis", - sakė Sh.Peresas.

Jis taip pat pasveikino Lietuvos pirmininkavimą ES, sakydamas, kad "geriau kai mažos šalys pirmininkauja didelėms šalims nei didelės šalys valdo mažesnes šalis".



NAUJAUSI KOMENTARAI

A S T U T E 5

A S T U T E    5 portretas
Buvo skelbiama SOLOMONAS PERESAS, BET ATSIRADO ŠIMONAS PERESAS... kAIP SUPRASTI ?

politikas

politikas portretas
tiek milijonu skyre zydu prarastam turtui kompensuot(bet gi ne mes atemem),O ATLYGINIMAMS PAKELT PINIGU NERA?!''maza salis valdo dideles''?tai lietuvos kaimo rastininkai valdo europa?! cia rimtai zydukas kalbejo ar cia toks ju jumoras?

kada

kada portretas
atsidarys centrai tiriantys komunistų, įskaitant žydus, padarytus nusikaltimus lietuvių tautai?kada visose Lietuvos mokyklose bus aiškinama, kaip buvo vykdomas lietuvių tautos genocidas? Gal tuomet neapims dvejopi jausmai žydų, atvykusių iš izraelio? galima pamanyti, kad žydus žudė lietuviai, o žydai lietuvių nežudė. Sveikinu Rumuniją, pradėjus tolygią kovą ir tyrimus su sovietinės okupacijos vykdytojais. tai kada tie izraelyje ir kitur pasislėpę lietuvių tautos naikintojai pasirodys, klausiu zurofffffo?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių