Quantcast

Įvažiavimas į Vilniaus senamiestį kainuos 10 litų

Vilniaus miesto tarybai tiekiamas projektas, kuriuo nuo kitų metų sausio ketinama apmokestinti įvažiavimą į senamiestį. Taip tikimasi apsaugoti UNESCO paveldu laikomą senamiestį bei surinkti papildomų lėšų.

Prieš užkardą lygūs visi

Vienkartinis leidimas įvažiuoti į senamiestį kainuos 10 litų, mokant grynaisiais pinigais.

Atsiskaitant specialia kortele, kuria greičiausiai taps e-bilietas, įvažiavimas kainuos perpus pigiau – 5 litus. Pusmečiui leidimas įvažiuoti kainuos 625 litus (tiek pat teks pakloti taksi bendrovėms už metinį leidimą patekti į senamiestį), o metams – 1,25 tūkst. litų.

Vietos gyventojams, vilniečiams su negalia ir autobusų bendrovėms įvažiavimas į senamiestį metams kainuos 60 litų. Tiek pat pakloti privalės ir specialiosios tarnybos: priešgaisrinės saugos, policijos, greitosios medicininės pagalbos bei avarinių tarnybų darbuotojams. Tiek kainuos ne kortelė, o įrenginys ant automobilio stiklo, kuris automatiškai pakels užkardą.

Mokestis nebus taikomas tik motociklų, mopedų, motorolerių bei dviračių vairuotojams. Tiesa, motociklų eismo ribojimas bus svarstomas papildomai.

„Greitoji ir policija į senamiestį nebevažiuos. Jeigu turės susimokėti ir prekių į senamiesčio parduotuves tiekėjai, prekės pabrangs. Pati tvarka ydinga“, - nuomone dalijosi tarybos narė Jūratė Žeimienė.

Nenorintiems mokėti už įvažiavimą klausimo rengėjai pasiūlė senamiestį aplenkti kitomis gatvėmis arba palikti automobilį rajono prieigose įrengtose automobilių aikštelėse. Žadama, kad aikštelių atsiras ir daugiau. Pageidaujantys pasistatyti automobilį pačiame senamiestyje, šia paslauga turėtų naudotis pigiau. Pirmos dvi valandos už aikštelėje paliktą automobilį kainuos po litą.

Įves nuolatines korteles

Vietos gyventojams bus įteikiamos specialiosios nuotolinio nuskaitymo principu veikiančios kortelės. Laikomos prie priekinio automobilio stiklo, jos pasiųs signalą užkardui, kuris automatiškai pasikels.

Kortele galės naudotis tik tas asmuo, kurio automobilio numeris pažymėtas dokumente. Iš visų, kurie nesilaikys šio draudimo, ketinama atimti ilgalaikius leidimus. Kitą ilgalaikį leidimą pažeidėjas galės įsigyti tik po metų nuo dokumento atėmimo datos.

Kad netektų neteisėtai dalytis, specialistai numatė galimybę vienam gyventojui išduoti ne daugiau trijų ilgalaikių leidimų trims skirtingoms transporto priemonėms. Ši lengvata taikoma senamiestyje gyvenančioms šeimoms arba įmonėms, turinčioms ne vieną automobilį. Leidimą patartina saugoti kaip savo akį, nes už dublikato išdavimą teks pakloti dar 60 litų.

Taryba pritarė klausimo pateikimui. Galutinis sprendimas dėl eismo ribojimo senamiesčiu turėtų būti priimtas liepą.

Senamiesčio apmokestinimo planas



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių