Quantcast

Įvažiavimas į Vilniaus senamiestį bus mokamas

Atrodo, kad ledai dėl šešerius metus Seime gulinčio pasiūlymo apmokestinti įvažiavimą į Vilniaus senamiestį pralaužti.

Vilniaus valdžia antradienį rengia spaudos valandą, kurios pagrindinė tema – mokamas įvažiavimas į Senamiestį. Teigiama, kad principinis sprendimas dėl apmokestinimo jau priimtas. Antradienį valdžia tik detalizuos, kam ir kokios rinkliavos galios, tačiau galutinį sprendimą turės priimti Taryba.

Kad vertėtų apriboti automobilių srautą senamiestyje kalbama jau nuo 2003 metų, kai Vilniui vadovavo Artūras Zuokas.

Vilniaus miesto savivaldybė 2003 m. spalį savo interneto puslapyje buvo surengusi balsavimą dėl transporto eismo Gedimino prospekte. Daugiau negu 50 proc. balsavusiųjų pasisakė už tai, kad eismas ten apskritai būtų uždraustas ir gatvė būtų palikta tik pėstiesiems.

Tų pačių metų gruodį A.Zuokas surengė pasitarimą su sostinės verslininkais, per kurį jis pasiūlė apmokestinti įvažiavimą į Senamiestį. Rezultatas – apmokestintos senamiesčio automobilių stovėjimo aikštelės.

Savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ direktorius Vaidotas Antanavičius dar 2007-ųjų pabaigoje tvirtino, kad techninis projektas, pagal kurį jau būtų galima skelbti konkursą apmokestinimo sistemai įrengti, jau parengtas.

Šių metų kovą apie valdininkų stalčiuose dūlančius projektus vėl imta kalbėti garsiau.
 
Pristatydamas viešojo transporto gelbėjimo planą „Susisiekimo paslaugos“ direktorius vėl ragino apmokestinti įvažiavimą į Vilniaus Senamiestį. Rinkliava esą būtų minimali – pradžioje 1 litas.

„Mokestis galėtų būti renkamas tik piko valandomis, siekiant automobilius nukreipti nuo senamiesčio. Šio pasiūlymo projektas Seime guli jau šešerius metus. Daug variantų pateikėme, bet pirmiausia reikia sutvarkyti įstatymus. Tačiau tiek praeitos, tiek šios kadencijos parlamentarams labiau patinka diskutuoti nei priimti sprendimus“, - tąkart portalui apgailestavo V.Antanavičius.

Žemėlapis

***

Šiuo metu vadinamasis spūsties mokestis galioja daugelyje Europos šalių. Įvažiavimas į Londono senamiestį kainuoja 5 svarus arba beveik 25 litus. Spūsties mokestis įvestas ir Stokholme, čia jis svyruoja nuo 10 iki 20 kronų (4–8 litai). Įvažiavimas į senamiestį užtvaromis ribojamas net Rygoje. Ten spūsties mokestis siekia 5 latus (25 litus).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių