Quantcast

Įsigaliojus beviziam režimui, ukrainiečiai mato Vilnių kaip vartus į Europą

Įsigaliojus beviziam režimui bilietus į Vilnių per kelias valandas pirmojo skrydžio bilietus išpirkę ukrainiečiai neslepia euforijos, jog Europa juos priima itin svetingai ir nuo šiol žada dažniau rinktis Vilnių, kaip vartus į kitas Europos Sąjungos valstybes.

Sekmadienio popietę, apie 13 val. Vilniaus oro uoste nusileidęs lėktuvas buvo vienas iš dviejų specialių Ukrainos tarptautinių avialinijų surengtų reisų - apie 180 ukrainiečių, įsigiję maždaug 30 eurų kainuojančius bilietus apsisprendė tapti pirmaisiais, kurie jau be vizų aplankys Lietuvos sostinę ir vakare grįš namo.

„Šventinė nuotaika, čia visi tokie svetingi - mūsų taip dar niekur nepriėmė, kaip čia“, - BNS sutartinai sako Kijeve gyvenanti pora - Aleksandra ir Tarasas.

Ukrainiečiai kiek apgailestauja dėl apniukusio oro, bet tikisi, kad nepaisant to jiems rengiama pažintinė ekskursija bus turininga.

„Be abejo, manau, kad tai ne paskutinis kartas, kai atvykstame. Lietuva - ne tik Vilnius, yra ir kitų miestų. Skrydis trumpas, tad kodėl neatvykus?“, - priduria Tarasas.

Skrydžių palydove dirbanti jo draugė Aleksandra į Europą keliauja kone kasdien, bet Lietuvoje ji, kaip ir draugas - pirmą kartą.

„Dabar viskas bus kur kas paprasčiau, nebereikės kaskart kur nors keliaujant kreiptis dėl ES vizos“, - sakė ji.

Pirmuosius be vizų keliaujančius ukrainiečius oro uoste pasitiko Lietuvos užsienio reikalų ministerijos, Europos Komisijos atstovai, Ukrainos diplomatai. Vos įžengus į keleivių pasitikimo salę, choras jiems sudainavo ES himną, taip pat ukrainietiškas dainas, visi buvo vaišinami pyragėliais su Lietuvos, Ukrainos ir ES simbolika. Dažnas atvykęs tai pat turėjo Lietuvos ir Ukrainos vėliavėles.

„Bilietus mes įsigijome praėjus vos per devynias minutes. Manau, akivaizdu, kad mes to tikrai laukėme, - žurnalistams jauna kalbėjo kijevietė Darija. - Man tai yra mano vilties šalis, mano tikslas“.

Ji su drauge sako pasirinkusi pirmąja kelione Vilnių ir dėl to, jog Ukrainos avialinijos pasiūlė bilietus, į kuriuos įskaičiuota ir ekskursija, ir maistas.

„Tikrai tikiu, kad aš keliausiu kur kas dažniau, nei iki šiol, nes viskas tapo kur kas paprasčiau. Vilnius yra gera vieta jungiamiesiems skrydžiams, todėl aš tikrai planuoju pirkti pigius bilietus į Norvegiją, Daniją ir kitas šalis. Dar nežinau, ar tikrai atvyksiu į Vilnių, bet jei man šiandien patiks, tikrai atvyksiu, kodėl ne“, - sakė ji.

Sutuoktiniai Marina Ir Denisas Vilniuje - taip pat pirmą kartą. Bilietus jie sako nusipirkę per kelias valandas, į Briuselį bilietų teigia jau nebegavę.

„Bet tikslas - visai kitas, nesvarbu kur, svarbu tai, kad pirma diena  be vizos, norėjome patikrinti, kaip viskas veikia. Tai labiau simbolinis žingsnis“, - sakė Denisas.

Abu jie sako pastaruosius dvejus metus į Europą nevykę - nors ir ne specialiai, bet jie laukė progos, kol bus panaikintos vizos.

„Mūsų tikslas yra tik keliauti, nėra tikslo persikelti kažkur gyventi, dirbti. Norime tiesiog pamatyti pasaulį, aplankyti įvairias šalis, pasinaudoti šiuo svetingu priėmimu, koks kitų tikslas, negaliu pasakyti“, - tvirtino Marina.

Sekmadienį įsigaliojęs bevizis  režimas suteikia teisę ukrainiečiams  iki 90 dienų keliauti į visas ES šalis, išskyrus Airiją ir Britaniją, taip pat į Islandiją, Lichtenšteiną, Norvegiją ir Šveicariją. Jis galioja biometrinius pasus turintiems Ukrainos piliečiams, įskaitant gyvenančius Rusijos aneksuotame Kryme ir Rusijos remiamų separatistų užimtuose rytų Ukrainos regionuose.

Kai kurie diplomatai viliasi, kad naujoji tvarka paskatins glaudesnius užimtų teritorijų ryšius su likusia Ukraina. Kiti mano, kad niekas iš esmės nesikeis, nes vietiniams turėti du ar tris pasus jau seniai yra kasdienybė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

zadanija tęsiasi.....

zadanija  tęsiasi..... portretas
Atrodo kad .......kitu pavadinimu bolševikai sugrįžta į Lietuvą......

Jogaila Išganytojas

Jogaila Išganytojas portretas
Šudinai ukrofašistai keliauja i fašistine Europa per fašistine Lietuva

Jonas

Jonas portretas
Džiaugiuosiu kartu su ukrainiečiais.Nelengva jiems kurti ateitį, bet šis langas į Europą suteikia jiems viltį ir galimybę gyventi laisvą gyvenimą čia ir šiandien.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių