Quantcast

Ieškomi būdai, kaip užkirsti kelią spaudimui vaikus leisti į lenkiškas mokyklas

Konservatoriai ieško būdų, kaip užkirsti galimybę valdininkams Rytų Lietuvoje spausti tėvus vaikus leisti į lenkiškas.

Keli konservatorių parlamentarai siūlo, jų požiūriu, tokioms situacijoms kelią užkirsiančią Baudžiamojo kodekso (BK) pataisą.

Šiuo metu BK numato, kad tas, kas atliko veiksmus, kuriais siekta žmonių grupei ar jai priklausančiam asmeniui dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų sutrukdyti lygiomis teisėmis su kitais dalyvauti politinėje, ekonominėje, socialinėje, kultūrinėje, darbo ar kitoje veikloje arba suvaržyti tokios žmonių grupės ar jai priklausančio asmens teises ir laisves, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Šią nuostatą konservatoriai siūlo papildyti įrašant, kad išvardintos veikos baudžiamos, kai pažeidžiama asmenų laisvo pasirinkimo teisė. Pataisas įregistravo Rytas Kupčinskas, Vida Marija Čigriejienė. Kęstutis Masiulis, Algis Strelčiūnas, Pranas Žeimys.

"Šita pataisa nukreipta į situaciją Rytų Lietuvoj, kur tėvai administraciniais resursais visaip spaudžiami, tai pašalpą nubraukiant, tai dar kaip nors, kad vaikus nukreiptų į lenkiškas mokyklas. Kad jie negalėtų laisvai pasirinkti, panaudojami tam tikri administraciniai resursai. Tai dabar būtų bausmė, nes už tokį administracinį paspaudimą nėra bausmės, dabar iškiltų netgi baudžiamoji atsakomybė. Tu vaiką spaudi į lenkišką mokyklą - gali gauti viešųjų darbų", - BNS pataisą aiškino vienas jos teikėjų K.Masiulis.

Projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad jį rengti paskatino "vieši pranešimai apie socialinį terorą, t.y. valdininkus arba pareigūnus, piktnaudžiaujančius tarnybinėmis galiomis gąsdinant ir spaudžiant socialiai priklausomus piliečius, kad juos baus mažindami darbo pajamas arba nubraukdami socialines išmokas, jei tie vengs įnašų į valdininko nurodytos organizacijos sąskaitą arba atsisakys vaikų siuntimo tik į nurodytą mokyklą".

"Toks piliečių laisvių ribojimas, socialiai ir psichologiškai terorizuojant, yra neleistinas ir turėtų būti baudžiamas", - teigia Seimo nariai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

šlykštu

šlykštu portretas
kai savos valstybės vaikai neginami, taip kaip privalo valdžia juos ginti

viliukas

viliukas portretas
perskaitus komentarus: ar suprantat ka rasot? Ar suprantat zodzio GENOCIDAS esme?

galima

galima portretas
ginčytis, bet valdžia apsnūdusi buvo, tokia ir liks, na, gal dar linkevičius nukaks į lenkiją atsiprašyti už tai, kad lietuviai (o kartais ir mišrių šeimų vaikai) nori mokytis lietuviškai, nes jie gyvena Lietuvoje ir jiems galioja Lietuvos valstybės įstatymai. Netikite? Pastebėsime visi kartu, kaip kreipiamas dėmesys į savos tautos poreikius ir pagalbos prašymus.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių