Quantcast

Į Vilnių iš Prancūzijos atskraidinta donoro širdis

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį į Vilniaus oro uostą iš Prancūzijos atskraidinta donoro širdis, kurią pasieniečiai sraigtasparniu pergabeno į Santariškių klinikas.

Nacionalinis transplantacijos biuras pranešė, kad Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų kardiochirurgų komanda privačios aviakompanijos lėktuvu ankstų ketvirtadienio rytą buvo nuskraidinta į Prancūzijos donorinę ligoninę eksplantuoti (paimti) donoro širdies.

Vos paėmusi donoro-vaiko širdį, medikų brigada tuo pačiu lėktuvu grįžo į Vilnių. Kelionė iš viso truko 9,5 valandos.

„Buvo svarbi kiekviena minutė, nes maksimalus širdies išemijos laikas – penkios valandos. Per tiek laiko širdis turi būti perkelta iš donoro krūtinės į recipiento kūną“, - teigiama biuro pranešime.

Todėl iš Vilniaus oro uosto medikus ir donoro širdį į Santariškes nugabeno Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) sraigtasparnis „Eurocopter EC135“.

Anot pranešimo, dėl itin prastų oro sąlygų (gausaus snygio) kone iki paskutinės akimirkos nebuvo aišku, ar sraigtasparnis iš Paluknyje, Trakų rajone, esančios bazės galės pakilti. Todėl buvo parengtas atsarginis variantas, kaip skubiai į klinikas nuvežti širdį. Tokiu atveju donorinį organą iš Vilniaus oro uosto turėjo vežti kelių policijos ekipažų lydimas greitosios pagalbos automobilis.

Prie Santariškių klinikų esančiame transporto žiede VSAT sraigtasparnis nutūpė 16.20 val., dar gerokai prieš tai eismas prie transporto žiedo buvo sustabdytas. Prie žiedo atskraidinamo donorinio organo laukė greitosios pagalbos automobilis.

Nacionalinio transplantacijos biuro teigimu, kai ieškoma donorinio organo skubios transplantacijos laukiantiems pacientams ir jis neatsiranda Lietuvoje, kreipiamasi į užsienio šalis – į Eurotransplant organizaciją, visas ES šalis. Ypač sudėtinga situacija su donorais-vaikais. Lietuvoje donorų vaikų būna itin retai – vos 1 – 2 per metus. Kai donorinio organo laukia vaikai, paieška visada vyksta ir už Lietuvos ribų.

Šiuo metu skubios transplantacijos laukia trys vaikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių