Quantcast

Į Vilnių atgabenti Žygimanto Augusto gobelenai

Į Taikomosios dailės muziejų Vilniuje iš Lenkijos atgabenti penki Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto gobelenai, puošę ir Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmus Vilniuje.

Tarptautines parodas, kuriose bus eksponuojamos šios ir kitos vertybės, liepos 5 dieną atidarys Lietuvos ir Lenkijos prezidentai Valdas Adamkus bei Lechas Kaczynskis.

Pasak Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, šeštadienį atgabenti gobelenai su Žygimanto Augusto monogramomis bei Lenkijos ir Lietuvos herbais buvo sukurti XVI amžiaus viduryje Briuselyje.
 
Žygimanto Augusto gobelenai kartu su kitomis vertybėmis bus pristatyti parodoje „Vavelis Vilniuje. Nuo Jogailaičių iki Abiejų Tautų Respublikos pabaigos", kurią parengė Krokuvos Vavelio karališkosios pilies specialistai. Žiūrovų dėmesiui atvežta daugiau kaip 130 eksponatų, atskleidžiančių XIV-XVIII a. Vavelio pilies istoriją, paveldą, muziejines vertybes. Tarp jų - Lietuvos ir Lenkijos valdovų bei didikų portretai, medalių kolekcija, kokliai, architektūros detalės, kiti radiniai.

Kartu į Vilnių atvežti ir Krokuvos katedros kapitulos archyvo ir bibliotekos, Vyriausiojo senųjų aktų archyvo Varšuvoje dokumentai, kurie bus eksponuojami parodoje „Lietuva senuosiuose istorijos šaltiniuose". Tarp jų - 1385 metų Krėvos sutarties aktas, 1569 metų Liublino unijos aktas, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto 1547 metų privilegija, patvirtinanti LDK bajorų teises ir laisves.


Šiame straipsnyje: gobelenas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių