Quantcast

Į turgų – su banko kortele

Daugelis esame įpratę, kad eidami apsipirkti į mažesnę parduotuvę ar turgavietę su savimi turime neštis grynųjų pinigų, nes smulkieji verslininkai ypač vengia mokėjimų kortelėmis. Visgi atsiranda ir prekybininkų, net turguje leidžiančių atsiskaityti kortele.

Daugelis esame įpratę, kad eidami apsipirkti į mažesnę parduotuvę ar turgavietę su savimi turime neštis grynųjų pinigų, nes smulkieji verslininkai ypač vengia mokėjimų kortelėmis. Visgi atsiranda ir prekybininkų, net turguje leidžiančių atsiskaityti kortele.

Teiravosi pirkėjai

Smulkieji prekybininkai apie atsiskaitymą banko kortelėmis paprastai nenori nė girdėti – bankų taikomi administravimo mokesčiai yra tokie, kad pardavus prekių už nedidelę sumą ir leidus atsiskaityti kortele išeina, jog prekės buvo parduotos brangiau, nei už jas sumokėjo smulkusis verslininkas.

Tačiau Vilniaus A.Basanavičiaus gatvėje įsikūrusiame gėlių turguje siūloma galimybė atsiskaityti mokėjimo kortele ir ši paslauga net specialiai reklamuojama.

Gėlių salonas "Aniana" atsiskaitymo kortele paslaugą siūlo vos du mėnesius. Jo direktorė Ana Nazarova ir floristė-pardavėja Ieva Čejauskaitė-Nabažienė tikino, kad teikti atsiskaitymo mokėjimo kortele paslaugą buvo nuspręsta vien dėl klientų.

"Būdavo tokių klientų, kurie ateidavo ir klausdavo, ar pas mus galima atsiskaityti kortele. Arba iškildavo keblumų, kai klientai ateidavo jau vėlai vakare. Bankomato arti tikrai nėra", – pasakojo I.Čejauskaitė-Nabažienė.

A.Nazarova taip pat pridūrė, kad didelės įtakos turėjo ir banko pasiūlyta akcija. Gėlių salonas gali keturis mėnesius naudotis banko terminalu ir už tai nemokėti mėnesinio mokesčio, kuris įprastai siektų beveik 40 litų. Bankas sukūrė sąlygas laikinai išbandyti šią paslaugą. Po dar dviejų mėnesių salonas galės tartis dėl tolesnės sutarties arba atsisakyti šios paslaugos.

"Kol kas mes dar bandome, bet labai pasiteisino ši paslauga. Labai patogu klientams", – tikino I.Čejauskaitė-Nabažienė.

Tiesa, ji pripažįsta, kad klientų dėl šios paslaugos smarkiai nepagausėjo. "Gal dar daug kas ir nežino, kad pas mus galima atsiskaityti kortelėmis. Daugelis ateina, pamato mūsų reklamą, kurioje skelbiame, kad yra tokia galimybė, ir nustemba", – aiškino floristė.

Kol kas dar tik bando

Nuo bet kurios kortele sumokėtos sumos salonas bankui sumoka 2 proc. mokesčių.
"Žinoma, mums būtų geriau, jei žmonės atsiskaitytų už kuo didesnę sumą. Bet yra kaip yra. Pačiam vartotojui juk patogu ir jis sugrįš pas mus, žinodamas, kad gali atsiskaityti ir už nedidelę sumą", – pozityviai žiūri I.Čejauskaitė-Nabažienė.

Ji taip pat pridūrė, kad jei pasibaigus bandomajam paslaugos laikotarpiui salonas nuspręs toliau teikti atsiskaitymo mokėjimo kortele paslaugą, gali būti, jog su banku bus sutarta dėl minimalios mokesčio sumos. T. y. ateityje kortelėmis galės atsiskaityti tik tie, kurie pirks už tam tikrą ar didesnę sumą.

"Bandysime prašyti lankstesnės sistemos, kad ir mums, ir klientams būtų naudinga", – tvirtino I.Čejauskaitė-Nabažienė.

Daugumai nepriimtina

Vis dėlto dauguma verslininkų nėra nusiteikę taip pozityviai, jų manymu, per didelius kortelių administravimo mokesčius taikančių komercinių bankų atžvilgiu.

Kodėl taip yra, suskaičiuoti nesunku. Pavyzdžiui, pardavus prekę už 10 litų, 2 litus už atsiskaitymo operaciją reikia sumokėti bankui. Be to, prekybininkui taip pat tenka mokėti ryšio bendrovei už mokėjimo aparato sujungimo su banko sistema paslaugą. Tad jei už minėtą prekę verslininkas pats mokėjo, pavyzdžiui, 9 litus, išeina, kad ką tik įvykęs sandoris jam buvo nuostolingas.

Atsiskaityti grynaisiais klientus ragina ne tik smulkieji verslininkai, bet ir itin stambios bendrovės.

Štai vieną didžiausių degalinių tinklų Lietuvoje valdanti įmonė "Lukoil Baltija" dar prieš metus atidarė pirmąją "cash & drive" (liet. – mokėk grynaisiais ir važiuok) principu veikiančią degalinę, o šį mėnesį pranešė, kad tokių degalinių tinklas ir toliau bus plečiamas. Šiuo metu veikia jau devynios "Lukoil" degalinės, kuriose galima atsiskaityti tik grynaisiais pinigais arba įmonių išduotomis degalų kortelėmis.

"Nuolaidų ir banko kortelės nepriimamos, tad sutaupomi kortelių administravimo mokesčiai, ir klientams galime pasiūlyti mažesnes degalų kainas – jie čia kainuoja 17 centų pigiau nei įprastai", – teigia "Lukoil Baltija".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vangai

Vangai portretas
Kai jau gausima prancūziškas algas, švilpt bus tie keliolika litų ar net keliasdešim litų bankui. O dabar visa Lietuva turi šokti pagal vilniaus pragyvenimo lygio dūdelę. Anomalijos kažkokios, kai pažiūri kaip mažuose miesteliuose žmonės gyvena, tai Vilniui skelbt autonomiją ir lai gyveną su savo 30 proc visos LT verslu ir savo skolomis . o kita LT dalis išsikapstys. Ir Jūs normlaiai jaučiatės lygindama Prancūziją su LT????? Aš moku kas antrą mėnesį moksečius(išskyrus KE nes delspinigia), kad sutaupyčiau mokesčius už pavedimus, nes tas 1,4 lt ar 0,8 lt man pinigai.

vanga-

vanga- portretas
Nezinau kas kam priimtina ar nepriimtina ,kas ka uzsake, bet visuose Prancuzijos turguose galima atsiskaityti kortele. O Kaip ir kodel ten tuo niekas nesistebi ir sistema veikia, musu valdzia galetu pasimokyti ir pasidometi. Taigi neisradinekime rato!

w

w portretas
Kazkas neaisku,parasyta,kad nuo bet kokios sumoketos sumos bankui yra sumokama 2% ir duotas pacyzdys,kad nuo 10 litu 2 litai bakui,tai bus ne 2%,o 20%, tai kas cia nemoka skaiciuoti? Jei 100% - 10 lt,tai 10% 1 lt, 1% - 0,10 lt. Iseitu,kad nuo 10 lt ,ne 2 lt mokestis,o 0,20 lt. Nesamones raso!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių