Quantcast

Į mokslo festivalio uždarymą šiemet kviečia VGTU

  • Teksto dydis:

Aplankęs Klaipėdą, Šiaulius, Panevėžį ir Kauną, mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė 2015“ šią savaitę įsikurs Vilniuje. Renginių ciklą užbaigs mokslo šventė „Stebėk, dalyvauk, eksperimentuok“, kuri vyks šį penktadienį, rugsėjo 18 d. Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU). Renginio metu prie VGTU rūmų vyks mokslo mugė, o universiteto auditorijose ir laboratorijose – gausybė paskaitų ir eksperimentų.

„Visuomenės susidomėjimas mokslu, išradimais, naujomis technologijomis vis auga. Tai patvirtina jau 12 kartą vykstančio mokslo festivalio populiarumas – kasmet mokslininkai siūlo vis daugiau užsiėmimų bei paskaitų, į kurias susirenka pilnos auditorijos klausytojų. „Erdvėlaivis Žemė“ – puiki proga akies krašteliu žvilgtelėti į tai, kaip gimsta išradimai, pačiam prie jų prisiliesti, išbandyti, pabendrauti su kūrėjais ir į įprastus dalykus, reiškinius pažvelgti naujai“, – sako VGTU Mokslo prorektorius prof. habil. dr. Antanas Čenys.

Saulėtekyje prie VGTU rūmų įsikurs universitetų, kolegijų ir Vilniaus gimnazijų palapinių miestelis, kuriame sau įdomių dalykų ras kiekvienas šventės dalyvis, besidomintis šiuolaikiniu transportu, modernia elektronika, mechanika, robotika, aviacija, verslo organizavimu ar naujosiomis medijomis.

Antano Gustaičio aviacijos instituto atstovai pakvies susipažinti su autonominių orlaivių galimybėmis – ne tik leis suplanuoti autonominio sraigtasparnio skrydžio maršrutą, bet ir išbandyti jį praktiškai. Transporto fakulteto stende norintys galės pavaldyti ekskavatoriaus maketą, o drąsiausi – pašaudyti nauju gaisrų gesinimo įrenginiu „Vandens Kalašnikovu“.

Jungtinė elektronikų ir mechanikų komanda iš arčiau parodys išmaniąją gestų atpažinimo pirštinę, gebančią gestų kalbą perteikti visiems suprantamais vaizdais ir garsais, bei daugelio robotukų, kurie ateityje galės palengvinti kasdienį gyvenimą, prototipus: žmogaus plaštakos judesius atkartojančią robotinę ranką, 60 cm aukščio robotą humanoidą, turintį kojas, rankas su griebtuvais, leidžiančiais paimti daiktus, ir galvą, kurios akys imituoja žmogaus emocijas bei seka judesių kryptį, taip pat išmaniuoju telefonu valdomą robotą-vorą bei iš pusiausvyros neišvedamą robotuką-katiną.

Medijų entuziastų lauks paroda „Medijų kūrimas nuo A iki Z“ bei pažintis su intelektine sistema, realiu laiku analizuojančia žmogaus, žiūrinčio vaizdo medžiagą, emocijas ir automatiškai parenkančia jam įdomų turinį. Renginio uždarymo metu bus paskutinė proga apžiūrėti Jono Meko fondo ir VGTU bendrą iniciatyvą – mobiliają galeriją – šią vasarą apkeliavusią visą Lietuvą. Šios galerijos viduje įrengtuose televizijos ekranuose bus rodomas lietuvių kilmės JAV kino kūrėjo ir menininko Jono Meko filmas, skirtas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimt penktosioms metinėms paminėti.

Su Mobiliosios aplinkos tyrimų laboratorijos mokslininkų pagalba mugėje bus galima išsimatuoti mobiliųjų telefonų elektromagnetinę spinduliuotę, išsiaiškinti kodėl ir kada ji didžiausia, taip pat nusifotografuoti termovizoriumi ir pamatyti, kaip šilumą spinduliuoja skirtingų žmonių kūnai.

Palapinių miestelyje kartu su šventės šeimininkais įsikurs jos svečiai: KTU Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakultetas, Lietuvos sporto universiteto Sporto mokslo ir inovacijų institutas, Vilniaus kolegija, Vilniaus gimnazijų jungtinė komanda, Vilniaus universiteto ir kompanijos „Thermo Fisher Scientific Baltics“ projektas – bioklasė.

Mokslo festivalio baigiamasis renginys „Stebėk, dalyvauk, eksperimentuok“ vyks rugsėjo 18 d. nuo 12 val. prie VGTU Centrinių rūmų,  Saulėtekio al. 11, Vilniuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių