Quantcast

Gyventojų psichika žada rūpintis valdininkai

Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai prabilus apie planus likviduoti Vilniuje jau beveik du dešimtmečius veikiantį Valstybinį psichikos sveikatos centrą, jo darbuotojai neslepia nerimo dėl savo ateities. Ministras, nors ir nesulaukė Seimo palaikymo, neatsisako savo užmojų.

Pratęstos Seimo rudens sesijos metu A.Veryga parlamentui teikė Sveikatos priežiūros įstaigų ir kitų įstatymų pakeitimo projektus, tarp kurių buvo ir siūlymas likviduoti Lietuvos medicinos biblioteką bei Valstybinį psichikos sveikatos centrą. Seimas po pateikimo nepritarė šioms iniciatyvoms.

Tačiau A.Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė "Vilniaus dienai" teigė, kad "SAM ir toliau sieks įgyvendinti biudžetinių įstaigų konsolidavimo planą". Anot jos, tai daryti įpareigoja Vyriausybės priimtas protokolinis sprendimas.

Pernai lapkritį Vyriausybė pritarė A.Verygos pateiktam planui, kaip pertvarkyti SAM pavaldžias įstaigas. Pagal jį planuojama kai kurias įstaigas sujungti, o dvi likviduoti, tarp jų – ir Valstybinis psichikos sveikatos centras, jo funkcijas priskirti ministerijos veiklos skyriui, atsakingam už psichikos sveikatos gerinimą. SAM atstovų manymu, formuojant psichikos sveikatos priežiūros politiką ministerijos, o ne jos pavaldžių įstaigų, lygmeniu bus užtikrintas efektyvesnis ir veiksmingesnis psichikos sveikatos priežiūros paslaugų organizavimas.

Tačiau sprendimas likviduoti Valstybinį psichikos sveikatos centrą, apie kurį, beje, su centro vadovybe net nebuvo diskutuojama ir atstovams net nebuvo oficialiai pranešta, kelia daug abejonių čia dirbantiems specialistams.

"Vilniaus dienai" laikinoji Valstybinio psichikos sveikatos centro direktorė Aurelija Čepulytė teigė, kad neaiškus visos reformos tikslas, o ministerijos atstovų aiškinimai labai nekonkretūs.

Panašu, kad tai tiesiog mechaninis įstaigų ir darbuotojų skaičiaus sumažinimas.

"Nebuvo kalbos apie įstaigos gerą ar blogą darbą. Neišgirdome, kokį teigiamą poveikį tai turės visuomenės psichikos sveikatai. Panašu, kad tai tiesiog mechaninis įstaigų ir darbuotojų skaičiaus sumažinimas", – teigė vadovė.

SAM paskelbus apie jai pavaldžių įstaigų pertvarką, buvo deklaruojama, kad vienas iš svarbiausių pertvarkos tikslų – sumažinti valstybės tarnautojų skaičių. Vis dėlto vėlesni veiksmai tam prieštarauja: likviduojamas Valstybinis psichikos sveikatos centras, kurio darbuotojai nėra valstybės tarnautojai, ir kuriamas Psichikos sveikatos skyrius ministerijoje, kuriame dirbs nauji valstybės tarnautojai.

Nors naujasis SAM skyrius dirba nuo 2018 m. spalio 15 d., iki šiol jis nėra iki galo suformuotas, net ir jį suformavus, jo galimybės veikti bus ribotos. Deklaruojama, kad skyrius dirbs politiniu lygmeniu, neaiškūs skyriaus veiklos prioritetai bei kryptys asmens, visuomenės psichikos sveikatos priežiūros, stiprinimo ir prevencijos srityse.

A.Čepulytės teigimu, Valstybinis psichikos sveikatos centras neformuoja politikos – jis yra politiką įgyvendinanti įstaiga. Centras niekada nedubliavo nei Sveikatos apsaugos ministerijos, nei Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro, nei psichikos sveikatos centrų, nei visuomenės sveikatos biurų funkcijų.

"Mes savo darbu siekiame, kad psichikos sveikatos sutrikimų visuomenėje būtų kuo mažiau. Kaip permainos turės įtakos sutrikimų padidėjimui ar sumažėjimui, šią akimirką sunku spręsti, tik faktas, kad visuomenės psichikos sveikatos pajėgos tikrai silpnėja. Bijau, kad valstybė praras tuos žmogiškuosius išteklius, kurie dirbo visuomenės psichikos sveikatos srityje, kurie šią sritį supranta, turi ne vieno dešimtmečio įdirbį. Ar politinio lygmens užteks analizuoti visas kylančias problemas, spręsti, siūlyti sprendimus?" – svarstė specialistė.

Likvidavus Valstybinį psichikos sveikatos centrą, bus nutraukta ir čia įsikūrusio Savižudybių prevencijos biuro veikla. Biuro vadovo Mariaus Stričkos manymu, net ir sukūrus atskirą padalinį hipotetinėje įstaigoje ateityje, bus prarastas potencialas ir įdirbis, naujiems darbuotojams vėl viską teks pradėti nuo pradžių, o tam, kad veikla pradėtų duoti nors ir menkų rezultatų, prireiks bent metų, dvejų. Dėl to savižudybių prevencija žengs ne į priekį, o atgal.

"Abejoju, ar geras sprendimas turėti visą psichikos sveikatą koordinuojančią sistemą tiktai SAM. Taip, tokio skyriaus reikia, tačiau taip pat reikia institucijų, kurios įgyvendintų psichikos sveikatos politiką, kurią formuoja Vyriausybė ir SAM", – teigė M.Strička.



NAUJAUSI KOMENTARAI

opa

opa portretas
Kiek vienam gyventojuj-po valdininka!

tikrai

tikrai portretas
man atrodo kad reikia pagelbos visiems valdininkams nes jie psihiskainesveiki o pats pirmas veryga jau nezino ka daro nieko jis nemato nieko neklauso kai baigsis kadensija ir daugiau nepateks i seima ir jo niekas nepriims i darba kiek blogio pridares medicinai

geriau uzsimkit odontologais

geriau uzsimkit odontologais portretas
mazinkit ju apetitus,kainos neatitinka pragyvenimo lygio.ikurkit valstybinius odontologijos kabinetus poliklinikose PSD mokam paslaugu negaunam
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių