Quantcast

Gripo epidemija skelbiama ir Vilniuje

  • Teksto dydis:

Nuo vasario 9 dienos sostinėje skelbiama gripo epidemija, pranešė Vilniaus savivaldybė.

Sergamumas gripu šių metų 5-ąją savaitę Vilniuje viršijo epidemijos slenkstį: sergamumo rodiklis pasiekė 171,24 atvejį 10000 gyventojų, o vaikų sergamumas gripu iki 17 m. amžiaus sudarė 50 proc. visų sergančiųjų. Vasario 7 d. duomenimis Vilniuje pamokos nevyksta 30 mokyklų.

Kol  sergamumas sumažės ir bus paskelbta gripo epidemijos pabaiga, Vilniaus įstaigoms, įmonėms, organizacijoms rekomenduojama laikytis tam tikrų profilaktikos ir epidemiologinės priežiūros priemonių:

Dėl konkrečių mokyklų ir darželių veiklos  sprendžia pačių įstaigų Administracija. Vaikų ugdymo įstaigų vadovai turės apriboti masinius renginius vaikų ugdymo įstaigose, sugriežtinti privalomą patalpų vėdinimą, valymą, asmens higienos reikalavimų laikymąsi, vykdyti dėl ligos neatvykusių į kolektyvą vaikų ir personalų apskaitą, laikinai nutraukti  vaikų ugdymo veiklą, kai gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis suserga daugiau kaip 20 proc. ugdymo įstaigos mokinių.

Ikimokyklinių ir mokyklinio ugdymo įstaigų, ligoninių, poliklinikų, globos namų, viešojo maitinimo įstaigų vadovai turės užtikrinti patalpų vėdinimą, valymą ir pan.

Sveikatos priežiūros įstaigų vadovai turės pertvarkyti besikreipiančių ligonių srautus, prailginti darbo laiką, eilinėmis darbo dienomis ir šeštadieniais, kad visi besikreipiantys būtų kuo greičiau apžiūrėti ir suteikta pirminė pagalba bei paskirtas reikalingas gydymas. Stacionarių sveikatos priežiūros įstaigų vadovai turės apriboti ligonių lankymus ligoninėse, sumažinti planinių operacijų skaičių.

Kol kai kuriuose Vilniaus mokyklose ir darželiuose nevyksta ugdymo procesas, pati savivaldybė savo darbuotojų vaikams šiuo laikotarpiu laikinai įrengs keletą vaikų priežiūros kambarių. Skirtingo amžiaus vaikams įkurtuose kambariuose bus sukurta saugi aplinka poilsiui ir žaidimams. O darbuotojams rekomenduojama rinktis lankstų darbo grafiką ir nuotolinį  dabą. 

Kaip elgtis gripo epidemijos metu?

Pajutus pirmuosius peršalimo ar į gripą panašius simptomus, t. y. ūmi ligos pradžia, karščiavimas  arba karščiavimas su šaltkrėčiu (>38° C), bendras silpnumas, galvos, raumenų skausmas ir nors vienas šių kvėpavimo takų sistemos simptomų: kosulys, gerklės skausmas, dusulys, nevykti į darbą, vaikų ugdymo įstaigas ir kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigas. Rekomenduojama vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis, vengti masinio žmonių susibūrimo vietų, kasdien vėdinti patalpas, valyti jas drėgnu būdu, dažniau plauti rankas, stengtis neliesti akių, nosies ir burnos, laikytis higienos.

Pasibaigus gripo epidemijai sostinėje, apie tai bus paskelbta atskiru savivaldybės Administracijos direktoriaus įsakymu.


Šiame straipsnyje: gripo epidemijaVilnius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
vakar per zinias pasake kad pirkta sena vakcinakui neveikia nes gripas yra kitas.pirma priskiepina paskui suzino kad ne tas dabar gripo virusas.skiepintis visiems is naujo.tik kas uz pinigus skiepinosi kita vakcina ta gera.kam skiepint jei nezinai koks bus virusas.taip kas metai todel nesiskiepinu niekada.nesioju kauke medicinine visur

mama

mama portretas
per velai skelbiama gripo epidemija. Mano vaikas sirgo gripu,negalejo atsigauti,o dabar serga visa musu seima,negalime atsigauti.Toks silpnumas ,kad baisu. Dar mums taip sunkiai nebuvo.Nezinau,is kokios salies atveza vurusus,bet tikras kosmaras. O mokykla ir toliau veikia,tai kokia cia epidemija? Pradekite galu gale galvoti ar kazkam reikia mirtino atvejo? Uzdarykite visas mokyklas nors savaitei,viena mokykla uzdaroma,o 10 mokyklu ne.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių