Quantcast

GPM grobstymas vilniečiams laimės neatnešė

Vilniaus 2-ajam apylinkės teismui perduota 16 tomų baudžiamoji byla dėl gyventojų pajamų mokesčio (GPM) grobstymo.

Šioje byloje kaltinimai dėl apgaule įgytų daugiau kaip 144 tūkst. litų gyventojų pajamų mokesčio pareikšti trims bendrininkų grupės nariams. Jie kaltinami sukčiavimu, dokumentų suklastojimu ir suklastotų dokumentų panaudojimu, apgaulingos buhalterijos tvarkymu bei neteisėtai veiklai nuslėpti skirtos bendrovės įsteigimu ir vadovavimu jai.

Įtariamieji praėjusių metų pradžioje Vilniuje registruotos įmonės vardu be įsigijimo dokumentų iš fizinių asmenų supirko juodojo metalo laužo už 964,2 tūkst. litų.

Siekdami išvengti privalomų sumokėti mokesčių ir suklastoję oficialius dokumentus, jie į nelegaliai veiklai įsteigtos įmonės apskaitą įtraukė supirktą juodojo metalo laužą.
Vėliau įtariamieji juodojo metalo laužą pardavė kitiems šalies ūkio subjektams už 1,2 mln. litų.

Taip valstybės biudžetas neteko 144,6 tūkst. litų gyventojų pajamų mokesčio.

Pasak Vilniaus apylinkės prokuratūros Pirmojo nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus prokuroro Tomo Songailos, išaiškinti apgaulę buvo gana sunku, tačiau panaudojus slaptas operatyvines priemones, tai pavyko padaryti.

Šioje baudžiamojoje byloje 144,6 tūkst. litų civilinį ieškinį pareiškė Valstybinė mokesčių inspekcija. Jam užtikrinti prokuroro nutarimu yra laikinai apribota pagrindinio įtariamojo nuosavybės teisė į 200 tūkst. litų vertės žemės sklypą.

Pagrindiniam nusikalstamos veikos organizatoriui skirta griežčiausia kardomoji priemonė - suėmimas.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2008 m. kovą. Iš jo buvo atskirta ir į teismus perduota dar 11 baudžiamųjų bylų, kuriose kaltinimai dėl neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla pareikšti 12 fizinių asmenų.

Bendrininkų grupuotės nariams už įvykdytas nusikalstamas veikas Baudžiamasis kodeksas numato aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę.

„Kiekvienais metais pareigūnai į valstybės biudžetą grąžina dideles dėl sukčiavimo prarastų lėšų sumas, kova su tokiais nusikaltimais yra vienas iš pagrindinių sunkmečio uždavinių prokurorams ir ikiteisminio tyrimo įstaigoms“, - sak generalinis prokuroras Algimantas Valantinas.

Generalinės prokuratūros vadovo teigimu, mokesčių slėpimas ir pasikėsinimai į biudžeto lėšas sudaro didžiąją dalį sukčiavimo nusikaltimų, kurių pasekmes jaučia visi mokesčių mokėtojai, todėl tyrėjų ir prokurorų pareiga - saugoti bendrą visų šalies gyventojų turtą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių