Quantcast

Gėjų eitynėms artėjant: dėl komentaro internete policija sulaikė vyrą (papildyta)

  • Teksto dydis:

Policija ketvirtadienį dėl komentaro apie šeštadienį Vilniuje numatomas gėjų eitynes sulaikė jauną vyrą, pranešė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas. Anot jo, pareigūnai reaguos į mažiausius pažeidimus, jei tokių kils per eitynes.

"Šiandien buvo sulaikytas vienas asmuo, kuris internete patalpino tokio turinio komentarą: "Aš švęsto vandens ir maldaknyges parūpinsiu, kad kunigas jau suorganizuotas, kas pasiaukojimui susisprogdins minioje – į PM. Parodysime jiems, ką reiškia įstatymai ir tipo kažkokio teismo sprendimai", - spaudos konferencijoje komentarą pacitavo Vilniaus policijos vadovas.

Anot K.Lančinsko, šiuo metu sulaikytasis apklausiamas, bus sprendžiama, ar pradėti ikiteisminį tyrimą dėl terorizmo kurstymo.

"Šiuo metu yra vykdomas darbas su sulaikytu asmeniu, ir prokuratūra, prokurorai spręs klausimą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo pagal 250 straipsnį (...) "terorizmo kurstymas", - sakė jis.

Vilniaus policijos viršininko teigimu, jau savaitę internetinę erdvę stebintys pareigūnai netoleruos tokių raginimų.

"Mes netoleruosime tokio pobūdžio raginimų, tokio pobūdžio veiksmų, ir vykdysime visas įmanomas įstatymų suteiktas priemones, kurios mums leidžia užkirsti kelią bet kokioms teisės pažeidimų apraiškoms", - tikino jis.

K.Lančinskas taip pat užtikrino, kad policija reaguos į smulkiausius pažeidimus ir eitynių metu: "Absoliučiai nebus tolerancijos nei iš vienos, nei iš kitos pusės dalyvių jokiems teisės pažeidimams".

Pareigūnai žada prireikus pasitelkti visas įstatymų numatomas priemones: dujas, elektrošoką, skydus, lazdas, gumines kulkas, kopėčias, kurios būtų reikalingos iškelti galimiems pažeidėjams per langus ar balkonus.

"Mes dėliojame visus scenarijus, visus įmanomus variantus ir faktas, kad būsime pasiruošę, jei reiks imtis ir ryžtingų veiksmų", - kalbėjo Vilniaus policijos viršininkas.

Paklaustas, kokia riaušių tikimybė, K.Lančinskas teigė, jog komentarus internete stebinti policija ruošiasi ir liūdniausiam scenarijui.

"Galima sakyti, kad yra elektroninė psichozė, įvairiausi komentarai, raginimai, kaip netgi kovoti su pareigūnais. (...) Kai tokius dalykus skaitai, tai aišku, kad mes ruošiamės ir pačiam liūdniausiam scenarijui. (...) Mes tikrai neturime baimės ir nebijome, mus pačius gąsdina ažiotažas ir ta elektroninė psichozė", - teigė jis.

K.Lančinskas prašė žmonių nepamesti blaivaus proto ir būti civilizuotais: "Noriu visus pakviesti būti civilizuotais, jeigu norite pasakyti savo nuomonę, ją reikšti įstatymų nustatytas būdais - be jokio smurto, jokių neteisėtų veiksmų".

"Mes turime šaunią, gyvą, judrią gatvę - Gedimino prospektą, ir kad tokių neteisėtų veiksmų metu - jeigu bus tų neteisėtų veiksmų - didelė galimybė, kad ši gatvė gali būti sugriauta, suniokoti pastatai", - nurodė jis.

"Policija deda visas pastangas, kad neįvykdų jokių incidentų, kad renginys būtų sklandus ir niekas jame nenukentėtų", - sakė komisariato Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Vytautas Grašys.

Per eitynes dirbs gausios uniformuotų ir neuniformuotų pareigūnų pajėgos – per keturis šimtus. Jie stebės ir Gedimino prospekte esančių namų langus, balkonus, stogus, prieigas prie pastatų. Kai kur renginio vieta bus aptverta.

Policininkai mobiliuose postuose tikrins įtartinus asmenis – dengiančius veidą, turinčius didelius krepšius, vėliavas su mediniais kotais. Pareigūnai žada tikrinti ir norinčius dalyvauti eisenoje, prašo jų į renginį nesinešti didelių, sunkių daiktų, didesnių nei 100 gramų buteliukų skysčių.

Teismo sprendimu, Vilniaus savivaldybė buvo priversta išduoti leidimą seksualinių mažumų eitynes šeštadienį rengti Gedimino prospekte, nors anksčiau siūlė tik nuošalesnę Upės gatvę. Organizatoriai sako besitikintys sulaukti apie 800 dalyvių.

Pirmasis "Baltic Pride" paradas Lietuvoje vyko 2010 metais. Eitynėse Upės gatvėje tuomet dalyvavo keli šimtai žmonių, o griežtai saugomoje teritorijoje juos pasitiko apie tūkstantis protestuotojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siaip

Siaip portretas
Tai vadinama dermokratija... Demokratiskoje visuomeneje sprendima prima dauguma, pas mus gi atvirksciai...

vladimir

vladimir portretas
I duju kamera tuos gejus ir visiem geriau bus

o tai

o tai  portretas
ar atsiklause nuomones to prospekto gyventoju ar sie sutinka ,kad po ju langais sliundrinetu istvirkeliai?jei ne-vadinasi pazeidziamos tu gyventoju teises ir jie turi teise gintis bent jau kiausiniais.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių