Quantcast

Gegužė: vilniečiai kviečiami sodinti medžius

Šių metų gegužės 2 d. (ketvirtadienį)  Vilniaus rajone, Asvejos regioniniame parke, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas kartu su Generaline miškų urėdija, norėdami atkreipti visuomenės dėmesį į pernykštės žolės deginimo žalą žmonėms ir gamtai, rengia medelių sodinimo  akciją.

Jos metu bus  sodinama Šv. Florijono giria. Taip šiais metais bus pažymėta po Lietuvos nepriklausomybės  atkūrimo jau 20 metų švenčiama ugniagesių globėjo  – Šv. Florijono, sergstinčio nuo gaisrų, diena.

Šios akcijos metu yra planuojama pasodinti per 3 tūkst. pušaičių.

„Labai norėtųsi, kad mūsų šalies gyventojai, užuot  kėlę grėsmę sau ir kitiems bei naikinę gamtą,  sodintų medžius ir prisidėtų prie jos puoselėjimo,“ – sako Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius vidaus tarnybos generolas R. Baniulis, primindamas, kad  gesinant pernykštės žolės gaisrus, didėja žmonių žūčių kituose gaisruose rizika, gaištamas brangus laikas, be to, sunkiems gaisriniams automobiliams pievose ir pamiškėse neretai būna gan sunku iki jų privažiuoti.

Gesinti liepsnojančią pernykštę žolę neretai tenka ir miškininkams. Vien praėjusią savaitę Vilniaus apskrityje jiems 30 kartų teko skubėti į  pamiškėse degančias pievas, iš kurių ugnis galėjo persimesti į šalia esančius miškus.

Skaudžiausia, kad šiuose gaisruose beveik kasmet žūsta ir žmonių. Per penkerius metus juose  žuvo 6 žmonės. Pernai aukų atvirų teritorijų gaisruose pavyko išvengti. O šiemet balandžio 19 d. Vilniaus rajone, Nemėžio seniūnijoje, Muralinės k. kilusiame gaisre žuvo vienas žmogus.  Be to, kituose dviejuose balandžio mėnesį kilusiuose gaisruose du žmonės buvo traumuoti (pernai traumuotas vienas žmogus).  Žolės gaisro  metu šiemet sudegė vienas statinys, pernai du.

Kaip rodo statistika, kasmet atvirose teritorijose vidutiniškai kyla 5086 gaisrai, jie sudaro 38 proc. visų gaisrų skaičiaus. Kiekvienais metais jų metu išdeginama per 6900 ha pievų ir miško paklotės. Šiemet šalyje atvirose teritorijose jau kilo per 1840 gaisrų,  išdeginusių beveik 2,7 tūkst. hektarų. Tiesa, palyginti su praėjusiųjų metų tuo pačiu laikotarpiu, gaisrų skaičius jose šiemet  sumažėjo 26 proc.

O daugiausia gaisrų jose kyla pavasarį, kai gyventojai pradeda masiškai deginti pernykštę žolę. Kovo – gegužės mėnesiais kasmet atvirose teritorijose vidutiniškai kyla 3637 gaisrai, kurie išdegina beveik 6600 hektarų. Didžiausią dalį (daugiau kaip 2700 gaisrų) sudaro gaisrai nenušienautose pievose. Šiemet jose kilo 1400 gaisrų, t.y. 32 proc. visų gaisrų, išdeginusių per 2,8 tūkst. ha.

Šiemet balandžio mėnesį atvirose teritorijose kilo 1205 gaisrai, t.y. 30 proc. mažiau nei pernai. (2012 m. šį mėnesį jose buvo užgesinti 1709 gaisrai, o 2009 m.  net 2 kartus daugiau –  4560).

Iš 1840 šiemet atvirose teritorijose kilusių gaisrų daugiausia jų kilo Klaipėdos (496 gaisrai, t.y. 27 proc. visų atvirose teritorijose kilusių gaisrų), Vilniaus (349 gaisrai, 19 proc.) ir Kauno (290 gaisrai, 16 proc.) apskrityse.

Tuo metu vilniečių iniciatyva „Medis Vilniui“ taip pat kviečia sostinės gyventojus sodinti medžius ir kurti geresnę aplinką sau. Pirmasis medžių sodinimo renginys įvyks gegužės 18 d. Pilaitėje, o nuo šiandien pradedama visų norinčių registracija.

Norint dalyvauti medžių sodinime, reikia tik rezervuoti norimą vietą „Medis Vilniui“ interneto svetainėje. Kiekvienam užsiregistravusiam renginio dalyviui bus suteikta vieta medžio sodinimui, sodinukas bei komposto mišinys. Leidimais iš Vilniaus miesto savivaldybės bei seniūnijos jau pasirūpino projekto organizatoriai.

„Kiekvienais metais gyventojai sostinėje pasodina vos 50 medžių. Manome, kad tai yra ne tik savivaldybės, bet ir visos bendruomenės reikalas, todėl kviečiame vilniečius prisidėti ir kartu kurti  žalesnį bei gražesnį miestą“, – sako projekto iniciatorius Augustas Štaras.

Pasak jo, organizatoriai jaučia didelį palaikymą iš Vilniaus miesto savivaldybės ir Pilaitės seniūnijos. Planuojama, kad renginio metu bus pasodinta iki 50 sodinukų.

„Nežadame apsiriboti vienu renginiu ir norime, kad per metus įvyktų bent du organizuoti medžių sodinimai. Ateityje ketiname organizuoti ir didesnius bendruomenės renginius įvairiose Vilniaus vietose“, – teigia A. Štaras.

Žalią Vilniaus idėją remia ir verslininkai.

„Medis Vilniui“ – ilgalaikė ir pelno nesiekianti bendruomenės iniciatyva, suburianti vilniečius bendram medžių sodinimui sostinėje. Užsiregistruoti medžių sodinimui galima interneto svetainėje www.medisvilniui.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

čia-kaip

čia-kaip portretas
nedirbantys vilniečiai turi dalyvauti, nes tai darbo diena
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių