Quantcast

G. Kėvišas atleidžiamas iš Operos ir baleto teatro direktoriaus pareigų

  • Teksto dydis:

Ilgametis Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovas Gintautas Kėvišas nuo antradienio atleidžiamas iš pareigų, pranešė Kultūros ministerija. Su G.Kėvišu  pirmadienį BNS nepavyko susisiekti.

Ministrė Liana Ruokytė-Jonsson sprendimą atleisti LNOBT vadovą priėmė remdamasi Kultūros ministerijos tyrimo komisijos rekomendacija.

Anot ministerijos, komisija, tyrusi galimą G.Kėvišo privačių ir viešųjų interesų konfliktą, konstatavo, jog G. Kėvišas, dirbdamas Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) generaliniu direktoriumi, sistemingai painiojo viešuosius ir privačius interesus.

Priimdama šį sprendimą, komisija įvertino tai, kad G.Kėvišas greta savo darbo LNOBT darbiniais santykiais buvo susijęs dar su keliomis darbovietėmis, iš jų siekė bei gavo asmeninę naudą. Komisija taip pat atsižvelgė į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimą (VTEK), kuriuo G.Kėvišas pripažintas supainiojęs viešuosius ir privačius interesus, nes priiminėjo sprendimus dėl savo sūnaus įmonės - „Riverside music LTD“. Ši įmonė operos teatre organizavo tris užsienio atlikėjų ir orkestrų koncertus, už kuriuos sumokėta 390 tūkst. eurų.

Pats G.Kėvišas sutarčių nepasirašė - tai patikėta padaryti jo pavaduotojui Nagliui Stancikui, tačiau Viešųjų pirkimų tarnyba, Specialiųjų tyrimų tarnyba vadina nusišalinimą nepakankamu siekiant išvengti korupcijos rizikos.

LNOBT vadovas kaltinimus atmeta, sako įstatymų nepažeidęs, teatrui sprendžiant dėl sūnaus koncertų vadovavęsis buvusio VTEK vadovo Romo Valentukevičiaus rekomendacijomis.

G.Kėvišas taip pat asmeniškai Vilniaus savivaldybės yra prašęs paramos sūnaus rengtiems koncertams ir vienam jų - Londono simfoninio orkestro - gavo 30 tūkst. eurų.

Atsižvelgiant į pažeidimų sistemiškumą bei mastą komisija rekomendavo kultūros ministrei taikyti G.Kėvišo atžvilgiu griežčiausią tarnybinės atsakomybės formą – atleidimą iš darbo.

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson, pripažindama, kad sisteminis interesų painiojimas siekiant asmeninės naudos laikytinas šiurkščiu darbo drausmės pažeidimu, o taip pat atsižvelgdama į tai, jog G. Kėvišas jau baustas už kitus darbo drausmės pažeidimus, priėmė sprendimą atleisti G. Kėvišą iš LNOBT vadovo pareigų. Sprendimas įsigalioja nedelsiant.

Ministrė dar gegužę panaikino metais paankstinto konkurso į LNOBT vadovus rezultatus - pernai rugsėjį laimėjęs šį konkursą, G.Kėvišas užsitikrino pareigas dar penkerių metų kadencijai, kuri turėjo prasidėti šių metų liepos viduryje, pasibaigus ankstesniajai. Tuomet ministerija nustatė, kad konkurso atrankos komisijos nariai - Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) vadovas Martynas Budraitis ir Kristupo vasaros festivalio meno vadovas dirigentas Donatas Katkus - galėjo būti šališki. M.Budraitis kartu su G.Kėvišu dirba „Vilniaus festivaliuose“, o D.Katkaus festivalį „Vilniaus festivaliuose“ atstovauja šio renginio direktorius Kazimieras Murauskas.

Ministerija, dar iki baigiant tyrimą, dalį vidinio tyrimo informacijos perdavė VTEK.

Tuomet nurodyta, kad G.Kėvišas be savo pareigų LNOBT dirbo Vilniaus savivaldybės įsteigtoje viešojoje įstaigoje „Vilniaus festivaliai“ puse etato, kaip Vilniaus festivalio steigėjas, taip pat Kipre registruotoje sūnaus Martyno įmonėje „Riverside music LTD“. Komisija nustatė, kad sutartys pasirašytos su tarpininku - Lietuvoje registruota „Riverside music LTD“, kurios akcininkai - G.Kėvišo sūnus ir žmona.

Kultūros ministerijos atstovai tvirtina, dažnose G.Kėvišo komandiruotėse buvo siekiama naudos ne LNOBT, o būtent „Vilniaus festivaliams“ ir sūnaus įmonei. Tyrimo metu nustatyta, jog G. Kėvišas LNOBT komandiruočių užsienyje metu organizavo „Vilniaus festivalio“, bet ir minėtus tris „Riverside music LTD“ koncertus - iš sūnaus įmonės jis gauna nuolatines pajamas kaip konsultantas, savo interesų deklaracijoje 2010-aisiais jis nurodė gavęs iš viso beveik 607 tūkst. eurų.

Kultūros ministerija dar anksčiau nurodė, kad G.Kėvišas, kaip LNOBT vadovas, pasirašė dvi sutartis su „Vilniaus festivalių“ vadovu Remigijumi Merkeliu. Iš šios įstaigos G. Kėvišas tiesiogines pajamas - 500 eurų siekiantį mėnesinį atlyginimą, taip pat paramą festivaliui.

Tyrimo metu nustatyta, kad G. Kėvišas festivalio koncertus rengė savo vadovaujamame Operos ir baleto teatre, rūpinosi jų organizavimu savo, kaip LNOBT vadovo, komandiruočių metu. Vienas jų - operos primadonos  Angelos  Gheorghiu pasirodymas, kuriam, anot Kultūros ministerijos, G.Kėvišo sūnaus įmonė po jo komandiruotės Niujorke gavo išskirtinį vienkartinį leidimą rengti koncertą Vilniuje, nors atlikėja turi kitą nuolatinį agentą.

62-ejų G. Kėvišas  LNOBT vadovauja 15 metų - nuo 2002-ųjų.


Šiame straipsnyje: Gintautas Kėvišaslnobt

NAUJAUSI KOMENTARAI

adas

adas portretas
po 6men gris atgal su kompensacija uz prievarta isvaryma

Ojojoj

Ojojoj portretas
Tik atleido? Taigi eilinį ksrtą išlys sausas .Tokius aferistus reikia sodinti su turto konfiskavimu. Bet juk čia Lietuva .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių