Quantcast

Filmas apie patyčias pripildė „Skalvijos“ sales

Vilniaus kino centre „Skalvija“ – baigiamieji patyčių ir smurto prevencijos filmo „Klasė“ seansai. Penktadienį populiarumo tarp paauglių sulaukusi juosta moksleiviams bus rodoma paskutinį sykį. Bilietai į seansus jau išgraibstyti.

Abejingų nepalieka

88 vietų „Skalvijos“ kino salė bus sausakimša – kaip ir visą laiką nuo filmo premjeros sausio 2 dieną.

Nuo tada filmą aplankė 3,5 tūkst. moksleivių iš įvairių sostinės mokyklų. Nors „Klasė“ sulaukė daugiausia vilniečių dėmesio, filmą aplankė ir ne viena mokinių grupė iš kitų šalies miestų – netgi Pagėgių.

Susidomėjimas moksleivių žiaurumą kino juostoje atskleidusio estų režisieriaus Ilmar Raag filmu Lietuvoje pasiekė tokį mastą, kad iš „Skalvijos“ jis keliaus į Panevėžio, Ukmergės ir Kauno kino teatrus. Balandį „Klasė“ trumpam sugrįš į Vilnių.

„Moksleivių reakcijos po seanso būna pačios įvairiausios. Vieni sako, kad tai – geriausias jų matytas filmas, antrus šokiruoja filme vaizduojamas paauglių žiaurumas, treti iš salės išeina verkdami ir negali pratarti nė žodžio. Mokytojai irgi būna sukrėsti - filmas abejingų nepalieka“, - pasakojo „Skalvijos“ filmų platinimo koordinatorė Greta Akcijonaitė.

Filmo realijos – ir Lietuvoje

Filmo „Klasė“ siužetas paremtas tikromis, pačių aktoriais juostoje tapusių paauglių papasakotomis istorijomis. Tokių istorijų vis dažniau girdisi ir Lietuvoje. Su patyčiomis ir bendraamžių psichologiniu ar fiziniu susiduriama kone kasdien. Po seanso moksleiviai prasitaria, kad filme vaizduojamų scenų yra ir jų pašonėje: kiekvienoje klasėje būna mokinys, kurio tiesiog nemėgsta.

Atstumtojo dalią „Klasėje“ patiria šešiolikmetis filmo herojus Josenas. Kartą jo bendraamžis Kasparas stoja ginti patyčių objektu tapusio vaikino, tačiau gynėjo pozicija nepalengvina bendro klasės nusistatymo. Priešingai: nuo Kasparo nusisuka visi buvę draugai, net ir jo mergina. O Josepas dabar atakuojamas ne tik psichologiškai, bet ir fiziškai. Atrodo, net ir suaugusieji žiaurioje paauglių kovoje yra bejėgiai. Kasparas ir Josepas nusprendžia patys sustabdyti nesuvaldomą agresijos ir smurto proveržį mokykloje – jie imasi ginklo ir paleidžia kulkų seriją į klasiokus.

„Manau, kad dauguma ankstesnių filmų apie šaudymus mokykloje buvo neteisingi. Paprašiau Estijos moksleivių, kad papasakotų savo gyvenimo istorijas ir nusprendžiau sukurti filmą be politiškai korektiškų tikslų. Taigi „Klasė“ yra toks filmas, kuriame gali pagalvoti, kad vaikinai, šaudantys savo bendramokslius, yra „geriečiai“ - nelaimingos aukos“, - apie savo darbą kalbėjo režisierius  I.Raag.

Jo režisuotas filmas 2007 metais pelnė prizus tarptautiniuose Varšuvos ir Karlovy Vary festivaliuose. Estijoje „Klasė“ atrinkta „Oskaro“ nominacijai kaip geriausias filmas.

Juosta reikalauja viešo aptarimo

„Klasę“ kino centras „Skalvija“ nusprendė rodyti, siekdamas pakreipti savo platinamų filmų repertuarą edukacine linkme ir pasiūlyti ką nors aktualaus jaunimui. „Klasė“ idealiai atitiko mūsų viziją“, - sakė G.Akcijonaitė.

Prieš rodant filmą kino centras kreipėsi į psichologinę pagalbą vaikams ir paaugliams teikiančios tarnybos „Vaikų linija“ specialistus. Tarnybos darbuotojai parengė metodus filmo aptarimams.

„Tik filmo rodymas su jo aptarimu gali pasitarnauti kaip prevencinė priemonė. Todėl parengėme gaires, ką mokytojams derėtų su moksleiviais išdiskutuoti, kad filmas darytų pozityvų poveikį, o ne skatintų agresiją. Labai svarbu, kad moksleiviai neišsineštų minties, jog nesusidorojant su sunkumais lieka tik viena išeitis - ginklas“, - aiškino „Vaikų linijos“ psichologė Jurgita Smiltė Jasiulionė.

Pagal patyčias - pirmaujame

Patyčių mastas Lietuvoje labai didelis. 2005-2006 metais atlikti tarptautiniai tyrimai parodė, kad Lietuva yra viena pirmaujančių šalių pagal agresijos paplitimą moksleivių tarpe. Pas mus yra vienas didžiausių mokinių, sakančių, kad jie patiria patyčias, skaičius. Taip pat pirmaujame ir moksleivių, pasisakančių, kad tyčiojasi iš kitų, gretose.

Tačiau J.S. Jasiulionė atkreipė dėmesį, kad patyčių tema Lietuvoje yra smarkiai suaktyvėjusi, mokyklos uoliau ieško išeičių.

„Politinės valios spręsti paauglių bėdas daugėja: parengta progresyvi 2008-2009 metų nacionalinė smurto prieš vaikus prevencijos programa. Šalyje pradėta diegti užsienyje efektyvia pripažinta patyčių prevencijos programa „Olweus“, programa „Antras žingsnis“ orientuojama į jaunesnio amžiaus vaikus, ikimokyklinukams skirta programa „Zipio draugai“, - pasakojo J.S. Jasiulionė.

Ateityje filmą „Klasė“ planuojama išleisti DVD formatu, galbūt jį rodys ir viena iš šalies televizijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių