Quantcast

Festivalyje „Login“ aludariai metė iššūkį robotams

  • Teksto dydis:

Didžiausio Baltijos šalyse technologijų ir inovacijų festivalio „Login“ metu pranešimų ir diskusijų apie į daugelį gyvenimo sričių sparčiai besiskverbiančias išmaniąsias technologijas netrūko.

Kaip ir pridera į progresą orientuotam renginiui, susirinkusieji galėjo išvysti ir besisukiojančių, žmonių darbus atlikti bandančių robotų. Du tokius „įdarbino“ ir „Raudonų plytų alaus dirbtuvės“ savame pop up bare festivalio teritorijoje.

Dviem nedideliems robotams festivalyje teko barmenų asistentų vaidmuo – panorėjusiems jie galėjo privežti bare užsisakytą alų. Vis tik robotams ne visuomet savo darbą sekėsi atlikti nepriekaištingai, o ilgokai keliaujantis ar ne tam žmogui pristatytas alus buvo dažnai pasitaikančios šių pagalbininkų klaidos. Tiesa, patys baro lankytojai dirbančių robotų klaidoms buvo atlaidūs, o iš jų nerangumo daugelis tiesiog smagiai pasijuokė ir drąsino nenuleisti savo mechaninių rankų stengiantis perprasti padavėjo darbo subtilybes.

„Festivalis yra apie inovacijas, todėl kartu su mumis čia atvažiavo ir keletas robotų. Be abejo, jie bare – daugiau smagi pramoga nei bandymas realiai palengvinti žmonių darbą, tai parodė ir jų darbo rezultatai. Norime parodyti, kad su alumi ir, apskritai, su visa kulinarija visuomet geriau tvarkysis žmonės. Esu tikras, kad įdomus alus visad bus labiau susijęs su žmonių indėliu, rankų darbu, žmogaus galvoje gimusiomis idėjomis ir svarbiausia, bendravimu, o ne technologijomis, kurios, nors ir gali palengvinti kai kuriuos procesus, bet žmogaus aludarystėje vis tiek nepakeis“, – sakė „Raudonų plytų alaus dirbtuvių aludaris“ A. Bagdzevičius.

Anot jo, tai nereiškia, kad alaus gamyboje turėtų būti visiškai atsisakoma technologinių naujovių, tačiau tikrasis alaus pasaulio progresas, A. Bagdzevičiaus nuomone, vyksta per naujų idėjų paieškas, įdomius ir netikėtus eksperimentus, bandymus atrasti originalius skonius.

„Galbūt ir galima ištobulinti robotus tiek, kad jie mokėtų pilstyti ir žmonėms atnešti alų, tačiau kuriant patį alų jokios technologijos ar kompiuteriniai algoritmai nepakeis žmogaus. Tikro alaus gamyba – tai žmogaus saviraiška, kurioje visuomet turi likti vietos klaidai, improvizacijai, netikėtumui“, – įsitikinęs aludaris ir alaus kultūros entuziastas.

Barmenų padėjėjai robotai „Raudonų plytų alaus dirbtuvių“ bare darbuosis viso „Login“ festivalio metu, o su jais susipažinti ir jų aptarnavimą įvertinti visi norintys gali „Litexpo“ konferencijų centro lauko terasoje, kur įsikūrusios festivalio kavinės ir barai.

Technologijų ir inovacijų festivalis „Login“ „Litexpo“ konferencijų centre Vilniuje vyksta gegužės – 5-6 dienomis. Šiemet tarp festivalio pranešėjų – žmogus kiborgas Neil Harbisson, skandalingosios meno ir protesto grupės „Pussy Riot“ narė Nadya Tolokonnikova, specialaus tiesioginio ryšio pagalba iš Londono konferencijoje dalyvausiantis „WikiLeaks“ įkūrėjas Julian Assange, taip pat daugelis kitų išskirtinių asmenybių bei inovacijas įvairiose srityse apžvelgsiančių dalyvių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių