Quantcast

Elektrėnai ruošiasi protestui prieš Kazokiškių sąvartyną

Iniciatyvinė grupė “Elektrėnai – ne Vilniaus sąvartynas” artimiausiu planuoja rengti tūkstantinį mitingą.

Protesto akcija bus organizuota, jei artimiausią mėnesį sąvartynas nebus uždarytas arba kardinaliai pertvarkytas. Pasak iniciatyvinės grupės „Elektrėnai – ne Vilniaus sąvartynas“  organizatoriaus Dano Dambrausko, šiuo metu yra laukiamas teismo sprendimas į kurį yra kreipusis Kazokiškių bendruomenė.

„Tikimės, kad teismo sprendimas bus palankus mums ir bus uždrausta eksploatuoti sąvartyną. Priešingu atveju protestuosime. Protestą organizuoiem prie sąvartyno ir tikimės sulaukti tūkstančio dalyvių“, - teigė D.Dambrauskas.

Iniciatyvinės grupės kūrėjas tvirtino, kad sąvartynas veikia neatlikus visų būtinų poveikio aplinkai tyrimų. Iki šiol neaišku, koks yra poveikis gruntiniams vandenims ir atmosferai.

„Į sąvartyną gabenamos talpos, kuriose buvo nuodingos cheminės medžiagos. Vakaruose tokia tara yra perdirbama, pas mus, deja, išmetama į sąvartyną ir paliekama garuoti, o tai jau tiesioginis poveikis atmosferai, žmonių ir gyvūnų sveikatai“, - kalbėjo D.Dambrauskas.

Kaip alternatyvą Kazokiškėms D.Dambrauskas siūlė priemonių kompleksą. Cheminės medžiagos turėtų būti deginamos aukštoje temperatūroje, o pagrindinis atliekų srautas turėtų būti nukreiptas į specialiai tam pastatytas perdirbimo įmones.

„Kol kas Lietuvoje tokių įmonių nėra ir tik tuomet, kai jos atsiras galima bus tikėtis permainų“, - pabrėžė D.Dambrauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių