Quantcast

Dėl Sapiegų rūmų susitarti nepavyksta

Vieningo susitarimo dėl Sapiegų rūmų likimo rasti nepavyksta. Bendrame posėdyje susirinkę Švietimo ir Aplinkos apsaugos komitetai nusprendė teikti atskirus pasiūlymus Vyriausybei.

Nacionalinis lankytojų centras ar vieta, skirta priimti užsienio delegacijoms? Tokius Sapiegų rūmų likimo variantus nagrinėję švietimo ir aplinkos apsaugos komitetai, tačiau dalyviams nepavyko rasti bendros nuomonės. Galiausiai Aplinkos apsaugos komitetas nusprendė ginti savo nuomonę ir siūlyti Vyriausybei įrengti rūmuose Nacionalinį lankytojų centrą.

Atkurdami Sapiegų rūmus Aplinkos apsaugos komitetas žada išlaikyti rūmų ir parko ansamblio istorinį autentiškumą, palikti juos prieinamus visuomenei. Užsienio reikalų ministerija norėtų rūmus pritaikyti svarbių užsienio svečių apgyvendinimui.

Sapiegų rūmai įeina į Sapiegų rezidencijos, trinitorių vienuolyno ir ligoninės statinių kompleksą, kuriuos 2005 m. kultūros ministras įsakymu paskelbė valstybės saugomais. 2006 m. šiems pastatams buvo suformuotas žemės sklypas ir pradėtos objekto privatizavimo procedūros. Tačiau kilus visuomenės pasipriešinimui šio objekto privatizavimo programos rengimas buvo sustabdytas.

Nacionaliniam lankytojų centrui įrengti ir pritaikyti visuomenės reikmėms pirmajame jų atgaivinimo etape būtų panaudotos struktūrinių fondų lėšos, skirtos kultūriniam turizmui plėtoti. Po pirmojo etapo dalį patalpų jau būtų galima rodyti visuomenei.
Antrajame etape būtų įrengtos nacionalinio lankytojų centro patalpos, skirtos lankytojų aptarnavimui: darbui su lankytojais, renginiams, įskaitant reprezentacinius, ir dalis būtinų administracinių patalpų.

Portalas jau rašė, kad vienintelio brandžiojo baroko palikimo - Sapiegų rūmų - valstybė nusprendė neprivatizuoti, tačiau taip ir neišbraukė iš privatizuotinų objektų sąrašo. Rūmų kaimynystėje įsikūrusios institucijos tikisi, kad radus naują šeimininką pagerės ir jų situacija.


Šiame straipsnyje: sapiegų rūmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių