Quantcast

Daugiabučių kiemuose – daugiau vietų žaliųjų korių aikštelėse

  • Teksto dydis:

Vilniečiai automobilius daugiabučių namų kiemuose statys tvarkingiau ir patogiau: šiemet įrengiama apie 600 automobilių stovėjimo vietų žaliųjų korių aikštelėse, informavo Vilniaus savivaldybė.

Sostinės savivaldybė pasirūpino, kad esamų kiemų erdvės tarp daugiabučių būtų išnaudojamos sumaniau, kur įmanoma,  išlyginamas paviršius sutvirtinamas skalda ir paklojama speciali korinė danga. Tokių žaliųjų korių dydis neretai prilygsta krepšinio aikštelei.

Atsižvelgusi į dažnus pačių gyventojų siūlymus dėl stovėjimo aikštelių, šiemet savivaldybė jau sutvarkė beveik 4 937 kv. metrų dydžio teritoriją prie daugiabučių namų ir įrengė apie 400 vietų automobiliams statyti. Korinės aikštelės jau įrengtos Žygio, Architektų, L. Asanavičiūtės, Viršuliškių, P. Žadeikos, Jonažolių, Gerosios Vilties, P. Paškevič-Ciotkos, Tuskulėnų ir Rinktinės gatvių kiemuose. Netrukus darbai persikels ir į Fabijoniškių ir Viršuliškių rajonų kiemus, kuriuose bus tvarkoma gyvenamoji aplinka ir įrengiami žalieji koriai.

„Dešimtmečius miegamųjų rajonų kiemai buvo apleisti, netvarkingi ir užgrūsti automobiliais. Sutvarkėme miesto finansus, todėl radome lėšų kiemų asfaltavimui tempais, kurio miestas nematė dar niekada, o dabar – ir išvažinėtų kiemo vietų dengimui korine danga. Vilniuje yra 8000 daugiabučių. Tvarka ir švara ateis į kiekvieną iš jų. Įrengiame viešąsias erdves, tiesiame pėsčiųjų ir dviračių takus, asfaltuojame  gatves. Tačiau daugiausiai pasiekti galime kartu, todėl labai kviečiu naudotis Kaimynijų programa bei su savivaldybės pagalba atsinaujinti kiemus pagal save,” – kvietė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Vilniečiams teigiamai įvertino pilotinį projektą – per praėjusius kelis metus buvo įrengta 12 pirmųjų aikštelių ir įrengta daugiau kaip 1000 automobilių stovėjimo vietų: Fabijoniškių, Vokiečių, Taikos, Rygos, Architektų, Sietyno, Didlaukio, Vydūno, Apkasų, Dariaus ir Girėno bei Krivių gatvėse.

Norintys susitvarkyti savo gyvenamąją aplinką ir įsirengti tokias automobilių aikšteles vilniečiai kviečiami naudotis Kaimynijų programa. Savivaldybė skiria net po 10 eurų už 1 kv. m atnaujinamos teritorijos kiemuose. Savivaldybė siūlo susiburti į kaimynijas rajone ir drauge spręsti, kaip atsinaujinti savo kiemus, į ką investuoti. Daugiau apie programą – www.vilnius.lt/kaimynijos.

Vilniečiai taip pat gali pasinaudoti programos „50 ir 50“ skiriama parama  – kai vilniečiai kartu su savivaldybe per pusę moka už kelių, apšvietimo ar kitus infrastruktūros darbus. Tereikia kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybės Susisiekimo komunikacijų skyrių. Pirmiausia pasirenkami tvarkyti kiemai, kuriuos tvarkant prisideda ir patys gyventojai ar juose įsikūrusios įmonės. Ši programa yra vienas greičiausių būdų atsinaujinti ir pagerinti savo gyvenamąją aplinką – išsiasfaltuojant kelius, įsirengti lietaus nuotekų sistemą, pėsčiųjų bei dviračių takus. Pernai pasinaudojus „50 ir 50“ programa sostinėje buvo sutvarkyta 19 gatvių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių