Quantcast

Daugiabučiai tampa bendrijų pirmininkų įkaitais

Daugiabučių namų bendrijų pirmininkai šeimininkauja nekontroliuojami, apkartindami gyvenimą butų savininkams, o valdininkai pripažįsta, kad neturi teisinio pagrindo kištis į bendrijų veiklą. Nes šiuo metu galiojantis Daugiabučių namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatymas – kiauras kaip rėtis.

Milžiniškos sąskaitos

Istorija, kurią "Vilniaus dienai" papasakojo vilnietis Giedrius Komka, prasidėjo 2016 m. pavasarį. Taip susiklostė, kad jis grįžo gyventi į tėvų butą sostinės Igno Šimulionio gatvės 10-ame name. Šis daugiabutis ir dar vienas priklauso 250-ajai daugiabučių namų savininkų bendrijai, jos pirmininkė Liubovė Grišina.

"Prasidėjo tokie dalykai, kaip prašymas iš savininkų susimokėti dideles sumas už inžinerinių tinklų remontą. Paprašiau pagrįsti sumas. Pirmininkė pradėjo dėstyti keistus dalykus. Kuo toliau, tuo kilo daugiau įtarimų, kad iš gyventojų gali būti pelnomasi neteisėtais būdais. Paprašiau daugiau informacijos apie bendrijos veiklą ir kitus reikalus. Iki šiol iš jos jokios informacijos negavau", – pasakojo G.Komka.

Pavyzdžiui, įtrūkus nutekamųjų vandenų vamzdžiui (apie 1,2 m ilgio plastikinio vamzdžio pakeitimas) ir prireikus remonto, buvo paprašyta 250 eurų, paaiškinus, jog ši kaina susideda iš 100 eurų santechnikui, mokesčių ir išlaidų už medžiagas.

"Paklausiau, ar pirmininkė atliko paslaugas teikiančių įmonių apklausą, ar buvo skelbtas konkursas ir kokiais kriterijais vadovaujantis yra pasirinktas asmuo atliksiantis darbus? Gavau atsakymą: "Su juo jau daug metų dirbame ir jis yra geriausias, jei jūs rasite, kas darbus atliks pigiau – aš sudarysiu sutartį." Jei aš, kaip gyventojas, turiu ieškoti rangovų, tai ką jūs veikiate eidama pirmininkės pareigas? Atsakymas užmušantis: "Rūpinuosi jūsų geru gyvenimu", – citavo pirmininkę vilnietis.

Galiausiai, po pusmečio ginčų su bendrijos pirmininke, tas remontas bendrijos nariams kainavo 118 eurų.

Pirmininkė pradėjo dėstyti keistus dalykus. Kuo toliau, tuo kilo daugiau įtarimų, kad iš gyventojų gali būti pelnomasi neteisėtais būdais.

Vyras minėjo ir atvejį, kai gyventojams buvo pasakyta, kad planuojamas stogo remontas kainuos 18 tūkst. litų, o pareikalavus dokumentų iš darbus atliekančios įmonės, jos atstovai pateikė 4 351,20 lito sąskaitą.

Prisiminė ir istoriją su radiatorių nupjovimu laiptinėse. Vadovaujant L.Grišinai, be žmonių leidimo, nepaaiškinus jiems nei kas, nei kaip, nei kodėl, tie radiatoriai buvo nupjauti. Žmonės kreipėsi į savivaldybę, ji įpareigojo pirmininkę atstatyti radiatorius, bet to neįvyko. Praėjo pora metų ir gyventojai vėl kreipėsi į savivaldybę, savivaldybė "numetė" klausimą spręsti Energetikos inspekcijai, ši įpareigojo L.Grišiną atstatyti radiatorius. Ji ėmėsi atstatyti ir sąskaitas pateikė gyventojams. Dalis gyventojų mokėti atsisakė, tad pirmininkė kiekvieną atskirai padavė į teismą. Kadangi nemažai gyventojų – pensinio amžiaus ir neturi galimybių bylinėtis ar samdytis advokatų, bylas ji laimėjo.

Informacijos negauna

Pradėjęs domėtis, kas vyksta bendrijoje,  G.Komka bandė savo jėgomis išprašyti iš pirmininkės įvairių dokumentų, sąskaitų, sąmatų, tačiau, anot jo, tai buvo bergždžias reikalas. Vieną tokių bandymų jis užfiksavo mobiliojo telefono vaizdo kamera. Tąkart bendraudama su G.Komka ji jam aiškiai išdėstė savo požiūrį atkišdama špygas.

Supratęs, kad iš pirmininkės negaus norimos informacijos, už ką ir kodėl reikia mokėti vienokias ar kitokias rinkliavas, kam leidžiami bendrijos pinigai, vyras kreipėsi į savivaldybę ir kitų valdžios institucijų atstovus.

Per dvejus su puse metų trunkantį bendravimą su valstybinėmis institucijomis G.Komka nepasistūmėjo nė per žingsnį, kad gautų informaciją, kurią pagal Daugiabučių namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatymą L.Grišina teikti privalo.

2017 m. pabaigoje į bendrijos būstinę iš Vilniaus m. savivaldybės atvyko trijų asmenų komisija, kuri nurodė bendrijos pirmininkei pateikti G.Komkai dokumentus, kurių jis prašo vadovaudamasis minėtu įstatymu. Pirmininkė jų nepateikė. Dėl to jai buvo surašytas įspėjimas, vėliau paskirta ir bauda.

Net ir savivaldybės atstovams užfiksavus akivaizdų įstatymo pažeidimą, L.Grišina baudą užginčijo ir pirmos instancijos teisme bylą dėl baudos užginčijimo prieš Vilniaus savivaldybę laimėjo. Dabar savivaldybė, kaip G.Komką informavo Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento laikinoji Būsto administravimo skyriaus vedėja Eglė Šlajūtė, padavė apeliaciją.

Tąso po teismus

Vis dėlto sukrutusiems daugiabučio gyventojams šiokio tokio rezultato pavyko pasiekti: praėjus 11 metų, kai J.Grišina tapo pirmininke, 2017 m. gruodį, įvyko visuotinis bendrijos narių susirinkimas, kurio metu buvo pritarta, kad reikia atlikti nepriklausomą bendrijos finansinės-ūkinės veiklos auditą.

"Radome nepriklausomus auditorius, bet, kai buvo suderintos sąlygos ir nusiųsta sutartis bendrijos pirmininkei pasirašyti, ji to nenorėjo padaryti ir nepadarė. Negana to, kreipėsi į teismą, kad būtų anuliuoti to susirinkimo sprendimai dėl audito, nes neva nebuvo kvorumo, nors yra garso įrašas, kai ji pati patvirtina, kad kvorumas yra ir susirinkimas gali vykti. Dabar susirinkimo dalyviai – 70 žmonių – turi keliauti į teismo posėdžius", – pasakojo G.Komka.

Jo teigimu, susirinkimas buvo šaukiamas, kad būtų patvirtinta ataskaita už 2016 m. ir nustatyti planai 2017-iesiems, kai iki jų jau tebuvo likę 10 dienų. Natūralu, jog žmonės to nepatvirtino, ir L.Grišiną tai, matyt, įžeidė.

Ką apie visa tai mano pati bendrijos pirmininkė? L.Grišina "Vilniaus dienai" atsisakė komentuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Blinda

Blinda portretas
Nieko gero is tu pirmininku, ziuri tik savo kisene ir kaip apgauti gyventojus, musu bendrijos pirmininkas pareiske kad jam priklauso minimali alga nes tai vyriausybes nutarimas ir musu pensininkai nubalsavo, mokam jam ta alga nors nematom jo istisai, jis dievas, o uz darbus ir remontus mokam is savo kisenes, amortizacijos pinigai renkami, renovacijai renkami, ataskaitu nematom ir jokios informacijos negaunam, jauciames kaip vergai, savyvaldybe nieko padet negali nes nedirba savo tiesioginio darbo, tai kam tos bendriju prieziuros reikalingos, kedes bruzint, kavute gurksnoti, vienu zodziu bardakas.

Aaaa

Aaaa portretas
Ką jau jus šnekate nesąmones vienas papasakojo tai jau atrodo kad visi yra skriaudžiami ... tvarkingos bendrijose viskas vyksta labai šauniai... pirmininkai net padeda kad ne nustekentų bendrijų ignoruojančius mokėti mokesčius kurie buna priimti per susirinkimus. Visi moka gyventojai o kiti buna pasaulio bangos ir galvoja kad kaimynai už juos mokės siūlomos punkto priežiūros mokestį ar kaupia uosius namo renovavimui... tad patys nebūkit kgudruciai norit gyvent tvarkingai tai ir patys prisidėsite organizuokit talkas o ne nusisamde viena pirmininką ir bando visas namas drožti... juokdariai o ne gyventojai...

rrres

rrres portretas
nu ir be bendriju dar didesni dalykai vyksta,stai mano bustas atvaro prie namo ir ka nori daro,nei gyventojai zino nei ka,o saskaitos nuo debesu... jau kiek vargo ir islaidu su tuo vargsta gyventojai,medziagos pigiausios o saskaitos kaip uz brangiausias...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių