Quantcast

Darželinukus mokys rūšiuoti atliekas

Lietuvos vaikų darželiams skirti spektakliai, mokantys saugoti gamtą ir rūšiuoti baterijas bei kitas atliekas bei jų nemesti į vieną krūvą, jau artėja link finalinio etapo. Gegužės 11-15 d. spektakliai bus parodyti 17-ai Vilniaus darželių.

40 vaikų ugdymo įstaigų iš Klaipėdos, Šiaulių, Utenos, Kauno ir Vilniaus, kurios surinko daugiausiai galvaninių elementų, laimėjo po nemokamą spektaklį savo auklėtiniams aplinkosaugos tematika.

Atliekų tvarkymo bendrovės „Žalvaris“ vykdomoje galvaninių elementų (baterijų) ir akumuliatorių surinkimo ir perdirbimo projekto visuomenės švietimo ir informavimo programoje dalyvavo per 300 darželių iš visos Lietuvos.  Iš viso daugiau kaip 20-tyje Lietuvos miestų ir miestelių bei rajonų pastatyta apie 700 specialiųjų baterijų surinkimo konteinerių. Iki gegužės pradžios jau surinkta per 20 t galvaninių elementų ir buitinių akumuliatorių.

Baterijų surinkimo ir perdirbimo projektą finansuoja Aplinkos ministerija iš Gaminių ar pakuotės atliekų tvarkymo programos lėšų.
 
„Vaikai iš tiesų yra pati imliausia auditorija įdiegti naujus elgsenos su aplinka ir atliekų rūšiavimo įpročius. Juolab, kad šiandien su baterijomis žaisluose susiduria ir vos pradėję vaikščioti mažyliai, o vyresnieji, 5-6 m. amžiaus vaikai jau net ir moka patys pasikeisti naudotus elementus. Stebėdami darželinukų reakcijas buvome nustebinti, kaip per žaidimą, spektaklio metu, jie greitai įsisavina naujas žinias ir spektaklio pabaigoje sugeba tiksliai pasakyti, kur, į kokius konteinerius mesti atliekas,“- sako UAB „Žalvaris“ viešųjų ryšių vadovė Janina Melnikovienė. –„Važinėdami po darželius pamatėme, jog daugelis laimėjusių darželių patys imasi iniciatyvos diegti ekologiškos gyvensenos pradmenis ir su vaikais kartu kuria žaislus iš atliekų ar inscenizuoja žaidimus.“

Visuomenės švietimo ir informavimo programą koordinuojanti atliekų tvarkingo bendrovės  atstovė tvirtina, kad auga susidomėjimas projektu ir į jį nori įsijungti vis nauji darželiai, taip pat itin aktyviai baterijų surinkimu  domisi ir mokyklos. UAB „Žalvaris“ sėkmingai sutvarkęs 25 t galvaninių elementų tikisi, jog Aplinkos ministerija įvertins įdirbį, investicijas ir projektas bus toliau pratęstas.

Darželių, kuriuose rodomi spektakliai, auklėtojos ir vedėjos tvirtino, jog tokios edukacinės- skatinamosios programos aplinkosaugine tema ypač reikalingos miesto vaikams, atitolusiems nuo gamtos ir kasdien susiduriantiems su įvairiausia technika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių