Quantcast

Darbai Valdovų rūmuose bus atnaujinti, bet sulėtės

Šiuo metu visuomenei duris atvėrusiuose Valdovų rūmuose pristabdyti darbai kitą savaitę dar bus atnaujinti, bet jie dėl pinigų trūkumo tikrai sulėtės, teigia atsakingas architektas.

Valdovų rūmų atkūrimo projekto vadovas, Projektavimo ir restauravimo instituto architektas Ričardas Bitovtas BNS sakė, kad šiuo metu, kai prieštaringai vertinamuose Valdovų rūmuose yra rengiamos ekskursijos, darbai oficialiai yra sustabdyti, dirba tik keli statybininkų padaliniai.

„Dabar darbai oficialiai sustabdyti tam laikotarpiui, kai visuomenė gali apžiūrėti objektą. Dirbama tik keliose srityse, klojama spaudiminė kanalizacija ir daromas stogas. Iš statybininkų dirba tik du padaliniai", - sakė architektas.

Pasak R.Bitovto, po savaitės darbai vėl bus atnaujinti, bet neabejojama, kad dėl lėšų stygiaus jie sulėtės.

„Po savaitės darbai vėl bus pradėti vykdyti. Tiek, kiek yra likę pinigų, tiek jų bus įsisavinta. Kiek darbų bus galima atlikti, mes dabar konkretiname (...). Bet darbai sulėtėję ir tikrai sulėtės, aš konkretizuoti negaliu", - sakė R.Bitovtas.

Šiuo metu atostogaujantis Valdovų rūmų statybos projekto vadovas Aloyzas Bertašius yra sakęs, kad rugpjūčio mėnesį dar bus dirbama, „o po to darbai stos".

Susitikime su žurnalistais birželio 10 dieną jis tvirtino, kad antrajam šių metų pusmečiui yra reikalingos lėšos, nes Vyriausybės skirti 44 mln. litų baigiasi liepos mėnesį. Tada teigta, jog pinigai yra reikalingi tam, kad būtų galima įrengti šildymo sistemą rūmuose ir tęsti būtinus darbus, o jei pinigai nebus skirti, atšalus orams, ypač žiemą dėl drėgmės esą kyla pavojus medinėms rūmų luboms, langams, durims. Tada A.Bertašius sakė, kad mažiausiai antrajam pusmečiui reikėtų 5 mln. litų.

Valdovų rūmuose liepos 7 - rugpjūčio 2 dienomis yra rengiamos nemokamos organizuotų grupių ekskursijos lietuvių, anglų, vokiečių, lenkų, rusų ir kitomis kalbomis. Teigiama, kad rūmus kasdien apžiūri apie 800 žmonių.

Valdovų rūmai simboliškai buvo atidaryti per Lietuvos vardo tūkstantmečio iškilmes liepos 6-ąją, dalyvaujant Europos valstybių monarchams.

Prieštaringai vertinamas Valdovų rūmų atkūrimas yra vienas didžiausių kultūros srities investicinių projektų nepriklausomos Lietuvos istorijoje - jiems pastatyti, eksponatams įgyti ir administruoti jau išleista keli šimtai milijonų litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių