Quantcast

Dangų virš Vilniaus nušvietė milžiniškas šviesos paminklas

  • Teksto dydis:

Lietuvos gimtadienio išvakarėse, Vilniuje, prie Lukiškių aikštės, į dangų pakilo milžiniškas šviesos paminklas, kviečiantis atminti ir pagerbti visus, kovojusius už Lietuvos laisvę.

Projekcija iškilo skvere tarp Genocido aukų muziejaus bei Lietuvos Muzikos ir teatro akademijos. Esant palankiam orui, šviesos spindulys matysis net už miesto ribų, rašoma organizatorių pranešime.

„Šviesos paminklo idėja yra įprasminti kovas už laisvę, įprasminti laisvą dabartį, vienyti žmones laisvai ateičiai. Kviečiame dažniau žiūrėti į ateitį viena kryptimi, dažniau pakelti akis į dangų, kuris nebūtinai visą laiką būna šviesus“, – sako idėjos autorius, architektas ir Nacionalinės premijos laureatas Audrius Ambrasas.

Šviesos spinduliai į dangų kils dvi dienas – vasario 15 ir 16 d., nuo sutemų iki vidurnakčio.

Pasak A. Ambraso, visą ketvirtadienį teko dairytis į dangų ir sekti orų prognozės pokyčius, mat šviesos instaliacija įspūdingiau atrodo esant apniukusiam orui – būtent tokį sinoptikai žada vasario 16-osios vakare.

Techninį projekto sprendimą įgyvendinęs „Scenos techninio serviso“ apšvietimo efektų kūrėjas Norvydas Birulis sako, kad kai dangų aptrauks debesys, šviesos spindulys atrodys dar aukštesnis ir matysis net už Vilniaus.

Spindulį švies keturi galingi prožektoriai, kuriuos paminklo rėmėjai atvežė iš Olandijos. Tai šviestuvai su specialia optika, padedančia koncentruoti šviesą į kuo siauresnį srautą. Pasak N. Birulio, tokie prožektoriai skirti ne apšviesti, o sukurti specialius šviesos efektus.

Šviesos paminklo idėją finansuoja ir įgyvendina apie 10 bendraminčių, menininkų ir verslininkų, grupė. Instaliacija įrengta metų pradžioje paviešinto, A. Ambraso siūlomo paminklo – obelisko vietoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dar žiema

dar žiema portretas
Ir šventėm labai gražu šviesos, spalvos

vis daugiau naujovių

vis daugiau naujovių portretas
Gerai kad šventės vis originalesnės

Robis

Robis  portretas
SNORA už grotų 25 metams
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių