Quantcast

Dainų šventės Folkloro diena: su ugnimi, varpais ir milžinais

  • Teksto dydis:

Simboliniu ugnies įžiebimu sostinės širdyje – Katedros aikštėje – liepos 3 d. prasidės Dainų šventės Folkloro diena „Didžių žmonių žemė“.

Apie žmones – nuo istorinių asmenybių iki tautosakos rinkėjų, pateikėjų, nuo paprastų, dorų, darbščių, šviesių iki Tėvynei besiaukojančių – savo programose pasakos šventės dalyviai. Svarbiausias dienos akcentas – visus suvienijantis šventinis koncertas „Greta milžinų“ ir vakaronės šėlsmas.

Liepos 3 d. 10 val. ryto Katedros aikštėje ugnies įžiebimo apeiga paskelbs Folkloro dienos pradžią. Bernardinų sode, Pilių teritorijoje šurmuliuos, muzikuos, šoks ir dainuos per 6 tūkstančius folkloro atlikėjų, vyks folkloro ansamblių pasirodymai didžiojoje, mažosiose scenose ir aikštelėse, taip pat amatų, kulinarinio paveldo, kitų tradicijų pristatymai.

„Visą dieną žiūrovai ne tik galės stebėti specialiai šventei parengtas turiningas folkloro ansamblių programas, bet ir bus kviečiami drauge pasidainuoti, pasišokti, žaisti ir varžytis, šio bei to išmokti – pavyzdžiui, senoviniu būdu įkurti ugnį“, – pasakojo Folkloro dienos kūrybinės grupės vadovė Vida Šatkauskienė. Lankytojų lauks specialiai tam įkurtos erdvės: neišmatuojamas žmogaus galias pažinti skatinančia patirtimi prisipildys partizanų ir tremtinių sueiga „Palinko liepa šalia kelio“, senosioms karo dainoms bus gera skambėti greta Valdovų rūmų, tradicinių šokių mėgėjams vartus atvers kiemas „Kodėl nešokčiu!..“, „Perkūniškų muzikantų kertė“ vilios muzikantų ir instrumentinių grupių pasirodymais, kas stipresnis, greitesnis, gudresnis, bus galima pasitikrinti varžytuvių ir lauko žaidimų kieme „Milžino žingsnis“, pasidalyti šeimos vertybėmis tėvelių su mažaisiais lauks šeimų kiemas „Pas tėvučius augau“, o išgirsti unikalų sutartinių giedojimą ir pabandyti giedoti ar judėti specifiniu sutartinių žingsniu bus galima užsukus į sutartinių kiemą „Mas buviemo, tūto“ Vilniaus dailės akademijos kieme.

Tarp 360 folkloro ansamblių bus ir užsienio lietuvių iš Airijos, Lenkijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Rusijos bei Lietuvoje gyvenančių tautinių bendrijų folkloro kolektyvų pasirodymų.

15 val. Katedros aikštėje kiekvienas savo garsu ir vienu metu visi drauge sugaus net 60 varpų – Lietuvos žmogui, dangui ir žemei. Po savo krašto varpą į sostinę pakviestos atgabenti visos šalies savivaldybės. Unikaliems, krašto istoriją menantiems varpams eksponuoti aikštėje bus pastatyta speciali konstrukcija.

Šventę vainikuos koncertas Katedros aikštėje „Greta milžinų“. Atsispyrus nuo padavimų apie kalnus supylusius milžinus, koncertas pasakos apie žmones – besistiebiančius, siekiančius didumo savo veiklomis, šeimose diegiančius pagarbą praeičiai, gamtai, žemei, šeimai, žmonėms ir Tėvynei. Dainos ir pasakojimai primins ir pagerbs mūsų šviesuolius – tradicijų perdavėjus, knygnešius, daraktorius, taip pat karius, partizanus, valstybės kūrėjus ir atkūrėjus. Tikrąjį džiaugsmą ir šventę bus galima pajusti drauge dainuojant ir šokant vakaronėje.


Šiame straipsnyje: dainų šventėFolkloro diena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių