Quantcast

Buvęs lošėjas: didžiausia artimųjų klaida – remti finansiškai

Šeštadienį Vilniaus šv. Ignoto bažnyčioje anoniminiai lošėjai minės „AL Vilnius“ 17-ąjį gimtadienį, kuriame lauks ne tik lošiančiųjų, bet ir jų artimųjų, šeimos narių.

Kaip Eltai sakė dvidešimt metų lošęs anoniminis lošėjas Egidijus, einantiesiems sveikimo keliu ir jų artimiesiems bus galima užduoti klausimų ir gauti atsakymus.

„Lošėjų artimųjų grupės paprastai vyksta Lošimų priežiūros tarnybos patalpose kartą per mėnesį. Jose žmonės artimiau susipažįsta su šia priklausomybe, kad galėtų tinkamai bendrauti su žmonėmis, kurie turi problemų dėl kompulsyvaus lošimo“, - sakė Egidijus.

Elgesį, kuris nepadeda atsikratyti priklausomybės, Eltos pašnekovas visų pirma vadino priekaištus dėl praloštų sumų praeityje.

„Nuolatiniai prikaišiojimai kelia įtampą šeimoje, juolab, kad lošėjai, kaip ir kiti priklausomi žmonės, būna itin jautrūs priklausomybės metu“, - sakė Eltos pašnekovas.

Tinkama pagalba jis vadino moralinę paramą, priklausomo asmens skatinimą lankyti anoniminių lošėjų susitikimus. „Žmogus gali sakyti: kam man jie, juk nelošiu mėnesį ar du. Bet jei priklausomybė lošti kilo ne iš karto, ne iš karto randi kelią tinkamai gyventi su ja“, - sakė nebelošiantis vyras.

Paskatinimas, artimųjų palaikymas, jo įsitikinimu, tokiais atvejais itin svarbus, bet tik ne finansinė parama.

Labai dažnai artimieji pradeda spręsti finansines lošėjų problemas, bet taip jas paprastai tik pagilina.

„Labai dažnai artimieji pradeda spręsti finansines lošėjų problemas, bet taip jas paprastai tik pagilina“, - pabrėžė Egidijus.

Kada lošimas - laisvalaikio praleidimo būdas ir pramoga, o kada jau problema? Į šį klausimą kiekvienas sau gali atsakyti pasinaudojęs klausimynu, kurį galima rasti anoniminių lošėjų svetainėje.

Pirmieji klausimai, kurių pravartu pasiklausti, ar esate darbo, pamokų ar paskaitų laiką naudoję lošimui? Ar kada nors jautėtės nelaimingas namuose, šeimoje dėl lošimo? Ar lošimas turėjo įtakos jūsų reputacijai? Ar Jus kada nors graužė sąžinė dėl lošimo?

Reikėtų atvirai sau atsakyti, ar kada nors lošėte vien tam, kad išloštumėte pinigų skoloms apmokėti ir finansinėms problemoms išspręsti? Ar dėl lošimo sumažėjo ambicijos bei darbingumas? Ar pralaimėjęs jausdavote neatidėliotiną norą vėl grįžti lošti ir atsilošti? Ar laimėjęs jausdavote neatidėliotiną poreikį vėl lošti ir išlošti dar daugiau?

Teste klausiama, ar dažnai lošdavote tol, kol pralošdavote visus pinigus? Ar kada nors teko skolintis pinigų tam, kad galėtumėte lošti? Ar kada nors teko ką nors parduoti tam, kad gautumėte pinigų lošimui? Ar nenoriai leisdavote lošimui skirtus pinigus kitoms, įprastinėms reikmėms?

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, ar dėl lošimo nustojote rūpintis savimi arba savo šeima, jos gerove? Ar kada nors lošėte ilgiau negu buvote suplanavęs? Ar kada nors lošėte siekdami išvengti nerimo ar rūpesčių? Ar kada nors pasielgėte arba svarstėte galimybę pasielgti neteisėtai tam, kad gautumėte pinigų lošimui?

Keturi paskutiniai klausimai - ar dėl lošimo sutriko Jūsų miegas? Ar patirtos nesėkmės, nemalonumai, neigiamos emocijos sukelia neatidėliotiną norą lošti? Ar kada nors kilo potraukis atšvęsti kokią nors savo sėkmę kelių valandų lošimu? Ar kada nors pagalvojote, kad toliau lošdami galite degraduoti, žlugti ar net nusižudyti?

Kaip sakė Egidijus, dauguma turinčių priklausomybę lošėjų teigiamai atsakytų mažiausiai į septynis klausimus.

Atviras anoniminių lošėjų grupės „AL Vilnius“ 17-asis gimtadienis šeštadienį, spalio 20-osios vidurdienį prasidės šv. Ignoto bažnyčios salėje. Į jį kviečiami visi, norintys dalyvauti ir susipažinti su lošimų problematika.

Gimtadienyje bus prisiminta grupės istorija, lošėjai iš Vilniaus bei kitų miestų pasakos apie pastangas gyventi be vienos sunkiausių ir klastingiausių kompulsyvių priklausomybių.

Lošėjų artimiesiems vyks atskiras uždaras lošiančiųjų artimųjų savitarpio paramos grupės susirinkimas.

Gerbiant grupės narių ir svečių teisę likti anonimiškais, gimtadienio metu bus draudžiama filmuoti ir fotografuoti.

Anoniminiai lošėjai - tai tarptautinė draugija, kurios nariai grupiniuose susirinkimuose dalijasi asmenine patirtimi, jėgomis ir viltimi, siekdami padėti sau ir kitiems įveikti priklausomybę lošti. Vienintelė sąlyga norint tapti draugijos nariu - noras atsikratyti priklausomybės.

Anoniminių lošėjų susirinkimus lanko vyrai, moterys, įvairaus amžiaus, socialinio statuso, religinių ir filosofinių įsitikinimų asmenys. Pagrindinis anoniminių lošėjų bendruomenės narių tikslas - mesti lošti ir padėti kitiems lošėjams padaryti tą patį.

Pasak Egidijaus, anoniminių lošėjų grupių nariai yra lošėjai, kurie įveikė azartinių lošimų priklausomybę ir pradėjo naują, normalų, visavertį gyvenimą. Jie visuomet pasiruošę padėti kiekvienam, atėjusiam į grupę.

Anoniminių lošėjų susitikimai vyksta Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Utenoje, Druskininkuose, Londone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių