Quantcast

Blokados lobyno auksas – lombarde

Seimas netrukus spręs, ką daryti su Blokados fondo vertybėmis, 1990 metais nupirktomis už Lietuvos piliečių aukas. Bet Kauno lombardai jau skelbiasi jas parduodantys.

Apie tai, kad vienoje Kauno juvelyrinių parduotuvių-lombarde netoli Autobusų stoties galima nusipirkti Blokados fondo dirbinių, redakcijai pranešė skaitytoja. „Draugė parodė keliolika auksinių apyrankių, auskarų, grandinėlių. Lombarde pardavėja ją patikino, jog tai Blokados fondo dirbiniai. Ar gali būti, kad už Lietuvos žmonių nupirktos relikvijos jau parduodamos?“ – nuogąstavo Marija Žižienė. Kaunietę nustebino, kad draugė už brangenybes mokėjo pigiai. „Jos kainavo gerokai mažiau, nei kiti juvelyriniai dirbiniai“, – stebėjosi M.Žižienė Kad parduoda Blokados fondo relikvijas patvirtino ir lombardo pardavėja. „Viską darome oficialiai, su mokesčių inspekcijos leidimu“, – tikino ji.

Pirmiausia išpirko pigesnius

Užrašas ant lombardo vitrinos skelbė, kad parduodamas valstybės turtas. Papuošalų auksas atrodė tamsesnis nei naujų gaminių. Jie buvo pažymėti „Lietuvos prabavimo rūmų“ etiketėmis, kuriose nurodytas prekės kodas, gaminio masė gramais. „Visi vertina senąją 583 prabą ir ją laiko geresne nei 585“, – aiškino pardavėja. Ji sakė, kad Blokados auksą ypač perka solidaus amžiaus moterys. „Nežinau, kodėl jis tik pas mus, reikia kalbėti su direktoriumi“, – siūlė pardavėja. Pardavėjos aiškinimu, pigesnes brangenybes, kurių gramas buvo įkainotas 40-60 litų, žmonės išpirko pirmiausia.

Fantazijos vaisius

Valstybinis blokados fondas įkurtas 1990 m. tuometės Aukščiausiosios Tarybos Prezidiumo nutarimu. Jo paskirtis buvo šelpti sunkiai besivertusius Lietuvos gyventojus Sovietų Sąjungos vykdytos ekonominės blokados metu. Už paaukotus 7,6 milijono rublių, kad jie nenuvertėtų, buvo nupirkta 27 tūkstančiai žiedų, apyrankių ir kitų juvelyrinių aukso dirbinių. Šiuo metu jie saugomi „Lietuvos prabavimo rūmuose“.

„Lietuvos prabavimo rūmų“ ekspertai nustatė, kad šiame Kauno lombarde parduodami iš kontrabandininkų konfiskuoti aukso dirbiniai, o ne Blokados fondo relikvijos. Tai patvirtino ir prekybininkų pateikti dokumentai.
„Mes dažnai gauname informacijos, kad vienur ar kitur neva parduodami Blokados fonde esantys žiedai, auskarai ir kiti auksiniai gaminiai“, – sakė „Lietuvos prabavimo rūmų“ direktorius Eimantas Mitkus. Tačiau paaiškėja, kad tai tiesiog pardavėjų fantazijos vaisius. Jo įsitikinimu, nė vienas Blokados fondo papuošalas negali atsidurti prekyboje. „Kiekvienais metais inventorizuojame brangenybes ir apie tai informuojame Finansų ministeriją, Valstybės kontrolę, – pasakojo E.Mitkus. – Tik Vyriausybė gali nuspręsti, ką daryti su fondo lobynu. Jis kol kas saugomas pas mus po devyniais užraktais“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių