Quantcast

Bernardinų sodas pražys naujomis spalvomis

Rugsėjo 1-ąją bus atidarytas jau visų pasiilgtas Bernardinų sodas su autentiškais, XIX a. pabaigos bruožais: dailininko Aleksandro Vladislovo Štrauso kurta centrinė dalis, botanikos ir vienuolyno sodų ekspozicijos, alpinariumas, rožynas. Taip pat įkurtos vaikų žaidimo aikštelės, iškastas tvenkinys.

Įžengus pro pagrindinius vartus pasitinka dar tebedūzgiančios mašinos, darbininkai, gėlininkės. Tebevyksta intensyvus darbas, bet jau matyti bendras sodo vaizdas.

Dešinėje – vienuolyno sodo ekspozicija. Greta šios vietos įsikurs ir lauko kavinukė. Kairėje – botanikos sodas. Visi augalai čia suskirstyti pagal grupes, klases. Greta jo įkurtas ir kampelis moksleiviams. Kaip pasakojo Bernardinų sodo restauracijos projekto vadovė, architektė Jurga Večerskytė-Šimeliūnė, šio kampelio idėja – kad biologijos mokytojai moksleiviams čia galėtų rengti pamokas. Palikta žemės, kur vaikai galės sodinti ir savo augalus, juos auginti, prižiūrėti.

Prie Lietuvių liaudies kultūros centro, atsižvelgiant į kadaise buvusį parko vaizdą, ateityje turėtų būti įrengta oranžerija. Kol kas jos vietoje žaliuos pieva. Architektė užsiminė, kad šioje vietoje kol kas būtų galima rengti kino po žvaigždėmis seansus.

Einant alėja gilyn, priėjus pagrindinę parko aikštelę, pasitinka gėlynas ir fontanas. Jis džiugins ne tik parko lankytojų akis, bet ir ausis – skleidžiamais muzikos garsais.

Kitoje parko pusėje, nuo centrinės aikštelės pasukus dešinėn, įrengtas dar vienas fontanas. Jis pasiekiamas perėjus alpinariumą, tilteliu per tvenkinį. Kiekvienam parkui gyvumo suteikia vanduo, o įkurtas tvenkinys puikiai papildo visą parko mozaiką.

Čia viena pieva išskirta poilsiautojams, norintiems surengti iškylą ar tiesiog ištiesti kojas ant žolės. Kitos vietos aptvertos tvorelėmis, jų mindžioti nebus galima.

Vaikus, be abejonės, džiugins žaidimo aikštelės. Jos įkurtos net dvi. Viena skirta 2-6 metų vaikams, kita – 6-12  metų vaikams. Pastarojoje net bus ištemptas batutas šokinėti.

Kaip sakė architektė J.Večerskytė-Šimeliūnė, liko paskutiniai užbaigiamieji darbai, pasodinti paskutinius augalus, takelius užberti skalda, sudėti paskutines plyteles, sumontuoti likusius suoliukus. Beje, jie irgi sumontuoti ne bet kur ir nėra išmėtyti po visą parką. Atsižvelgta į ką žmonės galės žiūrėti, ką stebėti.

Parkas bus stebimas vaizdo kamerų, o nakčiai – rakinamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių